George Simion, expulzat din R. Moldova: Solicitarea lui Aurescu pentru omologul sau moldovean

Vineri, 15 Mai 2015, ora 19:15
5513 citiri
George Simion, expulzat din R. Moldova: Solicitarea lui Aurescu pentru omologul sau moldovean

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat, vineri, la Bratislava, in cadrul unei discutii cu omologul moldovean, Natalia Gherman, solutionarea situatiei expulzarii cetateanului roman George Simion din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat MAE, discutia dintre ministrii Bogdan Aurescu si Natalia Gherman a avut loc, vineri, in marja reuniunii Grupului de la Visegrad, in format V4+ cu Partenerii Estici, desfasurata la Bratislava.

In cadrul discutiei cu Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Bogdan Aurescu a ridicat problema interdictiei de intrare in Republica Moldova a cetateanului roman George Simion, solicitand "transmiterea clarificarilor cerute deja de partea romana si solutionarea situatiei", precizeaza sursa citata.

Presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, George Simion, cetatean roman, a fost retinut, miercuri, de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate, iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara timp de cinci ani.

Liderul unei miscari unioniste, expulzat din R. Moldova."Intimidare ca in epoca Voronin" - Reactia MAE

Ministerul moldovean de Interne explica de ce a fost expulzat romanul George Simion

MAE a precizat, miercuri seara, ca Ambasada Romaniei la Chisinau a aflat in dupa-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre retinerea cetateanului roman George Simion de catre reprezentanti ai Biroului Migratie si Azil al Republicii Moldova si a cerut clarificari.

Premierul R. Moldova, Chiril Gaburici, i-a convocat, joi, de urgenta pe seful Serviciului Informatii si Securitate, Mihai Balan, si pe ministrul de Interne, Oleg Balan, solicitandu-le verificarea circumstantelor expulzarii cetateanului roman George Simion si daca i-au fost respectate drepturile.

Protest la Ambasada Republicii Moldova si MAE fata de expulzarea lui George Simion

Conform MAE, reuniunea de la Bratislava a Grupului de la Visegrad, in format V4+ cu Partenerii Estici a constituit "o oportunitate pentru o discutie ampla asupra situatiei in Vecinatatea Estica", cu mai putin de o saptamana inaintea Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 mai).

Ministrul roman de Externe a subliniat, in cadrul discutiilor, necesitatea consolidarii PaE, pe fondul utilitatii demonstrate de acest instrument, inclusiv in contextul regional de securitate dificil.

El a afirmat ca Summitul de la Riga trebuie sa aiba rezultate de substanta si sa reconfirme impactul pozitiv concret pe care PaE l-a avut asupra partenerilor estici. Summitul este, de asemenea, un barometru al sprijinului pe care Uniunea Europeana il vor acorda proceselor de reforma si modernizare europeana din vecinatatea estica.

Bogdan Aurescu a reamintit sustinerea acordata de Romania pentru consolidarea relatiilor UE cu statele din vecinatate, in cadrul Parteneriatului Estic, cu precadere in actualul context de securitate, respectiv pentru perspectiva europeana a celor care opteaza pentru acest drum.

Seful diplomatiei romane a pledat pentru o abordare diferentiata in raporturile UE cu statele PaE, in acord cu vointa politica si progresele concrete demonstrate, dar si cu nivelul de aspiratie al fiecarui stat. In acest context, ministrul roman a reiterat sprijinul pentru sustinerea, la Riga, a progreselor statelor partenere in domeniul mobilitatii - in mod deosebit liberalizarea regimului de vize cu UE - cu privire la Georgia si Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Aurescu Natalia Gherman expulzat Simion, #Aurescu George Simion expulzat Moldova , #ministru de Externe