Georgescu (BNR): E imoral sa faci datorii pentru salarii si sa iei plasme in comune

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 20:03
1863 citiri
Georgescu (BNR): E imoral sa faci datorii pentru salarii si sa iei plasme in comune

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca majorarea impozitelor si taxelor descurajeaza mediul economic, pentru ca "omoara potentialele surse de venit bugetar" si a recomandat autoritatilor sa se mobilizeze pentru atragerea fondurilor europene.

"In perioada de criza este de preferat ajustarea cheltuielilor. A creste impozitele si taxele inseamna a descuraja mediul economic, ceea ce este contraproductiv din punct de vedere al bugetului insusi, pentru ca omori potentiale surse de venit bugetar", a declarat Georgescu.

Acesta sustine ca sunt "vreo cinci pedale pe care pot sa apese autoritatile" ca sa regleze situatia economica, in perioada crizei. Georgescu a amintit, printre altele, politica monetara, care "are mijloacele sale de actiune", printre care rata dobanzii, rata de rezerva minima obligatorie si controlul lichiditatii monetare pe piata, politica valutara, politica veniturilor populatiei.

Prim-viceguvernatorul BNR a recomandat atragerea cu prioritate a fondurilor europene si investitii in infrastructura, fie ca e rutiera, de cale ferata sau sociala.

"Avem de atras vreo 30 miliarde euro in total. Am atras foarte putin pana in prezent, vreo 10%. Trebuie sa ne mobilizam cu totii, autoritatile, factorii decizionali competenti pentru a accede aceste fonduri necesare economiei reale. Sunt fonduri pentru modernizarea economiei reale, fonduri pentru dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea industriei alimentare, ca sa ridici importurile, sa reduci dezechilibrul comercial si valutar al tarii, pentru infrastructura localitatilor, pentru imbunatatirea retelelor de canalizare, a retelelor de energie termica, alimentare cu apa si asa mai departe", a declarat Geogescu.

In primele noua luni datoria publica a crescut cu 9 miliarde de euro

In viziunea lui Florin Georgescu, Romania nu are o problema in ceea e priveste nivelul datoriei publice, care se situeaza in prezent la aproximativ 36% din PIB, echivalentul a peste 41 de miliarde de euro, ci are o problema in viteza cu care aceasta a crescut in ultimii doi ani.

La finele lui 2008 datoria publica era de doar 21% din PIB, ceea ce inseamna ca in mai putin de doi ani a crescut cu 17,4 miliarde de euro (73 de miliarde de lei la un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro).

Daca banii imprumutati ar fi folositi pentru investitii si nu pentru acoperirea unor cheltuieli inutile, atunci imprumuturile n-ar fi "imorale social", mai crede Florin Georgescu.

"Lasi la copii si la nepoti datorii, dar in contrapartida lasi active, drumuri, poduri, infrastructura publica, scoli, spitale, tomografe, RMN-uri. Daca faci datorii sa platesti salarii, sa iei X5 si plasme la comune este si antiproductiv si imoral social", a declarat prim-viceguvernatorul BNR, citat de Gandul.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Florin Georgescu, #majorare taxe, #atragere fonduri europene , #stiri BNR