CNN: Boeing stia de problemele modelului 737 Max cu un an inainte de prabusirea primului avion, dar a ales sa nu ia masuri

Luni, 06 Mai 2019, ora 12:52
9008 citiri
CNN: Boeing stia de problemele modelului 737 Max cu un an inainte de prabusirea primului avion, dar a ales sa nu ia masuri
Foto: Arhiva Facebook/ Boeing

Un nou comunicat al Boeing sugereaza ca firma stia problemele modelului de avion 737 MAX cu mult inainte de prabusirea fatala din octombrie 2018 a zborului Lion Air, insa a decis sa nu ia masuri, informeaza CNN.

Boeing a recunoscut in trecut ca un sistem de alerta AOA "nu era functional pe toate avioanele". Insa comunicatul publicat duminica arata ca firma era la curent cu problemele aeronavei cu un an inainte ca un model 737 MAX sa se prabuseasca.

Alerta AOA functioneaza pe aeronava doar in cazul in care compania aeriana alege sa cumpere o extra-optiune contra cost denumita "indicator AOA".

Boeing sustine ca functia de alerta nu este necesara pentru operarea in siguranta a avionului. Insa fosti ingineri Boeing si analisti in domeniu intervievati de CNN au criticat designul original al software-ului, pentru ca se baza pe datele de la un singur senzor AOA, aceste dispozitive fiind predispuse la defectiuni.

In 2017, dupa ce au inceput livrarile de 737 MAX, inginerii Boeing au identificat faptul ca software-ul de display al acestui model de avion nu indeplineste cerintele minime ale alertei AOA. Insa, dupa o analiza, inginerii Boeing au decis sa nu remedieze problema imediat, concluzionand ca "functionalitatea existenta este acceptabila pana la urmatoarea actualizare".

Nu este cunoscut daca lipsa alertei a jucat un rol in prabusirile zborurilor Lion Air si Ethiopian Airlines, care au dus la moartea a 346 de persoane. Insa alerta ar fi putut informa pilotii ca unul dintre senzori nu era functional.

In ambele situatii, investigatiile preliminare sugereaza ca datele gresite privind pozitionarea aeronavei in aer au declansat software-ul anti-stagnare (MCAS) cel care a trimis avionul in jos.

Boeing nu a intervenit privind operatiunile 737 MAX pana la al doilea accident - Ethiopian Airlines - in martie 2019. Administratia Trump a consemnat la sol toate avioanele 737 MAX.

Apoi, la o saptamana dupa prabusirea Lion Air pe 29 octombrie, Boeing a adaugat un paragraf in directiva de siguranta in care era precizat ca alerta este optionala. Nu este clar daca Boeing si-a atentionat clientii cu privire la problema.

Boeing a convocat ulterior o sedinta a Consiliului pentru Analiza Sigurantei (SRB) pentru a analiza daca absenta alertei AOA va pune in pericol aeronavele. Dupa ce SRB a confirmat concluzia Boeing, a prezentat aceste rezultate Administratiei Federale a Aviatiei din SUA.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#probleme Boeing model 737, #tragedii aviatice boeing 737 max , #737 MAX