Bogdan Aurescu anunta cand vor fi eliberate primele permise de mic trafic intre Romania si Ucraina

Joi, 14 Mai 2015, ora 20:52
3117 citiri
Bogdan Aurescu anunta cand vor fi eliberate primele permise de mic trafic intre Romania si Ucraina

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca primele permise de mic trafic eliberate in baza Acordului dintre Romania si Ucraina, intrat in vigoare joi, vor putea fi eliberate spre sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, cand vor fi intrunite conditiile tehnice.

"Am discutat cu ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin (la reuniunea ministeriala a NATO din Turcia - n.red.) si amandoi am salutat faptul ca astazi a intrat in vigoare Acordul de mic trafic. Am discutat si modul in care vom face acea vizita pe care am decis-o in luna februarie pentru a inmana primele permise. Cel mai probabil undeva spre sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie vor fi intrunite conditiile tehnice pentru a putea elibera primele permise pentru ca este nevoie de o activitate pregatitoare pe care nu putem sa o grabim ca sa nu existe probleme tehnice la momentul cand vom incepe sa eliberam permisele", a precizat seful diplomatiei romane.

Joi a intrat in vigoare Acordul de mic trafic dintre Romania si Ucraina, care reglementand trecerea frecventa a granitei de catre rezidentii din zona de frontiera a celor doua tari care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat pentru cel mult 3 luni.

Inmanarea primelor permise de mic trafic de frontiera eliberate in baza Acordului va avea loc in in cadrul unei ceremonii organizate in zona de frontiera, in prezenta ministrilor Bogdan Aurescu si Pavlo Klimkin.

Ce prevede acordul

Potrivit unui comunicat MAE, Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Romania si Ucraina, semnat la nivel de premieri, la Kiev, in 2 octombrie 2014, va facilita "considerabil regimul calatoriilor in regiunile limitrofe frontierei comune a celor doua tari vecine, in beneficiul locuitorilor acestor zone".

Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustreaza deschiderea si "nivelul remarcabil" atins in prezent de relatiile dintre Romania si Ucraina, precizeaza sursa citata.

Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maximum 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Acestor persoane li se adauga si sotul/sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de 3 ani in zona de frontiera.

Aproximativ 2 milioane de cetateni romani si ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potentialii beneficiari ai acestui Acord.

Permisele de mic trafic vor fi eliberate autoritatile romane sau ucrainene in maximum 60 de zile de la primirea cererii insotita de toate documentele necesare.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.

Permisul este valabil pentru o perioada de la 2 la 5 ani, fara a putea depasi durata de valabilitate a pasaportului titularului.

Persoanele care beneficiaza de prevederile Acordului se supun controlului de frontiera asemeni oricarei alte persoane, insa autoritatile de frontiera nu vor aplica stampile de intrare sau iesire pe permisele de mic trafic.

Alaturi de permisul de mic trafic, persoana care beneficiaza de prevederile Acordului trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil.

Autoritatile de frontiera ale Romaniei sau Ucrainei au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiaza de dispozitiile Acordului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Aurescu acord Romania Ucraina, #permise mic trafic Ucraina , #ministru de Externe