Ziare.com

Initiativa celor Trei Mari: Ce a reusit summit-ul de la Bucuresti, cum sta Romania in regiune si cine a fost invitat- Interviu cu Bogdan Aurescu

de Magda Gradinaru
Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 17:36

   

Initiativa celor Trei Mari: Ce a reusit summit-ul de la Bucuresti, cum sta Romania in regiune si cine a fost invitat- Interviu cu Bogdan Aurescu
In vreme ce politica autohtona era confiscata de lupte pentru putere in interiorul partidului de guvernare, la Cotroceni, sefi de stat si ministri de Externe dezbateau proiecte care sa transforme regiunea intr-un actor economic si geostrategic important. Despre rezultatele summit-ului, invitati si proiecte concrete am vorbit cu consilierul prezidential Bogdan Aurescu, fost ministru al Afacerilor Externe.

Timp de doua zile, Bucurestiul a fost gazda Summit-ului Initiativa celor Trei Mari, ajuns la cea de-a treia editie.

A fost un succes, spune intr-un scurt interviu pentru Ziare.com Consilierul Prezidential Bogdan Aurescu, cel care a coordonat, de altfel, organizarea acestui eveniment, la care au participat sefi de stat, ministri, presedintele Comisiei Europene. Printre randuri, exista si raspunsul la intrebarea care nu ar fi existat - pentru ca miza Summit-ului depaseste galceava interna - daca nu ar fi adus-o in discutie prim-ministrul Viorica Dancila, in sedinta de guvern: a fost premierul pe lista de invitati?


Care au fost mizele acestui summit de la Bucuresti, in sine, dar si prin comparatie cu editiile precedente, din Croatia si Polonia?

Ma bucur ca, in calitate de consilier prezidential pentru politica externa, am avut onoarea de a coordona, in cadrul Administratiei Prezidentiale, pregatirea acestui summit. Mizele Summit-ului Initiativei celor Trei Mari gazduit la Bucuresti de catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, au fost substantiale, intrucat aceasta platforma informala ajunsese la stadiul in care trebuia sa dovedeasca partenerilor europeni, regionali si internationali ca poate sa livreze rezultate concrete si ca poate aduce valoare adaugata.

Cu alte cuvinte, trebuia sa dovedeasca faptul ca nu este doar inca un alt format care produce, la finalul reuniunilor, simple declaratii politice, fara fond practic.

Primele doua summit-uri, cel de la Dubrovnik si Varsovia, au avut rolul de a demara conceptual initiativa si de a o calibra politic. Astfel, summit-ul la Dubrovnik din 2016 a fost un prilej pentru stabilirea unui format flexibil de dialog la nivel inalt, care sa abordeze problemele de conectivitate ale regiunii.

Apoi, anul trecut, summit-ul de la Varsovia a ancorat initiativa in spatiul transatlantic si in dezbaterea curenta privind viitorul Europei.

Asadar, summit-ul de la Bucuresti trebuia sa produca rezultate palpabile, iar daca tragem linie dupa cele doua zile de reuniuni de la Bucuresti putem spune fara echivoc ca am reusit sa indeplinim acest deziderat.

La Varsovia, presedintele Iohannis a avansat oferta gazduirii, in 2018, a celei de a treia editii a Initiativei celor Trei Mari, precum si a primului Forum de Afaceri, oferta acceptata de toti participantii. Asumarea acestui angajament de catre Romania a avut ca argument principal potentialul acestei Initiative de a se adresa unei nevoi reale a celor 12 state participante, si anume de dezvoltare economica si de interconectare regionala, in vederea atingerii convergentei cu Europa de Vest.


Summit-ul de la Bucuresti a fost gazduit de presedintele Klaus Iohannis / Foto: Administratia Prezidentiala


Putem spune astazi, la finalul desfasurarii summit-ului si a forumului de afaceri, ca Romania, prin presedintele Iohannis, a reusit sa duca Initiativa la un nou nivel - acest lucru fiind confirmat de lista rezultatelor concrete ale acestei reuniuni, precum si de participantii la nivel inalt care au venit la Bucuresti.

Astfel, reuniunea s-a bucurat de prezenta a opt presedinti din cele douasprezece state participante (reprezentand Romania, Polonia, Croatia, Austria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Lituania), un prim-ministru (reprezentand Polonia la sesiunea plenara din a doua zi a summit-ului), doi presedinti de parlamente nationale (reprezentand Estonia si Cehia) si un ministru de Externe (reprezentand Letonia).

Totodata, din partea invitatilor speciali au participat presedintele Comisiei Europene, secretarul Energiei al SUA, ministrul german de Externe, presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), presedintele si vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), la care se adauga reprezentarea Bancii Mondiale la nivel de director.

In calitate de gazda a summit-ului din acest an, dar si tinand cont de statutul nostru de stat profund pro-european si pro transatlantic, Romania si-a asumat, in coordonare cu celelalte state participante la Initiativa, promovarea a trei principii directoare ale I3M: pro-dezvoltare economica, pro-integrare europeana si pro-relatie transatlantica.

Astfel, prima linie directoare presupune ca Initiativa urmareste in primul rand dezvoltarea economica a statelor din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, prin cresterea interconectivitatii in special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, in trei domenii principale - transport, energie, digital - si stimularea competitivitatii economiilor statelor participante.

A doua linie directoare vizeaza cresterea convergentei reale intre statele membre ale UE, contribuind astfel la intarirea unitatii si coeziunii in cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeana, ca baza pentru relansarea proiectului european.

In al treilea rand, Initiativa are rolul de a contribui si la consolidarea relatiei transatlantice, prin incurajarea prezentei economice a SUA in regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidata si ca parte a parteneriatului transatlantic.

Am reusit, printr-un proces diplomatic complex, sub coordonarea presedintelui Klaus Iohannis, sa obtinem aceasta rafinare a obiectivelor Initiativei si ale summit-ului de la Bucuresti. Summit-ul din Romania s-a dovedit a fi crucial pentru directia viitoare a Initiativei in aceasta directie.

Pot spune, dupa summit-ul de la Bucuresti, ca Initiativa celor Trei Mari a atins deplina maturitate, atat din punct de vedere conceptual, cat si politic. Acum dispunem de toate conditiile si instrumentele pentru a lucra la implementarea deciziilor adoptate cu ocazia summit-ului.

Initiativa celor Trei Mari are de acum in fata sa, asa cum arata presedintele Iohannis in concluziile sesiunii plenare a summit-ului, misiunea esentiala de a implementa aceste decizii si, mai ales, proiectele majore de interconectare si de a strange legaturile dintre comunitatile de afaceri intr-o retea regionala, parte a pietei extinse a Uniunii Europene.

Ce a obtinut, concret, Romania, la acest summit? Care au fost proiectele propuse? Au fost acceptate toate propunerile Romaniei?

Pentru noi, a fost clar, inca de la inceput, ca acest eveniment, gestionat in mod corect, cu profesionalism si cu seriozitate, reprezinta o oportunitate excelenta de a promova, creativ si inteligent, profilul regional si international al Romaniei, prin demersuri care sa duca la o convergenta crescuta cu restul Europei.

Ceea ce s-a intamplat in perioada 17-18 septembrie in Romania este rezultatul unei munci diplomatice de peste un an, inceputa la chiar o saptamana dupa summit-ul anterior din iulie 2017, de la Varsovia, dublata de eforturi conceptuale, logistice si organizatorice interinstitutionale.

Romania a vazut o fereastra de oportunitate in preluarea leadership-ului acestei Initiative si a reusit sa confere unei platforme de cooperare informale si aflata la inceput de drum substanta si vizibilitate considerabile. Tara noastra, prin presedintele Iohannis, si-a indeplinit rolul asumat si a stiut sa joace in avantajul sau oportunitatea data de Initiativa celor Trei Mari, maximizand potentialul de atingere a intereselor sale nationale.

De asemenea, acest summit a reprezentat o buna ocazie de a promova interesele economice ale Romaniei - in cadrul Forumului de Afaceri gazduit sub inaltul patronaj al presedintelui Iohannis, dar si prin proiectele de interconectare nationale promovate. Romania a propus, urmare a omologarii acesteia de catre Guvernul Romaniei, o lista finala de 6 proiecte, care cuprinde un proiect in domeniul energiei - BRUA, doua in domeniul transporturilor - Fairway Danube (mentenanta si reabilitare a canalului navigabil al Dunarii), Modernizarea si dezvoltarea liniei de cale ferata Constanta-Gdansk (Rail-2Sea), precum si trei proiecte in domeniul digital - Solutii de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat si sustenabil in domeniul stocarii energiei, Bursa de transporturi in regiunea I3M si Platforma de monitorizare a bazinelor hidrografice in regiunea I3M.

Totodata, subliniez ca este un succes notabil al presedintelui Klaus Iohannis, in calitate de gazda a summit-ului, faptul ca a reusit sa obtina, prin argumente solide si consecvente, un sprijin ferm al Comisiei Europene si participarea - pentru prima oara la o reuniune a Initiativei - a presedintelui Juncker, dar si a Germaniei.

Tot in premiera, au participat la summit-ul din Romania, ca invitati speciali, alaturi de SUA, reprezentanti ai institutiilor financiare europene si internationale (BEI, BERD si Banca Mondiala) . De asemenea, este de mentionat participarea oficialilor guvernamentali si a companiilor din Balcanii de Vest (Albania, Macedonia si Muntenegru), respectiv din Vecinatatea Estica (Georgia si Republica Moldova) la prima editie a Forumului de Afaceri.

Nu in ultimul rand, as dori sa evoc sustinerea presedintelui SUA, Donald Trump, pentru eforturile Romaniei si pentru Initiativa, exprimata prin scrisoarea adresata presedintelui Romaniei cuprinzand mesajul adresat participantilor la summit.

Dincolo de ce a obtinut Romania, as vrea sa stiu cum arata rezultatele pentru regiune.

Prin Summit-ul Initiativei celor Trei Mari de la Bucuresti din 2018 am atins, cum am mentionat anterior, o noua etapa in evolutia Initiativei, axata pe rezultate concrete.

Un obiectiv principal al Summit-ului a fost exprimarea sustinerii din partea statelor participante, la cel mai inalt nivel, pentru lista regionala de proiecte prioritare de interconectare in domeniile energiei, transportului si digital, lista ce a fost stabilita pe baza contributiilor statelor participante la Initiativa, inclusiv a Romaniei.

La Varsovia ne-au fost prezentate, anul trecut, aproape 160 proiecte de infrastructura, care ar putea fi realizate in Europa Centrala si de Est, avand la baza un studiu realizat de experti independenti si comandat de Presedintia croata. Aceasta lista nu a implicat insa statele participante si a fost prea lunga, deci nu reflecta adecvat prioritatile regiunii si statelor ei.

Romania a considerat ca este necesara rationalizarea listei proiectelor prioritare prin implicarea guvernelor nationale. In acest scop, tarile I3M ne-au transmis proiectele prioritare, in baza unor criterii recomandate. Astfel, lista a ajuns sa cuprinda 27 de proiecte multilaterale, la care se adauga 21 proiecte bilaterale si nationale cu impact regional.

Faptul ca Romania a reusit sa agrege aceasta lista prioritara reprezinta un succes si un progres considerabil pentru regiune, ea fiind un instrument practic care poate fi valorificat in interesul cetatenilor. Toti participantii la reuniune au apreciat in mod deosebit acest rezultat.

De asemenea, am organizat, alaturi de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in premiera, Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari. Acest forum a oferit mediului de afaceri platforma necesara pentru a se familiariza cu proiectele prioritare. Forumul a avut o anvergura impresionanta, cu participarea a peste 600 de reprezentanti de companii si oficiali guvernamentali din statele partenere in cadrul Initiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest si Vecinatatea Estica, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai institutiilor financiare europene si internationale, precum si reprezentanti ai think-tank-urilor si mediului academic.

Forumul a fost destinat stimularii initiativelor de afaceri si a investitiilor in regiune, a dezbatut implementarea proiectelor prioritare si factorii potentiali de crestere si inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tanar, start-up-urile si incubatoarele de afaceri din regiune.

Forumul de Afaceri a inclus, de asemenea, o componenta de dezbateri de tip policy, dezvoltata cu prestigiosul Atlantic Council din SUA si sprijinita de SNSPA, axata pe analize ale implicatiilor strategice mai largi ale implementarii proiectelor prioritare ale Initiativei celor Trei Mari si asupra altor subiecte de interes.

Am avut peste 75 de speakeri de marca, din Romania si din strainatate, care au oferit o combinatie ideala intre abordarea pragmatica a comunitatii de afaceri si abordarea analitica a think-tank-urilor, alimentand Initiativa cu o contributie conceptuala utila.

In cadrul Forumului au fost organizate si intalniri de tip bussiness-to-business si business-to-government. Este de mentionat faptul ca, avand in vedere reusita forumului, Declaratia Summit-ului a prevazut decizia de organizare a regulata a acestui forum, de preferinta anual.

Am infiintat, totodata, reteaua Camerelor de Comert din statele Initiativei, prin semnarea unei Declaratii comune in acest sens la forum, care sprijina activitatea Forumului de Afaceri si asigura conectarea comunitatilor de afaceri din regiune.

Sapte Camere de Comert din Romania, Polonia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Slovenia, Lituania au semnat cu prilejul Forumului de Afaceri, Declaratia Comuna pentru crearea Retelei.

A fost facut, de asemenea, un pas important pentru crearea Fondului de Investitii al Initiativei celor 3 Mari, care isi propune sa contribuie la co-finantarea proiectelor prioritare. Acesta va reprezenta un vehicul important prin care regiunea isi va mobiliza si va prioritiza contributiile financiare concrete si necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii.

Institutiile financiare nationale care au semnat cu prilejul Forumului de Afaceri Scrisoarea de intentie pentru crearea Fondului au reprezentat 6 state participante: Romania (prin Eximbank), Polonia, Slovacia, Croatia, Cehia si Letonia.

Nu in ultimul rand, Romania a lansat oficial cu acest prilej si primul site oficial dedicat Initiativei: http://three-seas.eu/.

As mai dori sa atrag atentia ca discutiile din cadrul summit-ului au evidentiat sustinerea generala pentru obiectivele Initiativei si pentru rezultatele propuse ale summit-ului.

Este extrem de important ca, in primul rand, Comisia Europeana si institutiile financiare europene si internationale si-au exprimat disponibilitatea de a sustine financiar si prin know-how si analize specifice implementarea obiectivelor Initiativei, in principal a listei de proiecte prioritare, in cadrul instrumentelor existente.

De asemenea, este foarte important faptul ca SUA au avansat o noua initiativa energetica destinata regiunii si relatiei transatlantice in general - Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantica in domeniul Energiei (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation - P-TEC) . Acesta este destinat intaririi securitatii energetice, pe urmatoarele paliere: diversificarea energetica, modernizarea retelelor de transport, combaterea atacurilor cibernetice in domeniu, promovarea energiei nucleare si a energiei regenerabile, promovarea unei piete a energiei competitive si transparente.

Totodata, Germania a avansat propunerea gazduirii unei intalniri la nivel inalt, in formatul Initiativei Trei Mari, dedicata prioritatilor comune in materie de interconectivitate.

Aceasta Initiativa a celor Trei Mari este esential diferita de B9, a carui miza este cea de securitate. Sunt totusi si intersectii, cum este Via Carpatia, o ruta mai intai comerciala, astazi avand semnificatie militara. Aici nu sta Romania foarte bine si ma refer, fireste, la vesnica lipsa a autostrazilor. S-a vorbit despre asta la acest summit? Va ocoli Via Carpatica Romania?

Initiativa celor Trei Mari este, intr-adevar, diferita de Formatul Bucuresti - B9. B9 este condus de o agenda de securitate, definita de provocarile de securitate cu care se confrunta Flancul de Est al NATO, in timp ce Initiativa celor Trei Mari este orientata catre crestere economica, interconexiuni si dezvoltare.

Prin urmare, cele doua initiative sunt de importanta majora, in ambele este implicata foarte activ Romania - de altfel B9 a fost co-initiata de Romania prin presedintele Iohannis, care a fost prezent si la momentul lansarii ideii de creare a Initiativei celor 3 Mari, in septembrie 2015, la New York - si ar trebui sa beneficieze de o atentie egala.

Traiectoriile lor sunt insa separate, chiar daca sunt complementare.

Asa cum ati mentionat, exista implicatii strategice ale interconexiunilor preconizate care trebuie luate in considerare. Prin intermediul proiectelor de interconectare, regiunea poate deveni o forta motrica a cresterii economice a UE.

In domeniul energiei, vorbim despre crearea conditiilor favorabile pentru o piata energetica cu adevarat integrata, o componenta importanta a Uniunii Europene a Energiei, fara influente politice negative externe.

In domeniul transporturilor, o infrastructura bine planificata si interconectata poate servi si mobilitatii militare si avem pe lista de proiecte prioritare si proiecte, inclusiv propuse de Romania, cu impact pe acest domeniu. Interconexiunilor in acest domeniu li s-a acordat, intr-adevar, o atentie sporita in cadrul summit-ului, iar proiectele dezvoltarii liniei de cale ferata Constanta-Gdansk (Rail-2Sea), propusa de Romania, si Via Carpatia, sustinuta si de tara noastra, sunt incluse pe lista de proiecte prioritare de interconectare care a primit sprijinul politic al liderilor reuniti la summit.

In domeniul digital, dezvoltarea infrastructurii noii economii digitale va conduce in cele din urma la consolidarea capacitatilor defensive in domeniul cybersecurity.

Relatiile Guvern/Presedintie sunt tensionate de ceva vreme. A existat o colaborare in privinta organizarii acestui summit, totusi, nu?

In acest context, al pregatirii summit-ului de la Bucuresti al Initiativei celor Trei Mari, nu trebuie sa vorbim despre interese politice interne sau despre o competitie intre institutii, ci despre interesul nostru national si obiectivele noastre de politica externa, care trebuie promovate transpartinic si coerent.

Asadar, va asigur ca am avut o comunicare constanta si un bun dialog cu Guvernul Romaniei, atat prin biroul doamnei viceprim-ministru Ana Birchall, cat si prin Ministerul Afacerilor Externe, pe intreg parcursul organizarii summit-ului si a Forumului de Afaceri.

Astfel, am colaborat constructiv cu Guvernul in procesul de identificare a listei de proiecte nationale prioritare pe care sa le promovam la nivelul I3M, care au fost asumate de Guvern in mod formal. De asemenea, Guvernul a inteles argumentele noastre privind necesitatea ca Romania sa participe de la inceput la procesul de creare a Fondului de Investitii al Initiativei, aproband documentele necesare pentru ca Eximbank sa semneze Scrisoarea de Intentie privind crearea Fondului, in cadrul Forumului de Afaceri, pe 17 septembrie.

Este graitor si faptul ca, la sesiunea plenara a summit-ului din 18 septembrie, din delegatia Romaniei, condusa de presedintele Klaus Iohannis, au facut parte si doamna vicepremier Birchall si domnul ministru Melescanu. De asemenea, la Cina de Gala din cadrul summit-ului au fost invitati sa participe o serie de membri ai Guvernului: viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, ministrul Transporturilor, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Mediului de Afaceri, ministrul Energiei, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

La deschiderea Forumului de Afaceri au fost invitati, alaturi de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, toate institutiile care au facut parte din grupul de lucru care s-a ocupat la nivel guvernamental de selectarea proiectelor romanesti incluse pe lista omologata de summit, la nivel de ministru: ministrul Afacerilor Externe, ministrul Cercetarii si Inovarii, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, ministrul Dezvoltarii Regionale, ministrul Finantelor Publice, ministrul Fondurilor Europene, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, ministrul Mediului, ministrul Transporturilor.

De asemenea, in cadrul Forumului de Afaceri au fost invitati sa se implice ca speakeri viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice - care a participat si la sesiunea de Concluzii a Forumului din 18 septembrie, ministrul Transporturilor, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Mediului de Afaceri, ministrul Comunicatiilor si Societatii informationale, ministrul Finantelor.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9217 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

bine ba Goldescule, pana la urma care e lista rezultatelor?! ca de

"valoare adaugata, rezultate palpabile, viitorul Europei, potentialul initiativei, stat profund pro-european si pro-transatlantic, pro-dezvoltare economica, pro-integrare europeana, pro-relatie transatlantica, relansarea proiectului european, deplina maturitate, o noua etapa in evolutia Initiativei, forta motrica a cresterii economice a UE, interconectare, transpartinic, coerent, potential, interesul nostru national, intalniri bussiness-to-business si business-to-government, combinatie ideala intre abordarea pragmatica a comunitatii de afaceri si abordarea analitica a think-tank-urilor, alimentand Initiativa cu o contributie conceptuala utila" si de alte "vorbe goale ce din coada au sa sune" sunt satul.

CEVA CONCRET, NU LIMBI DE GENUL:

Mizele Summit-ului gazduit de presedintele Klaus Iohannis, au fost substantiale, intrucat aceasta platforma informala ajunsese la stadiul in care trebuia sa dovedeasca partenerilor europeni, regionali si internationali ca poate sa livreze rezultate concrete si ca poate aduce valoare adaugata...
Presedintele Iohannis, a reusit sa duca Initiativa la un nou nivel - acest lucru fiind confirmat de lista rezultatelor concrete ale acestei reuniuni...
Tara noastra, prin presedintele Iohannis, si-a indeplinit rolul asumat si a stiut sa joace in avantajul sau oportunitatea data de Initiativa celor Trei Mari, maximizand potentialul de atingere a intereselor sale nationale...

AI?

Singura realizare, dar asta - asa cum afirma Gradinaru - se citeste printre randuri, este ca PRMUL MINISTRU AL ROMANINI N-A FOST INVITAT.

 

Ar trebui sa citească și Tov Peiu articolul asta

In articolul lui se face lauda flotei de pescuit a Romaniei, dar eu mi-aduc aminte ca numai la inceput am avut peste oceanic la masa, pt ca mai apoi a dispărut.

 

Romania a trecut de la urss la usa si ue

ati scris un articol de toata lauda , de toata lauda lui iohannis . daca ceausescu a fost un dictator pus de rusi , iohannis a devenit un dictator sustinut de ue si usa . uitati-va si cititi cu atentie , cata asemanare este intre acest articol , in care este laudat iohannis si cele de pe vremea impuscatului in care numai el era laudat . daca in articolele din vremea lui dej si inceputul erei ceausiste era laudat fratele sovietic , in acest articol este laudat iohannis usa si bancile .
este cred ca al 4-lea articol care parca ar fi tras la xerox dar evitati cu buna stiinta sa ne spuneti ceva extrem de important si anume:

Cine a incheiat contractele cu exxon si omv , ce comisioane au primit si cat la suta ii revine statului roman din exploatarile de petrol si gaze din marea neagra ?

Ceausescu ne ascundea multe adevaruri dar o facea pentru tara . Voi ascundeti tot si o faceti doar pentru voi si marile corporatii straine cu care ne jefuiti mana 'n mana

Adevarul pentru .....anaviva

Anaviva vad ca asociezi foarte des Rromanika cu America sau CE . Ba nebunule tu asocierzi saracii, foamea-n gat, puturosii, betivii, milogii, cersetorii, pupincuristii, hotii, coruptii, adica romanii super desteptii care nu au o facultate in primele 500 din lume, romanii care nu se pot handi de foame cu wc-urile in fundul curtii, fara o autostrada , fara spitale, scoli,fara industrie, fara agricultura, fara nimic de fapt de asta se imprumuta trimestrial , tu compari si pui Rromanika langa America sau CE? Tu ori ai vazut prea multe filme ori nu ai iesit din tara sa iti dai seama in ce mizerie sau secol traiesti in mult iubita rromanika cu salarii si pensii de 500,600 de lei.Te-ai intrebat tu ca roman cam ce inseamna Rromanika pentru America ? De cuvantul ala pielea polii ai auzit ? Da cred ca nici atat nu conteaza .Romanii au inceput sa se viseze mare putere economica, militara, hahahaha, noi rasul, zoiul si spalatorul europei .Apropo daca totul a ramas in tara ca inainte de 90 nu e normal ca si ziaristii sa gandeasca la fel ? Asa ca ciocul mic traiesti intr-o tara flamanda,saraca , salbateca inca, si la propriu si la figurat .

@Ana viva

Greseti! Europa e dominata de Germania, iar lumea de China. Despre Iohannis poti spune ca e omul nemtilor, nu a URSS si al SUA. Bine, intodeauna Germenia a mers mama in mama cu Rusia, aici pot inchide ochii.

Initiativa celor Trei Mari? hehehe, ghinion!

Initiativa celor Trei Mici s-o Bere! Johahahahahanis e roman de-a' nost'!...

@Pensula mea 10.44

- se confirma ce-a spus useru' de deasupra ta ! :o)))

"Initiativa celor Trei Mari: Ce a reusit summit-ul de la Bucuresti, cum sta Romania in regiune si cine a fost invitat- Interviu cu Bogdan Aurescu"

Si pentru tine este valabil tovarase Niciolae!!!

Initiativa celor Trei Mari: Ce a reusit summit-ul de la Bucuresti, cum sta Romania in regiune si cine a fost invitat

Adevarul

Vd ca romanii de acasa au impresia ca sunt miezul din dodoasca, ba milogilor punrti mana la munca nu va mai imprumutati trimestial nu sunteti in stare sa va platiti salariile, nu va bateti joc de parintii nostri dandule pensii de slugi si sclavi. De ce eu plecat afara trebuie sa trimit bani sa-mi ajut parintii cu bani de medicamente, mancare,taxe, etc, etc? Voi slugoilor ce faceti acasa? Daca americanii nu ne bagau in Europa si acum aveati salarii de 30, 40 de euro si stateati ca milogii la cozi pentru o viza dde Italia sau Spania .Sau va ganditi ca era mai bine cu rusii? Ba nebunilor am trait cu rusii aia sunt mai saraci si mai milogi ca noi .Aia care spun ca era mai bine fara CE ori sunt debili mintali ori sunt autisti ca si parintii lor .Sunt curios daca am iesi din CE ce ar face rromanika la ora actuala .Va spun eu , foamea si saracia va bte de 5 ori mai mult ca acum la usa romanului .Ati votat toti hotii milogilor si acum va plangeti pe aici ca nu e bine . Voi si parintii vostri au votat comunistii hoti, ati votat pentru 100 de lei mai mult la pensie si salarii nenorocitilor si acum va bateti cu pumnii in piept ca nu e usor . Huooooo slugoilor .

Gustul civilizatiei.

Sa inviti la o discutie civilizata 12 tari,intr-un efort comun,constructiv,sa vii cu solutii acceptabile pentru toti participantii,si totul fara incidente:iata o lume care ne este deschisa,spre care dorim sa ne indreptam.
Respect.

 

Frumos comentariu ! BRAVO Ina 18 !

avem si romani cu picioarele pe pamant si..... vor deveni din ce in ce mai multi !

@ amerikaine//22.09.2018, 11:15 &

o.miduta // 22.09.2018, 14:27

amerikaine , de la un tradator de neam si tara , care scrie aici platit , nu pot pretinde nimic . ori nu esti capabil sa faci o analiza ori esti rau voitor. Doar cateva cuvinte pentru tine . numai habarnistii si lipsitii de cultura ii critica pe oamenii care nu vor sa munceasca fara sa analizeze motivele . lovesti in romani de parca drogatii americii si ai europei de vest ar vrea toti sa emigreze in Romania sa ne ajute la treburile casei , caqnd romanii emigreaza la eri sa-i spele la cu-r. america atunci cand la omorat pe saddam , gaddafi si altii ca ei , le-au luat banii , i-au adus in tara si le-a dat de mancare la puturosii si drogatii lor . sunt multe de spus dar cum esti si greu de cap si rau voitor v, ma tem ca pierd timpul cu tine.

o.miduta , mai citeste ce am scris , sunt sigura ca m-ai inteles gresit

Intr-adevar, in timpul acestui summit psd-istii s-

au ocupat de problemele lor specifice: hotia, infractorii si amnistia, basca injuraturile reciproce neaose si suculente ! Am uitat de analfabetismul functional specific acestei guvernari ce se conduce dupa programul grandios a doi infractori mafioti: drakknea si valcov ...

Adevarul pentru Ina

Ropmanii sunt buni la discutii, promisiuni si vrajeala de popa de tara dar doar cam atat putem la ora actuala .Saracia si hotia nu va aduce nimic bun in Rromanika mult timp inca .Europa si America stiu ce ne poate capul, stati linistiti .

 

@Ina18, 5x5 punte cu felicitari. Din pacate, discursul

domnului Aurescu depaseste nivelul de intelegere al proletariatului rosu.
Atata vreme cat nu se spune clar si tovaraseste cati pui inghetati se vor da, cat ulei sau pixuri, cate jucarii de plastic si steguletze psd nu vor fi dat pe gratis, electoratul socialist este in ceata :)

Din pacate Romania "traditionala" este mai raspandita pe coclaurile patriei decat Romania civilizata si europenizata.

@Terente, amaratu' ala n-a scis nimic, niciodata,

sa nu fie insultat de gandire.

Cat despre @Pendula 10.44...ba baiatule, sa o inviti

pe Dancila nu poti decat daca-i pui ciocnita...e cam

ca 'fro' ruda de-a ta de la tara pe care nu ai chemat-o

la nunta. Ar fi venit, da' tu stii de ce n-ai vrut sa

vina?!

 

Speram

O cooperare intre statele din centru si estul Europei ar fi excelenta, Uniunea Europeana nu trebuie sa fie dominata doar de interele marilor puteri. Nu poate exista o Uniunue in care unii dicteaza si altii se supun si nici una cu doua viteze, toate statele europene trebuie sa aibe drepturi si obligatii egale si orice voce trebuie ascutata.

 

m. omiduta

Exista interpretari eronate (in special in Europa de Est). Nimeni nu doreste sa dicteze, iar cooperarile regionale in UE (in special in domeniul energetic si al transporturilor) sint dorite si se desfasoara pretutindeni. Vezi peninsula Scandinava, Portugalia-Spania-Franta, etc, etc.

Ma faci sa rad

Ce a ajuns, din pacate, Romania, de cand a intrat in UE? Ce a castigat si ce a pierdut? Iti spun eu. De cand Romania este membra UE, a ajuns o piata de desfacere pentru produse de proasta calitate, dar foarte scumpe pentru buzunarele noastre. UE importa de la noi forta de munca ieftina, materie cenusie. Ne-a confiscat, finatele, energia, agricultura si ne-a saracit de ne-a lasat in pielea goala. Bine, de vina sunt si politicienii care s-au perindat pe la conducere, dar UE nu ne-a primit in casa ei pentru a ne da, ci pentru a ne lua. UE insemna Germania si intr-o masura mai mica masura Franta, Spania, Italia. De ce Marea Britanie a iesit din UE, iar tari ca Polonia, Ungaria risca sanctiuni drastice? Pentru mine UE este o mare dezamagire, dar ma consolez cu gandul ca in forma actuala, cu modul de conducere si de functionare actual nu o sa domneasca prea mult.

 

Argumentarea aceasta care se regaseste si la

@m.omiduta este programul politic a multor partide populiste anti-UE, aparute fara exceptie in toate tarile UE. Nu numai in est. Uitati-va la Le Pen in Franta (una dintre cele mai vechi formatiuni din acesta categorie), la Wilders in Olanda, Farrage in Anglia, Gauland in Germania. Uitati-va la sloganul de campanie a lui Akesson in Suedia, "Siguranta si Traditie".
Exista un singur pion geo-politic cu adevarat interesat ca aceste partide sa aiba succes cu discursul lor anti-UE: Rusia. Multor dintre partidele enumerate de mine li s-au dovedit legaturi cu Rusia.
Concluzia este ca, pedaland pe sentimentele naturale de patriotism si nationalism se incearca destabilizare UE.
Si in cazul unui succes, probabil limba materna a nepotilor nostri va fi limba rusa.

@omiduta. Apreciez tonul pe care il folositi, dar imi permit

sa va spun ca sunteti intr-o confuzie regretabila.
Nu pareti sa intelegeti care este sansa istorica a Romaniei de a re-intra in familia europeana, dupa atitia ani de comunism. Romania primeste anual, de la Europa si de la tari non-europene ca Elvetia, miliarde de euro pentru a isi putea urama procesul de integrare. Integrare economica, legislativa, politica, sociala, de educatie, militara, de mentalitate si finalmente de civilizatie comuna. Nu da inapoi nimic din acesti bani. Procesul acesta de integrare a inceput in Europa in 1848 si continua in 2018, dupa doua razboaie mondiale, care au sfarsit prin a aduce pacea pe acest continent, pace pe care o sper eterna.

Acum, ca aceste fonduri sunt "aspirate" de catre cutare sau cutare politician, partid, grup mafios, asta este alta problema, strict romaneasca. Colegul nostru Qui Bono v-a explicat simplu ca nimeni nu vrea o Europa cu mai multe viteze, o Europa dezunita, etc. Marile Puteri nu au nici cel mai mic avantaj ca o tara ca Romania sa fie ca ultimul wagon de la marfar! De ce?

Este mai bine sa ai un vecin in buna sanatate si prosperitate decat un vecin care sa crape de foame si care sa-ti sara parleazul sa fure... Romania este furata din interior, nu este furata de Cora sau alt magazin care va vinde rosii din Turcia si prune din Canada.

Sper ca nu v-am vexat si ca ati ainteles ca sunteti departe de adevar. Va indemn sa fiti optimista si sa aveti incredere in vechea civilizatie Occidentala, care a fasonat lumea contemporana. Uitati mentalitatea de asediat sau de colonizat. Nu mai este cazul in zilele noastre.

Apreciez si eu efortul dvs. de a ma culturaliza,

Romania are o singura sansa, Romanii! Niciun strain nu va gandi vreodata in folosul romanilor si al tarii, doar romanii o vor face. Ideile de la care a pornit UE dupa cel de-al doilea raboi mondial sunt laudabile, numai ca s-au pierdut pe drum. Eu nu vreau sa-mi pierd limba, obiceiurile, traditiile si nici statul meu pentru niciuna din culturile europene. Spuneti ca UE ne-a adus progres si civilizatie, dar ce progres este ala in care satele raman pustii, pamantul in paragina, iar tinerii sunte debusolati, fara idealuri, fara scop in viata? Ce civilizatie este aia in care te simti strain in propria tara? Spuneti ca UE ne da bani, dar oare noi cat ii dam? Spuneti ca vom trai in pace, ca nu vor mai exista razboaie? Si Tarile Romane au tarit in pace pe timpul fanariotilor. Spuneti ca Romania este furta din interior, de acord, dar uitati ca grosul pleaca in exterior in special prin intermediul companiilor multinationale. Cati din banii castigati de marilor companii austriece, ca ex., credeti ca raman in Romania? Cine se imbogateste de pe urma marilor compani din Romania, romanii cumva?

@m.omiduta: Discursul dvs. este la moda in toata

Europa insa este fundamental fals. Chiar daca il folositi din dragoste pentru Romania, impletita cu o anumita naivitate, nu este corect. Romania nu este capabila sa existe in afara zonei de influenta a UE. Mai ales in situatia geo-politica actuala, cind ursul fioros de la est s-a trezit si e flamand.
Iar cauzele pentru nemultumirile dvs afisate in postari trebuie cautate in Romania, la clasa politica iresponsabila, submediocra si mafiota.
Stati linistita, zvonurile cu multinationalele, Sörös, agenturile straine etc etc sunt intr-adevar numai zvonuri, basme povestite de partidul sinistru neobolsevic de la guvernare ca sa isi acopere / justifice nemerniciile.

Jenant articolul

E chair jenant acest articol (a se citi rusionos). L-am citit si mi-am adus aminte de limbajul de lemn de pe vremea lui ceasca!
Cred ca autoarea Magda Ghorghiu este o persoana bine educata de catre... Stefan Gheorgiu!!!

 

@eei13

Nu am afiramat niciodata si nici nu o sa afirm ca Romania trebuie sa triasca in afara Europei, dimotriva, suntem stat european si chiar daca nu vrem, tot in Europa o sa traim. Ideea de la care a pornit UE era sublima, doar ca acuma lipseste cu desavarsire. Si stiti de ce? Pentru ca la ora actuala Banul vorbeste! Sa nu divagam, nimeni nu vrea in Rusia, o avea Rusia interese multe si marunte, dar nu asta este ideea. Ideea este ca Romania a fost a romanilor si trebuie sa fie a romanilor. Nu va amagiti, politicienii slabi si corupti ai Romaniei vin manusa Occidentalilor, nimeni nu vrea o Romaniei puternica, de asta trebuie s-o vrem noi.

Sunt de acord 100%

Insa numai pot vedea o Romanie in circuitul valorilor, fara putere, fara capital, fara elite...Toate astea si-au luat zborul!:((

Limba de lemn romanesca

functioneaza perfect.Daca se schimba titlui cu intalnirea Caer limbajul este perfect.Romania nu ajunge nicaieri pana cand nu dispar comunistoizii ca asta si Melescanu si progeniturile lor.Ce sa invete tinereii astia veniti de la manifestarile gay de la mentorul lor Aurescu decat ce a inteles si el de la tata comunist de frunte.

 

@m.omiduta 16:54

ma faci sa rad...
1. Ce finante a avut Romania inainte de aderare? SOV, Bancorex, Gigi Muschi, Banca Religiilor, samd? Ti-a confiscat cineva serviciile financiare? SOV scotea bani cu sacii si faca viramente in Cipru (de zeci de milioane de dolari) sub nasul lui Isarescu, Bancorex a falimentat sub nasul lui Isarescu dand credte neacoperite si acum bosorogul se schimonoseste la filialele bancilor cu capital strain.
-https://www.youtube.com/watch?v=cLVONPLWHyU
2. Ce industrie a avut Romania inainte de aderare? Petrom falimentara, rafinariile lui Dinu Paturica, sau Sidex Galati care producer tabla pantry cuscrul Bebe si alti puiuti de peceristi? Inainte de aderare ati stat mai bine la capitolul exporturilor, la contul curent sau la nivel de trai? Iata ca astazi, Romania exporta automobile, piese auto, cutii de vileza pentru Mercedes, cauciucuri continental, cablu, medicamente, aparate de masurat, samd. Petrom si Exxon au investit miliarde (capital de risc) in explorare, rafinarii moderne, samd. Ce progrese a facut compania de stat Hidrroelectrica? A contractat productia de electricitate la baietii destepti? A faut ceva modernizari la pret dublu (componente la suprapret de la Buzaianu?)
- https://www.youtube.com/watch?v=DPxqbMA-Dm8
- https://www.youtube.com/watch?v=1O5EtvSV8W0
3. Ce agricultura a avut Romania inainte de aderare? Pretutindeni balarii si zburau punglie de palstic pe campii din cate imi aduc aminte. Sau nu?
4. Ce relevanta are nationalitatea actionariatului din moment ce companile subsidiare sint persoane juridice romanesti, platesc taxe, salariile si contributiile angajatilor, contribuie la contul curent si la pib-ul Romaniei?
5. De ce nu construiti ferme de animale, fabrici de mezeluri, biscuiti, ciocolata, paste fainoase, supermarketuri samd? Strainii nu va opresc sa faceti mancare (dimpotriva, fondurile UE nu sint absorptie). Unii asteapta sa vina strainii sa faca investitii (sa isi asume riscuri) iar altid ii iniura pe straini. Sinteti jalnici!
-------------------
@anaviva, 17:08
Nu mai incurcati lectiile de istorie cu cele de stiinte economice, merele cu perele, samd. Astazi, traim in secolul 21, tarile europene impartasesc o piata comuna, interese comune (unele si o moneda comuna) si investesc in continuare in cladirea unui viitor comun. Toate aceste eforturi sint depuse tocmai pentru a evita repetarea greselilor din trecut.

 

@Qui Bono

A schimba un stapan cu altul, se poate considera progres, desi in realitate ai ramas tot sclav. Dar lasand asta la o parte, vreau sa va spun ca nu am afirmat si nici nu o sa afirm vreodata ca regimul securist care a dominat Romania inainte de aderarea la UE era de preferat regimului actual. Afacerile si falimentele Bancorex, Banca Internationala a Religiilor, SOV s-au derulat prin intermediul Servicului Roman de Informatii care conducea la acea vreme Romania. Nu vreau sa intru in amaunte cu privire la cine erau cei din cadrul SRI si nici ce relatii si interese aveau. Dimpotriva, vreau doar sa subliniez ca ei au fost cei care au inceput distrugerea tarii si tot ei au fost cei care ne-au vandut UE. Va ganditi oare de ce intodeauna toate popoarele lumii au luptat pentru independenta si suverantitate? Erau oare cam dusi inaintasii nostri? Nu vreau sa ma lungesc, inchei tot rugandu-va sa va ganditi, ce slarii medii platesc multinationale in Romania si oare pe ce isi cheltuiesc acei salariati banii, de unde vin si unde se duc? Cat impozit platesc multinationale, raportat la cat scot din Romania,si cum poate o mica ferma agricola sa concureze cu produsele ieftine si de proasta calitate ale multinationalelor?

m. omiduta

Daa, serviciul roman. Sefii serviciilor si comandantii armatei au fost numiti in functie de presedinte (deci de politicieni). Jeneralii si ofiterii sunt angajati la stat. Basescu spunea ceva de capete in gura si fetze pline de sange ;)

Mai draga Qui Bono, taica

Pe de o parte ai dreptate, da' pe de alte trei parti, nu. E adevarat, la prima vedere totul pare bun si frumos. Dar daca privesti lucrurile ceva mai departe, eventual si-n spatele cortinei, o sa ai parte de un cu totul alt peisaj. Cel in care bogatii si puternicii lumii hotarasc soarta celor slabi si saraci. Din nefericire, la ora actuala, Romania nu se află nici pe deoparte pe lista celor bogati si puternici. Si nici la masa lor nu sta. Nu infuleca impreuna cu ei ditamai fripturile de calitatea I, ci primeste, dupa colt, cate-o aripioara de pui, eventual asortata si cu ceva salata de varza. Nu prea multa, ca i se apleaca. Desigur, chiar si asa e mult mai bine decat in situatia pe care o spuneai tu, cu bancile devalizate, fabricile pe butuci si campiile pline de balarii si pungi de plastic. Dar asta nu inseamna deloc ca suntem bogati, puternici si mai ales independenti. Depindem intrutotul de aripioarele alea de pui, aruncate cu "darnicie" de la masa celor mari si tari ai planetei. Fiindca de fapt asta e politica, indiferent ca ea vine de la Vest sau de la Est: cineva trebuie sa comande, iar altcineva trebuie sa se supuna. Cineva trebuie sa traiasca foarte bine, pe spinarea altcuiva care trebuie sa se multumeasca cu mai-putin-binele care i se ofera. Ba chiar sa fie fericit cu mai-putin-binele asta si nu cumva sa nu aspire la mai mult. Cel slab si sarac trebuie sa aiba implementata certitudinea ca a realizat un mare progres daca a capatat aripioara aia de pui asortata cu salata, fara sa-i treaca prin gand ca ar putea exista si varianta fripturilor indestulatoare de pe masa puternicilor. Ca sa cuceresti o tara, nu-i deloc nevoie de arme si de razboi. Trebuie doar s-o domini economic si s-o faci dependenta de "binefacerile" tale, daruindu-i un mic progres pe care oricum, ea, tara saraca, il va considera drept un progres urias in dezvoltarea ei. Si va si multumi pentru asta, ramanand pe veci recunoscatoare. Vezi tu, dragul meu Qui Bono, pana si tu ai cazut in capcana asta a binefacerilor marunte si a multumirii cu ceea ce ti se ofera. "Era mai bine inainte de aderare?" Nu. Nu era deloc mai bine ca acum. E adevarat. Dar nici acum NU ne este bine asa cum am dori si am merita sa ne fie. S-au creat noi locuri de munca, se platesc taxe si impozite, asa este precum spui. Dar muncitorul roman de la firma X este platit cu 400 de euro pe luna, in timp ce muncitorul german de la aceeasi firma este platit, pentru aceeasi munca prestata, cu 1.500 de euro lunar. Iar banii care raman in Romania, prin taxe si impozite, reprezinta doar cateva mici procente din sumele uriase care pleaca in conturile patronilor din strainatate. Nu te supara, dar asta chiar nu suna a "progres" si "bunastare" pentru Romania. Aici are dreptate Omiduta. Ne multumim cu aripioara de pui si nu nazuim la ditamai friptura. Important este sa fim noi insine puternici, prin propriile noastre resurse. Fiindca avem prea destule. Si atunci vom putea sta si noi la masa cea mare.

cipriotule, incep sa te descopar: ce surpriza!

uite unde a fost Joha azi... are grija de viitorul Romaniei: https://www.antena3.ro/thumbs/big3/2018/09/22/unde-a-fost-surprins-klaus-iohannis-in-acest-weekend-551558.jpg
La Varsovia ne-au fost prezentate, anul trecut, aproape 160 proiecte de infrastructura, care ar putea fi realizate in Europa Centrala si de Est... si ce-am ales?! Trei Mici s-o Bere Goldescu... hehehe... un pas inainte doi pasi inapoi... de acolo s-a inspirat Johannis...

@Pensula mea 00.01

- asa si !? e weekend postacule ! :O(((

"Initiativa celor Trei Mari: Ce a reusit summit-ul de la Bucuresti, cum sta Romania in regiune si cine a fost invitat- Interviu cu Bogdan Aurescu"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor