Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe: Cui i-a dat primul telefon si unde face prima vizita

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 15:53
4420 citiri
Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe: Cui i-a dat primul telefon si unde face prima vizita
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Noul ministru roman de Externe, Bogdan Aurescu, a tinut marti prima sa conferinta de presa, in care a detaliat obiectivele sale de politica externa. Aurescu a dezvaluit, cu aceasta ocazie, cui a dat primul telefon in noua sa calitate si unde va efectua prima vizita externa.

Bogdan Aurescu a explicat ca noua sa functie este "in primul rand, un motiv de responsabilitate suplimentara, de preocupare si munca asidua pentru politica externa a Romaniei, mai degraba decat un prilej de jubilare sau bucurie personala".

Contextul regional de securitate este complicat si "are potentialul de a afecta interesele sau chiar securitatea Romaniei" daca nu este gestionat corespunzator, impreuna cu partenerii din UE si din NATO, a aratat noul ministru de Externe.

Diplomatul a precizat ca, in acest context, alegerile din R. Moldova din 30 noiembrie reprezinta un moment istoric, care trebuie sa marcheze consolidarea parcursului ireversibil spre Europa si continuarea reformelor democratice.

"In caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar si de catre UE, inclusiv eforturile foarte intense ale Romaniei in aceasta directie strategica, vor fi in zadar. De aceea, acest moment este, pentru Romania, aflata la frontiera externa a UE si a NATO, o problema de securitate nationala", a spus noul sef din Aleea Alexandru.

Si situatia din Ucraina, tara unde se afla o importanta comunitate romaneasca, este de natura sa preocupe Romania. Aurescu sustine ca "este importanta mentinerea in continuare a regimului de sanctiuni decis de UE si chiar consolidarea lui daca va fi necesar si, totodata, stimularea eforturilor diplomatice de solutionare a conflictului. In egala masura, vom continua sa sprijinim eforturile Kievului de reforma profunda a Ucrainei, impreuna cu celelalte state membre UE, precum si implementarea deciziilor luate la summit-ul NATO, care au fost generate de situatia din Ucraina".

In acest sens, spune Aurescu, trebuie implementate "masurile de reasigurare care trebuie consolidate si extinse din punct de vedere temporal, respectiv masurile de adaptare, care au fost prevazute de Planul de actiune pentru cresterea capacitatii de reactie a Aliantei - Readiness Action Plan: Forta de Reactie Rapida - VHRJTF si stabilirea prezentei structurilor NATO de Comanda si control pe teritoriile statelor din flancul estic, inclusiv in Romania".

Aurescu a anuntat ca intentioneaza sa faca prima vizita externa la Chisinau, pe 1 decembrie, de ziua nationala, si imediat dupa alegerile din 30 noiembrie. "Este de altfel, locul unde am facut ultima vizita de lucru ca secretar de stat. Am avut deja o discutie telefonica cu doamna Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al RM - a fost primul meu contact diplomatic cu un alt omolog - si am analizat impreuna situatia din regiune si din RM", a precizat acesta.

A doua vizita a noului sef de la Externe va avea loc la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de Externe NATO din 2 decembrie. "Voi urmari adoptarea unei decizii de continuare in 2015 a masurilor de reasigurare. Este vorba de zboruri AWACS, exercitii militare centrate pe scenarii de tip art. 5 al Tratatului de la Washington, prezenta rotationala aliata; evaluarea stadiului implementarii Planul de actiune pentru cresterea capacitatii de reactie a Aliantei - Readiness Action Plan, astfel incat sa se obtina cat mai curand rezultate vizibile - ma refer aici mai cu seama la materializarea unei prezente aliate pe teritoriul national", a detaliat acesta.

Tot la Bruxelles vor fi abordate, la reuniunea NATO din 2 decembrie, si modalitatile de sprijin pentru Ucraina, discutarea ultimelor evolutii de securitate si prioritatile guvernului ucrainean. "Voi discuta si voi prezenta stadiul operationalizarii Fondului NATO de sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei, unde Romania a preluat calitatea de natiune-lider, prin SRI, si unde s-au facut deja progrese importante", a continuat acesta.

"Subliniez, in acest context regional complicat, in care preiau mandatul de ministru de externe al Romaniei, importanta continuitatii, stabilitatii si predictibilitatii politicii externe a Romaniei", a aratat Aurescu.

Despre votul din diaspora, reputatia MAE si ancheta Parchetului

Noul ministru de Externe s-a referit si la contextul intern in care isi preia mandatul, "in care reputatia MAE si a oamenilor sai a avut de suferit".

"Vreau sa subliniez ca apreciez ca toate aspectele legate de organizarea alegerilor si de implicarea MAE in acest proces trebuie clarificate, iar responsabilitatile trebuie clar stabilite. Din acest punct de vedere, este foarte bine ca s-a declansat investigatia Parchetului General. Ea va stabili clar cui ii apartine raspunderea, daca o astfel de raspundere exista. Cred ca este important sa lasam ancheta sa isi urmeze cursul. MAE va da tot concursul acestei anchete si va raspunde cu promptitudine oricaror solicitari in acest sens", a promis Aurescu.

Acesta a tinut sa sublinieze ca "diplomatia romana este o institutie fundamentala a statului roman, iar MAE este structura/instrumentul esential care are datoria sa puna in aplicare politica externa a Romaniei si sa contribuie preponderent, in cea mai mare masura, la atingerea obiectivelor de politica externa si a intereselor Romaniei pe plan international. Prin urmare, aceasta institutie nu poate sa fie slaba, ci puternica, pentru ca de ea depinde realizarea intereselor nationale ale Romaniei".

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Bogdan Aurescu ministru Externe, #Aurescu prioritati Externe , #ministru de Externe
Comentarii