Daca impozitele nu cresc, vom avea nevoie de ajutorul FMI

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 00:22
2552 citiri
Daca impozitele nu cresc, vom avea nevoie de ajutorul FMI

Planul fiscal actual este complet nerealist si duce deficitul bugetar pana la 6,7% din Produsul Intern Brut (PIB) pe anul 2009. Daca Romania nu va lua masuri de reducere a deficitului extern, corectia va fi dramatica si am putea avea nevoie de un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI).

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, sustine ca actuala criza financiara reduce investitiile ce ar putea fi facute in Romania.

"Se vor repatria profituri, investitiile straine si de portofoliu vor scadea, iar deficitul extern, atat cel public, cat si cel privat vor fi din ce in ce mai greu de finantat", a declarat Lucian Croitoru, citat de Cotidianul.

Acesta a mai adaugat ca reducerea deficitului nu trebuie sa vina pentru ca "asa este la moda", ci trebuie sa ia masuri concrete aplicabile in tara noastra.

Croitoru sustine ca noul guvern ar trebui sa adopte masuri urgente indiferent de duritatea acestora si sa pregateasca totodata o marire a taxarii directe si indirecte precum majorarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), sau ridicarea cotei unice de impozitare.

"Daca majorezi impozitul pe venit, scazi puterea de cumparare si mai mult. In aceste conditii franezi si mai mult cresterea economica. In acelasi timp, o crestere a TVA alimenteaza inflatia. Astfel, cred ca ar fi nevoie de majorari calculate, pe ambele componente", a completat consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a mai subliniat ca reducerea activitatii economice precum si a consumului este dureroasa, insa prin masurile drastice "vom mentine stabilitatea economica".

Croitoru a afirmat ca Romania va inregistra pierderi si rezerva valutara a tarii se va micsora. Totodata, daca piata se va ajusta singura, consecintele vor fi dramatice si sprijinului financiar din partea FMI sau BCE ar deveni inevitabil.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#consilier BNR, #criza financiara, #efecte criza romania, #marire taxe impozite , #stiri BNR