Guvernul negociaza cu Boeing si Airbus: Vrea sa ia avioane in chirie pentru Tarom

Sambata, 19 Noiembrie 2016, ora 12:56
5495 citiri
Guvernul negociaza cu Boeing si Airbus: Vrea sa ia avioane in chirie pentru Tarom
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile au ramas in prezent in discutii doar cu cei doi mari constructori de aeronave, Boeing si Airbus, pentru a intra in posesia a doua avioane care sa completeze flota transportatorului national aerian Tarom, a declarat sambata ministrul Transporturilor, Sorin Buse.

"Acum suntem in negocieri, dar negocierile acestea sunt complexe. Sunt doi producatori potentiali, poate sa fie Boeing sau poate sa fie Airbus. Noi negociem cu amandoi", a afirmat Buse, prezent la Dispeceratul Central Metrorex pentru Ziua Portilor Deschise.

Ministrul a mai declarat ca exista mai multe optiuni.

"Una este ceea ce se numeste dry-lease (inchirierea de aeronave fara echipaj, n.red.), aceasta este optiunea cea mai usoara, alta este un wet-lease, unde ne dau (avionul - n.red.) cu tot cu echipaj. Dar se mai poate face si altceva. Poate fi inclus intr-un contract mai mare in care noi negociem cu un producator si alte avioane din flota. Deci asta e in functie de conditiile pe care ni le ofera", a explicat Buse.

Ministrul spune ca, daca negocierile pentru reinnoirea flotei dureaza, atunci autoritatile vor opta pentru dry-lease, "care ne permite sa avem aeronave un an-doi, ca inchirierea unei masini".

Intrebat cand va bate palma cu unul dintre producatori, Buse spune ca acest aspect depinde foarte mult de negocieri.

"Trebuie sa cautam si sa obtinem cele mai avantajoase conditii financiare pentru Romania. Daca cineva ne ofera o conditie foarte avantajoasa, atunci o exercitam. Daca vedem ca nu sunt conditiile avantajoase, atunci o sa ne permitem sa mai asteptam doua-trei luni, dar nu mai mult", a precizat ministrul Transporturilor.

Buse declara recent ca Ministerul Transporturilor a avut deja discutii cu mari producatori de avioane precum Boeing si ATR si urmeaza sa negocieze cu Airbus, Embraer si Bombardier pentru a inlocui in viitor intreaga flota a transportatorului aerian de stat Tarom, pe langa optiunea inchirierii a doua avioane ATR care sa ofere o mai mare flexibilitate flotei deja existente.

Reprezentantii Tarom au anuntat in repetate randuri in ultimii ani ca este necesara inlocuirea flotei companiei, pentru eficientizarea activitatii.

In urma cu o luna, premierul Dacian Ciolos anunta restructurari la Tarom si avea in vedere schimbarea managementului, dupa ce 4 avioane s-au defectat in 24 de ore.

Avioanele din flota Tarom au o medie de varsta de peste 15 ani, situatie care mareste semnificativ costurile de intretinere si operare.

In prezent, dupa retragerea ultimului Airbus A310, Tarom opereaza cu 21 de avioane din trei marci diferite - Airbus, ATR si Boeing.

In primele noua luni din acest an, pierderile Tarom au fost de 13 milioane lei.

Tarom a pierdut rapid cota de piata in fata competitorilor, in special a companiilor low-cost, in ultimii ani.

Compania aeriana nationala a transportat anul trecut 2,39 milioane de pasageri. Gradul mediu de incarcare al aeronavelor Tarom a fost anul trecut de circa 68%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#negocieri Boeing Airbus avioane Tarom , #aeronave