Ce spune noul ministru de Externe despre Ucraina si trupe NATO in Romania

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 10:31
2326 citiri
Ce spune noul ministru de Externe despre Ucraina si trupe NATO in Romania
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, afirma ca situatia tensionata din Ucraina ar putea sa afecteze interesele sau securitatea tarii noastre, motiv pentru care se impune o prezenta aliata consistenta pe teritoriul Romaniei, subiectul urmand sa fie discutat pe 2 decembrie, la ministeriala NATO de la Bruxelles.

Intr-un interviu acordat pentru RFI Romania, ministrul de Externe a explicat mai intai de ce considera ca alegerile care au loc duminica in Republica Moldova reprezinta, de asemenea, o problema de securitate nationala pentru Romania.

"La aceste alegeri din 30 noiembrie Republica Moldova va avea posibilitatea sa decida mentinerea parcursului european, mentinerea caii de reforma profunda a Republicii Moldova sau va putea sa aleaga o alta cale care, evident, nu corespunde interesului nici al Romaniei si nici al Republicii Moldova.

Din punctul de vedere al Romaniei este extrem de important ca tot ceea s-a investit in ultimii ani de catre societatea Republicii Moldova in primul rand, de catre Guvernul Republicii Moldova, de catre coalitia proeuropeana de la putere sa se mentina si sa se construiasca pe baza acestui efort", a declarat Bogdan Aurescu.

Intrebat cum ar putea fi afectata securitatea Romaniei de conflictul care macina de luni de zile estul Ucrainei, ministrul de Externe a reamintit ca in luna septembrie, la Minsk, a fost incheiat un protocol de incetare a focului care nu a fost respectat.

"Vedem in continuare ca exista interferente in aceasta zona din partea Rusiei. Prin urmare, constatam ca exista tendinta de a se transforma aceasta zona din estul Ucrainei intr-un conflict prelungit. Nu spun ca suntem acolo. Nu spun ca suntem deja in prezenta unui conflict prelungit, dar existenta unei astfel de posibilitati evident ca nu contribuie la intarirea stabilitatii statului vecin.

Iar pentru Romania, Ucraina este nu numai cel mai mare vecin din Est, dar reprezinta si statul unde se gaseste o comunitate foarte importanta de romani. Aproape 500.000 de romani traiesc in Ucraina, sunt a doua minoritate nationala ca numar in statul vecin", a mai declarat Aurescu.

In aceste conditii, Romania doreste punerea in aplicare a deciziilor summit-ului NATO din luna septembrie.

Citeste interviul acordat de Bogdan Aurescu despre situatia din Ucraina pe site-ul RFI Romania.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Aurescu alegeri Moldova, #Aurescu conflict Ucraina , #ministru de Externe