Inflatia poate intarzia trecerea la euro

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 10:25
1461 citiri
Inflatia poate intarzia trecerea la euro

Romania risca sa nu poata adopta moneda unica europeana in 2014 daca nu stopeaza procesul inflationist.

Criterile de convergenta, adoptate prin Tratatul de la Maastricht, prevad ca rata inflatiei sa nu depaseasca 1,5 puncte procentuale media celor mai performante 3 state comunitare, iar deficitul bugetului consolidat sa coboare sub 3%.

Potrivit oficialilor BNR, tinta de inflatie are sansele cele mai mari sa fie ratata, mai ales ca suntem in pragul majorarii pretului la gaze.

Din calculele Ziarului Financiar rezulta ca o scumpire cu 24% la gazele naturale livrate populatiei incepand cu 1 iulie, asa cum au cerut companiile de furnizare, ar adanci indicele preturilor de consum (IPC) cu aproximativ doua puncte procentuale. Inflatia anuala a ajuns deja la un nivel record, 8,46% in mai 2008.

Pentru a nu rata acest obiectiv, Mugur Isarescu isi doreste ca institutia pe care o guverneaza sa fie ajutata in lupta cu inflatia si de Executiv. Astfel, seful Bancii centrale a cerut Guvernului sa finalizeze reformele structurale si sa-si coreleze, cu prudenta, politicile fiscale si salariale.

"Sa fi crezut ca in 2012 ai inflatie europeana , trebuie sa fii cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 -2012", a punctat Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#euro, #Isarescu, #BNR, #inflatie, #convergenta , #stiri BNR