Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Marti, 13 Iulie 2010, ora 17:03
4336 citiri
Normele metodologice pentru reducerea salariilor din institutiile publice, publicate in MO

Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25% a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din BNR, CNVM, CSA si CSSPP.

Diminuarea cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator aferent acestor sume se achita de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La acestea se adauga si institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.

Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat 20.36.01.20 "Venituri ale bugetului de stat - varsaminte din reducerea drepturilor salariale conform Legii nr. 118/2010", deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se mai arata in normele din Monitorul Oficial.

Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100.

"Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura salariala.

In acelasi timp, autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii trebuie sa inregistreze in contabilitate operatiunile privind reducerile salariale. In acest scop, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial si o anexa cu monografia privind aceste inregistrari.

BNR trebuie sa inregistreze operatiunile de aplicare a legii

Guvernul a mai prevazut ca BNR trebuie sa inregistreze, la randul sau, operatiunile determinate de aplicare a prevederilor legii nr. 118/2010.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pentru Legea nr. 118/2010 privind "stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar".

Aceasta initiativa a starnit dezaprobarea oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE), care au criticat reducerea salariului guvernatorului bancii centrale, ca parte a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar al tarii.

BCE a criticat reducerea salariilor de la BNR

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a aparat principiul independentei bancilor centrale inca de la numirea sa in fruntea institutiei europene, din 2003.

"Principiul independentei bancii centrale cere ca nici o terta parte sa nu exercite o inflenta directa sau indirecta" asupra acesteia, sustin oficialii BCE, indicand faptul ca o altfel de procedura este interzisa de tratatele europene.

"Legea prevede, la fel ca si pentru anumite alte categorii de angajati publici, diminuarea salariilor personalului BNR, desi statul roman nu este angajatorul formal al personalului BNR. Conform statutului BNR, salariile personalului BNR sunt platite din resursele proprii ale bancii centrale.(...) In acest context si independent de necesitatea adoptarii unor masuri urgente, BCE ar dori sa reaminteasca faptul ca orice operatiune intre banca centrala nationala si autoritatile nationale ale unui stat membru UE trebuie sa respecte limitarile impuse in acest sens prin Tratat, si in special principiul independentei bancii centrale prevazut la articolul 130 si interdictia de finantare monetara", se mentioneaza in nota informativa publicata de BCE.

In plus, BCE a recomandat ajustarea legislatiei pentru a fi in conformitate cu tratatul de aderare al tarii la Uniunea Europeana. Oficialii BNR au anuntat ca este o chestiune ce trebuie discutata la nivelul guvernului, in ceea ce priveste ajustarea legislatiei.

"Din perspectiva contabila, o diminuare a salariilor personalului conduce la o diminuare de facto a costurilor operationale ale BNR, majorand astfel in mod potential resursele financiare ale acesteia. Totusi, daca majorarea corespunzatoare a resurselor financiare ale BNR este transferata direct la bugetul de stat, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR.

In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul de stat poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar prin articolul 123 din Tratat. Prin urmare, pentru a se evita o incalcare a interdictiei de finantare monetara, legea ar trebui modificata pentru a se asigura respectarea in totalitate a dispozitiilor Tratatului", mentiona BCE.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#normel reducere salarii BNR, #norme publicate Monitorul Oficial, #reducere salarii BNR CNVM , #stiri BNR