Normele BNR vor spori birocratia, spun bancherii

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 11:28
1386 citiri
Normele BNR vor spori birocratia, spun bancherii

Proiectul BNR de reglementare a creditelor, in forma in care este redactat in prezent, va spori birocratia si nu va avea efectul dorit, cel de limitare a creditarii in valuta, a precizat intr-o emisiune televizata Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Bancherul este convins ca institutiile de credit vor gasi solutii de a externaliza imprumuturile contractate de persoanele fizice, asa cum se practica in cazul creditelor acordate corporatiilor.

"In Romania avem export de credit urias. Acum mai ales in zona de credite corporatiste. Aici este de vina rezerva minima obligatorie si costul este foarte mare pentru banci in Romania, insa in strainatate poate sa dea acelasi credit cu cost mai mic si din aceasta cauza are loc exportul de credite (...) Asta inseamna ca daca avem in mod constant o reglementare care inseamna costuri mai mari decat in tarile din jur nu vom face export de credite doar pentru corporatii, ci o sa facem export de credit si pentru populatie", a subliniat presedintele Raiffeisen Bank, citat de The Money Channel.

In acceptiunea lui Steven van Groningen, romanii nu prefera creditele in euro pentru ca sunt mai ieftine, ci pentru ca doar astfel pot obtine sume mari.

"E clar ca in valuta poate sa obtina un credit mai mare. Acesta este motivul pentru care avem atatea credite in valuta. Nu fiindca dobanda e mai mica pot sa obtina clientii mai mult", a completat Steven van Groningen.

Referindu-se la strategiile de risc pe care le-ar putea adopta bancile in viitor, presedintele RZB a admis ca urmatorii ani o parte dintre jucatori vor avea probleme.

"Anul acesta am putea vedea, pentru prima data, o diferentiere a bancilor din Romania dupa rezultate, in functie de strategia de risc pe care au abordat-o. In unu-doi ani, vom vedea care au fost bancherii adevarati, cei care au reusit sa aiba rezultate bune fara a-si asuma riscuri prea mari", a explicat van Groningen.

Oficialul Raiffeisen Bank a recunoscut ca, in cadrul intalnirii consultative cu Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, bancherii au hotarat sa lucreze impreuna cu Banca Centrala la o solutie mai buna, cu impact minim si care sa aiba efectul scontat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Steven van Groningen, #presedinte Raiffeisen, #bancher, #norme BNR, #opinie , #stiri BNR