BNR prefera un european la conducerea FMI

Sambata, 21 Mai 2011, ora 11:02
1284 citiri
BNR prefera un european la conducerea FMI
Foto: Adevarul

Banca Nationala a Romaniei nu este indiferenta fata de numirea unui nou director general al FMI.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca prefera ca functia sa fie preluata tot de un european, precizand ca acordul Romaniei cu institutia internationala va continua indiferent de persoana care o conduce.

"Sigur ca pentru Banca Nationala nu este indiferent cine va fi noul sef al FMI. Sper sa fie un european, dar ceea ce vreau sa precizez este ca acordul nostru cu UE, Banca Mondiala si FMI nu este un acord cu persoane, ci un acord cu o institutie", a declarat Vasilescu pentru Mediafax.

In plus, el a tinut sa sublinieza ca, indiferent de numele persoanei aflate la conducere FMI, Romania trebuie sa indeplineasca tintele asumate prin acordul cu institutia financiara internationala, cum ar fi reducerea deficitului bugetar si a inflatiei.

"In ceea ce priveste cauzele inflatiei, repet ceea ce am spus si in alte imprejurari: ele nu sunt in curtea Bancii Nationale, ci in alte curti. De cand ne confruntam cu criza economica, inflatia nu are nicicum cauze monetare, ci cauze structurale", a mai spus Vasilescu.

Oficialul BNR a enumerat printre cauzele aflate in afara politicii monetare cresterea TVA la 24%, intarzierea reformelor structurale in Romania, dar si temerile care se nasc privind evolutia pretului petrolului si a preturilor alimentare pe plan international.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat, joi, din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la New York, acuzat de tentativa de viol.

Potentiali succesori ai lui Dominique Strauss Kahn

Principalii potentiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al Economiei si Finantelor, Christine Lagarde, si guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.

De cealalta parte a baricadei, tarile emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al Economei in Turcia, Agustin Carstens, actual guvernator al Bancii Centrale a Mexicului si fost director general adjunct al FMI in perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes presedinti ai Bancii Centrale a Braziliei.

Un alt potential candidat ar fi canadianul Mark Carney, seful Bancii Canadei, al carui nume a circulat in ultimele zile in presa locala. Alte nume vehiculate in presa internationala ca posibili inlocuitori ai lui Strauss-Kahn sunt presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, sud-africanul Trevor Manuel, seful Comisiei Nationale de Planificare, ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam si Montek Singh Ahluwalia, un important consilier pe probleme de economie al premierului indian.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Adrian Vasilescu BNR, #conducere FMI , #stiri BNR