Lazea (BNR) trage un semnal de alarma privind cresterea pensiilor: 99% dintre romani nu inteleg dimensiunea problemei

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:25
12314 citiri
Lazea (BNR) trage un semnal de alarma privind cresterea pensiilor: 99% dintre romani nu inteleg dimensiunea problemei
Foto: Facebook/Privesc.eu (captura video)

Valentin Lazea, economist sef al BNR, a tras un semnal de alarma privind cresterea pensiilor, afirmand ca circa 99% dintre romani nu inteleg dimensiunea acestei probleme.

El a explicat ca guvernantii ar fi trebuit in acest an sa caute solutii pentru reducerea deficitului bugetar, cum ar fi investitii productive, astfel incat sa nu fim nevoiti sa apelam la imprumuturi externe. Iar cresterea pensiilor, spune Valentin Lazea, nu constituie o investitie productiva.

"Sunt convins de un lucru. 99% din publicul romanesc nu intelege dimensiunea problemei. Ca sa intelegi gravitatea problemei trebuie sa intelegi dimensiunea ei. Orice depasire a limitei de deficit implica recurgerea la imprumuturi externe, tot mai scumpe, pentru finantarea eventualului deficit suplimentar. Si este putin probabil, ca fondurile de investitii straine, agentiile de rating, CE, sau FMI sa lase nepenalizata o astfel de depasire a limitei de deficit bugetar de 3% din PIB.

In aceste conditii, vorbim de vara-toamna acestui an, preocuparea oricaror decidenti responsabili ar fi trebuit sa fie gasirea de modalitati de reducere a deficitului bugetar, nicidecum de crestere a acestuia. Sau, la limita, daca era avuta in vedere o depasire a deficitului bugetar, aceasta trebuia sa aiba ca scop investitii productive care sa genereze valoare adaugata, care sa poata fi utilizata ulterior pentru rambursarea acelor imprumuturi.

Ori, sa fim de acord cu totii, cresterea pensiilor nu constituie o asemenea investitie productiva. Din cresterea pensiilor nu vei putea sa rambursezi imprumuturile pe care le faci pentru a le finanta", a declarat Valentin Lazea.

Economistul sef al BNR spune ca in momentul in care a fost adoptata Legea pensiilor, a fost ignorat fundalul macroeconomic. Mai exact, afirma Lazea, majorarea pensiilor de la 1 septembrie va genera un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde lei, sau 0,3% din PIB, pentru ultimele 4 luni ale acestui an.

"Acesta este fundalul macroeconomic ignorat de decidenti atunci cand au adoptat legea 127/2019 privind sistemul public de pensii. Spun ignorat, deoarece la articolul 86, aliniatul 2, litera a, se prevede majorarea punctului de pensie la 1.265 de lei incepand cu 1 septembrie 2019, lucru care rezulta intr-un deficit suplimentar de circa 3,3 miliarde lei, sau 0,3% din PIB, pentru ultimele 4 luni ale acestui an, respectiv, avand in vedere extrapolarea a 12 luni anul viitor, 10 miliarde de lei, sau 0,9% din PIB pentru anul 2020.

Astfel, depasirea limitei de deficit de 3% devine o cvasicertitudine atat in acest an, cat si in anul urmator. Asta fara a mai vorbi de datoriile neplatite. Rambursari de TVA, bani la PNDL si toate celelalte probleme", a explicat Valentin Lazea.

Totodata, el avertizeaza ca mai grava este majorarea pensiilor prevazuta pentru septembrie anul urmator, cu 40%, care va face ca deficitul bugetar sa fie mult mai mare.

"Mai grav, la articolul 86, aliniatul 2, litera b, se prevede majorarea punctului de pensie la 1.775 de lei, adica cu 40%, intr-un singur an. 40% este o cifra care in Europa nu exista. Acest lucru va avea ca afect un alt deficit suplimentar. Tragand linie si adunand, in loc de un deficit bugetar de 3% din PIB intr-un scenariu nemodificat, vom avea doar ca afect al Legii pensiilor, deficit de aproximativ: 3,6% din PIB in acest an, 4,5% din PIB anul viitor, 5,7% din PIB in 2021. Toate acestea in ipoteza ca nu va fi recesiune in 2020 si 2021.

Si ca sa fie cireasa de pe tort, aceste calcule nici nu iau in considerare o alta bomba cu fitil aprins, care sta sub bugetul consolidat al Romaniei, si anume planificata recorelare a pensiilor, presupus a avea loc in anul 2021, pentru a corecta inegalitatile dintre persoanele iesite la pensie in ani diferiti, recorelare care va mai adauga un deficit suplimentar, necesar a fi finantat din imprumut extern, de circa 1% din PIB, astfel incat in 2022 deficitul ar fi de 6,5% din PIB", a mai avertizat Valentin Lazea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Valentin Lazea crestere pensii, #legea pensiilor deficit , #stiri BNR