BNR: Suntem prea batrani pentru a sustine cresterea economica

Joi, 18 Septembrie 2008, ora 12:30
3237 citiri
BNR: Suntem prea batrani pentru a sustine cresterea economica

Populatia activa a Romaniei este prea batrana pentru a putea sustine, pe termen lung, cresterea economica in limitele actuale, sunt de parere reprezentantii BNR.

"Romania nu poate spera sa inregistreze aceeasi crestere economica pe termen lung din cauza problemelor demografice. In '90 si '91, inca s-au nascut cohorte mari, insa din '92, numarul nou-nascutilor a scazut, iar ei vor intra pe piata muncii abia din 2010", a precizat Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale, citat de NewsIn.

Economistul sef al BNR a exemplificat corelatia intre crestere economica si demografie printr-un studiu al Bancii Mondiale, care arata ca doar sapte state si-au mentinut cresterea economica peste 5% mai mult de 20 de ani, printre acestea numarandu-se China, Guineea Ecuatoriala si Irlanda, tari in care nu au existat probleme demografice in acest interval.

Romania se afla in doar al zecelea an de crestere economica, iar problemele incep sa se accentueze.

Potrivit statisticilor, daca in 1989 s-au nascut in Romania 369.000 de copii - in conditiile in care avortul era interzis -, in 1990 numarul de nou-nascuti a fost de 314.000, in 1991 - de 275.000, iar in 1992 - de 260.000. In prezent, numarul anual de nou-nascuti s-a stabilizat in jurul a 220.000.

Ultimele estimari publicate de biroul european de statistica, Eurostat, indica o scadere dramatica a populatiei Romaniei in urmatoarele decenii, de la 21,42 milioane de persoane in 2008 pana la 19,62 milioane in 2035 si 16,92 milioane de locuitori in 2060, mai scrie agentia de stiri.

Analistul BNR nu a tinut cont in previziunile sale de capacitatea companiilor romanesti de a angaja forta de munca din statele aflate in curs de dezvoltare, fenomen inregistrat in toate statele occidentale.

In plus, un sfert dintre romanii activi contribuie la PIB-ul altor tari, iar intoarcerea lor in tara ar putea rezolva o parte dintre problemele demografice.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#BVNR, #valentin lazea, #crestere economica, #termen lung, #probleme demografice , #stiri BNR