Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Merita sa iti cumperi acum o casa ?

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 10:58
5753 citiri
Merita sa iti cumperi acum o casa ?

Multi isi doresc o casa, insa putini ajung sa o si cumpere. Analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca momentul actual nu este unul tocmai potrivit pentru a cumpara o locuinta in Romania.

"Nu exista certitudinea asupra dobanzii si cel mai bine e sa nu ai de-a face cu bancile din Romania. Cu asemenea banci, nu este bine niciodata sa cumperi o casa. Cu banii jos este varianta cea mai buna", a declarat Serbanescu citat de Capital.

Acesta a mai adaugat ca anul viitor preturile pietei vor scadea datorita tranzactiilor putine, iar speculatiile vor fi si ele din ce in ce mai rar intalnite deoarece dezvoltatorii nu vor mai putea sa vanda fara a construi nimic.

"Astfel se va produce o reasezare a preturilor si a modului in care se vor face afacerile pe piata imobiliara", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Dragos Cabat, partner managing in cadrul Financial View Consulting, este de parere ca in urmatoarele noua luni nu va fi momentul potrivit de a cumpara o locuinta motivand ca "pretul caselor va scadea in medie cu pana la 50%".

Implicatia bancilor in piata imobiliara

Radu Zilisteanu este de parere ca actuala criza economica va avea o perioada de ascensiune in tara noastra in perioada primavara-vara anul viitor. Acesta a mai declarat ca "ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca urmatorii doi sau trei ani vor fi foarte grei".

Potrivit lui Zilisteanu exista o corelatie direct proportionala intre volumul creditelor acordate de banci si cererea de pe piata imobiliara. In aceste conditii, cand piata creditelor se contracta si cererea din piata imobiliara se contracta provocand consecintele actuale.

Actuala situatie a pietei de creditare din Romania este rezultatul anumitor factori precum normele impuse de BNR, criza financiara internationala si diferenta mare dintre depozite si credite.

Societatile comerciale nu pot sa isi asigure in continuare lichiditatile prin creditare din cauza ca activitatea bancilor in sectorul imprumuturilor este inghetata pe plan mondial nu numai in Romania.

"Fiind blocata piata creditarii, cererea de pe piata imobiliara a scazut si acesta situatie este caracterizata de tranzactii putine si reduceri de preturi", a declarat Zilisteanu.

In aceasta perioada de criza institutiile bancare nu dispun de lichiditati, dezvoltatorii taie din preturile apartamentelor si companiile trimit acasa din ce in ce mai multi angajati, normele BNR franeaza creditarea si dobanzile la credite sunt foarte mari.

In aceste conditii, cel mai intelept ar fi ca cei care isi doresc o casa sa astepte si sa urmareasca evolutiile pietei imobiliare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza financiara, #creditare, #norme BNR, #cumparare casa, #vanzare apartamente, #criza economica , #stiri BNR