Congresul american a primit documente foarte ingrijoratoare despre Boeing 737 MAX

Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 08:54
5383 citiri
Congresul american a primit documente foarte ingrijoratoare despre Boeing 737 MAX
Foto: Facebook/The Boeing Company

Boeing a transmis luni seara Comisiei pentru transporturi a Congresului american noi documente ce "par sa arate o imagine foarte ingrijoratoare" a raspunsului companiei la problemele de securitate ale avionului sau 737 MAX, a declarat marti un consilier al legislativului federal.

Boeing a trimis documentele "tarziu in cursul serii" de luni, la doar cateva ore dupa anuntul demisiei imediate a directorului sau executiv, Dennis Muilenburg, a precizat asistentul comisiei.

Aceasta desfasoara in prezent o ancheta cu privire la 737 MAX, consemnat la sol incepand de pe 13 martie in urma a doua grave accidente aviatice.

Consilierul nu a precizat daca documentele se refereau la situatia de dinainte sau de dupa accidentele in care au fost implicate aeronave 737 MAX ale companiilor Lion Air si Ethiopian Airlines, la 28 octombrie 2018 si, respectiv, 10 martie 2019.

El a mentionat ca Boeing a transmis din proprie initiativa documentele, al caror continut nu a fost dezvaluit.

"Personalul continua sa examineze aceste dosare, dar, la fel ca alte dosare dezvaluite anterior de Boeing, ele par sa arate un tablou foarte ingrijorator despre doua preocupari exprimate de angajatii Boeing, despre angajamentul companiei privind securitatea, si eforturile anumitor angajati pentru a se asigura ca proiectele de productie ale Boeing nu sunt periclitate de agentiile de reglementare sau de altii", a explicat el.

Multiplele anchete desfasurate in Indonezia si Etiopia au pus in cauza functionarea sistemului automat de stabilizare in zbor, menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Ele au scos la iveala si alte deficiente ale constructorului, inclusiv in informarea pilotilor.

In SUA, anchetele unor comisii parlamentare au pus in evidenta o relatie foarte stransa intre Boeing si autoritatea federala aviatica FAA, care a lasat in seama constructorului parti intregi ale procesului de certificare a aparatului 737 MAX.

Luni, Boeing a anuntat demisia lui Dennis Muilenburg, criticat vehement pentru modul in care a gestionat criza.

"Inlaturarea lui Dennis Muilenburg era asteptata de mult timp", a reactionat Peter DeFazio, presedintele Comisiei pentru Transporturi.

"Sub conducerea sa, o companie admirata multa vreme a luat un anumit numar de decizii devastatoare, ce sugereaza ca profitul era prioritar fata de securitate", a comentat DeFazio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boeing 737 MAX , #737 MAX