Adrian Vasilescu: Am pierdut vremea cautand prin lume un model. Desi avem unul romanesc

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:29
16301 citiri
Adrian Vasilescu: Am pierdut vremea cautand prin lume un model. Desi avem unul romanesc
Foto: Arhiva

Adrian Vasilescu, cel care de mai bine de 16 ani dialogheaza cu publicul, in numele Bancii Nationale, nu ezita in fata intrebarii "Sunteti mandru ca sunteti roman?".

"Da, sunt mandru ca sunt roman." De ce? "In primul rand, pentru ca fac parte dintr-un popor cu o cultura fascinanta, cu oameni destepti, cu oameni inventivi. Si oameni frumosi", a raspuns prompt Adrian Vasilescu.

"E drept ca, in aceste vremuri, de foarte multe ori inteligenta, inventivitatea sunt folosite in directii neproductive sau chiar contraproductive", a simtit nevoia sa adauge.

"Semnele acestui moment nu sunt tocmai motive de mandrie. Dar cand spun ca sunt mandru ca sunt roman nu am in vedere o zi, o saptamana, un an sau imprejurarile grele, uneori dramatice din acest timp al istoriei", a clarificat Adrian Vasilescu pentru Ziare.com.

Mandria lui Adrian Vasilescu este alimentata cu deosebire de existenta unui model romanesc de dezvoltare, pus in scena cu succes in urma cu un veac, modelul lucrului bine facut, la care s-ar cuveni sa revenim.

Prin ce anume va motiveaza acest model mandria ca sunteti roman?

Am citit recent o carte scrisa de doi mari economisti americani, Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, "De data asta e altfel", in care autorii pun in lumina cifre ale acelui timp cu care chiar ne putem mandri. Ei fac pentru prima data calcule pentru un numar mare de tari privind cotele lor in PIB-ul mondial, in doua momente-cheie ale istoriei lumii: in 1913 si in 1990.

Romania detinea in 1913, in pragul Primului Razboi Mondial, o cota care se ridica la 0,80% din valoarea adaugata globala. Cu mult, cu de doua sau de trei ori mai mult fata de unele tari care astazi sunt inaintea noastra la mare distanta in crearea de bogatie in Europa: Danemarca avea o cota de 0,43, Finlanda 0,23, Grecia 0,22, Portugalia 0,27. Chiar si Suedia 0,64 sau Turcia 0,67 - erau atunci in urma noastra.

Ceva mai sus decat Romania erau Olanda, cu 0,91, Belgia 1,18, Franta cu 5,29, Germania cu 8,68. Dar aceste tari aveau o lunga istorie de dezvoltare.

De ce in 77 de ani am pierdut competitia cu aceste tari?

In 1990, cota noastra a scazut la 0,30. Fiindca am pierdut vocatia si rasplata potrivita pentru lucrul bine facut. Motivele sunt numeroase. Unul, esential, este trecerea prin comunism. Iata cum au scazut cotele altor tari care au trecut prin aceeasi experienta ca noi, in 40 de ani de comunism. Rusia, care avea 8,50 in 1913, a scazut la 4,25, Polonia a scazut de la 1,70 la 0,72, Ungaria de la 0,60 la 0,25, ceea ce inseamna ca aici sunt urmele unei experiente comune, pe care ne-au adus-o si impus-o imprejurarile. In acele decenii, noi am scazut de la 0,80 la 0,30. Am pierdut competitia.

Dupa 22 de ani de economie mai mult sau mai putin capitalista, inca nu ne-am putut redresa si in prezent suntem pe locul 26 din 27 din Uniunea Europeana in ceea ce priveste crearea de bogatie la nivel de locuitor. Avem probleme mari, suntem a saptea tara din Uniunea Europeana ca populatie, dar a 17-a ca PIB nominal.

Sunt probleme pe care trebuie sa le discutam, sa le analizam, iar cand raspund la intrebarea "Daca sunt mandru ca sunt roman", nu le pot da la o parte. Ignorandu-le as maslui emotional realitatea. Iar populismul, care pandeste periculos, niciodata nu va putea ajuta societatea sa-si schimbe setarile. Pentru noi, astazi, problema este ce putem sa facem ca sa valorificam ce avem bun.

Si iata ca aici este raspunsul si pentru asta in primul rand pot sa spun ca sunt mandru ca sunt roman: avem un model intern de dezvoltare, cel din partea a doua a secolului XIX. Un semn ca daca vrem... putem. Dupa 22 decembrie 1989, am pierdut multa vreme cautand un model de dezvoltare. Diferite voci, diferite opinii din tara ravneau fie la modelul japonez, fie la modelul suedez, desi noi avem un model romanesc care ni se potriveste. Modelul economic din perioada 1866-1913, timp in care am urcat.

O tara care nu avea atunci nici Basarabia, nici Transilvania, nici Bucovina, nici Banatul, a reusit s-o ia inaintea unor tari cu vechi traditii in planul dezvoltarii. Merita sa revenim la modelul de atunci, care era modelul lucrului bine facut.

Ne puteti spune numele unui roman de care sunteti mandru?

Rostesc primul nume care imi vine in minte: Anghel Saligny. A facut unul dintre cele mai mari si mai bune poduri din lume. In perioada amintita. Cand a trecut pentru prima oara trenul peste podul de la Cernavoda, sub pod, intr-o barca, era Saligny cu familia lui.

Ce simbol considerati ca se potriveste cel mai bine poporului roman?

Sunt prea putine lucruri, acum, cu care ne putem lauda ca le-am facut bine. Dar simbolul vulturului ne-ar putea fi un indemn. Competitia globala e o cursa grea si avem nevoie de un zbor la inaltime.

Care credeti ca este evenimentul istoric cel mai important pentru poporul roman?

As alege nu un eveniment, ci un segment de timp in care in Romania s-a lucrat bine, frumos si durabil. Aleg momentul in care in Romania au fost inaltate marile monumente de arhitectura, in veacul al XIX-lea, intre care Palatul Bancii Nationale, Ateneul, Palatul CEC si multe altele, ca repere pentru ceea ce am dovedit ca stim sa facem si ar trebui sa facem. Ele au ramas in istorie reprezentand piscuri pe care sa ne cataram.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Adrian Vasilescu, #istorie romani, #Adrian Vasilescu BNR, #mandru ca sunt roman , #stiri BNR