BNR: Rata inflatiei se va majora si in trimestrul doi

Marti, 03 Mai 2011, ora 17:11
1975 citiri
BNR: Rata inflatiei se va majora si in trimestrul doi
Foto: Arhiva

Rata anuala a inflatiei va continua sa creasca, temporar, si in trimestrul al doilea din acest an, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Romaniei.

Inflatia se va majora in special din cauza presiunilor generate de evolutia preturilor internationale ale produselor alimentare si combustibililor, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Totusi, scenariul de baza al actualei proiectii anticipeaza reluarea dezinflatiei in al doilea semestru din 2011, odata cu disiparea efectului direct al majorarii taxei pe valoarea adaugata, urmata de revenirea si mentinerea ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei centrale, in cursul anului 2012, se arata in comunicatul BNR.

Marti, banca centrala a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an.

"Conduita politicii monetare vizeaza conservarea perspectivelor de reluare a dezinflatiei, in pofida recentelor socuri inflationiste, conditiile monetare in sens larg ramanand adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu", au spus oficialii BNR.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat pe data de 5 mai, in cadrul unei conferinte de presa.

BNR are o tinta de inflatie de 3 la suta, in 2011 si 2012, urmata de o tinta de 2,5 la suta, in 2013. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca banca va rata tinta, asa cum a facut-o si in 2010.

In luna martie, rata inflatiei a crescut la 8,01 la suta, nivelul maxim atins din august 2008, potrivit Institutului National de Statistica.

T.B.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#rata inflatie BNR, #estimari inflatie BNR, #rata inflatie trimestrul doi , #stiri BNR
Comentarii