Cursul BNR coboara la minimul ultimei saptamani

Miercuri, 26 August 2009, ora 13:51
1871 citiri
Cursul BNR coboara la minimul ultimei saptamani
foto: mondonews

Cursul de referinta al BNR a coborat miercuri cu aproape un ban (0,14%), la 4,2178 lei/euro, nivel minim al ultimei saptamani, in conditiile in care aprecierea monedelor din regiune a influentat pana la urma si leul, chiar daca piata romaneasca ramane una apatica.

"Leul s-a apreciat usor in primele tranzactii, insa evolutia contradictorie a indicilor bursieri de apoi a condus la o usoara depreciere. Piata este oricum destul de slaba, cu un interes scazut fata de moneda nationala, tranzactiile fiind reduse", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.

Moneda europeana se vindea in debutul zilei cu aproape 4,22 lei, si, dupa o usoara apreciere a leului, pana la aproape 4,2130 unitati/euro, cotatiile au reinceput sa creasca usor. La ora 13:05, bancile cumparau un euro cu 4,2141 lei si il vindeau cu 4,2231 lei.

In regiune, zlotul a suferit o corectie, dupa aprecierea puternica din ultimele zile care a continuat si dimineata, pierzand teren de la 4,0680 la 4,0950 unitati/euro, in timp ce forintul s-a ieftinit de la 266,15 la 267,4 unitati/euro.

Statisticile publicate saptamana aceasta au aratat o crestere peste asteptari a vanzarilor de retail in Polonia si un declin sub estimari in Ungaria.

Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR a coborat miercuri cu aproape un ban (0,28%), la 2,9454 lei/dolar, de la nivelul de marti, de 2,9538 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana a evoluat pe un interval restrans, revenind pe o panta de usoara intarire, dupa o depreciere semnificativa. La 13:05, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4322 dolari.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight din piata monetara au urcat la 9-10% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 8,5% pe an.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,06% pe an, peste cel din sedinta anterioara, de 8,70% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 9,56% pe an, de la nivelul de marti, de 9,20% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#cursul BNR nivel minim, #curs BNR scazut, #apreciere monede regiune , #stiri BNR