Ungureanu si miza lui de la Finante (Opinii)

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 22:46
9555 citiri
Ungureanu si miza lui de la Finante (Opinii)

Criza economica a trimis la plimbare sase administratii guvernamentale europene. Rand pe rand, Irlanda, Belgia (al carei premier a fost ales dupa 526 de zile de negocieri!!), Portugalia, Grecia si Italia s-au vazut nevoite sa constate incapacitatea comandantilor de cabinet. Intru mentinerea acestor tari in stare de flotare financiara.

Jumatatea duzinei s-a completat cu fostul sef al Executivului romanesc. Cel caruia presedintele Basescu i-a adresat multumiri si cuvinte magulitoare. La Finante, in locul lui Ialomitianu a venit ministrul Dragoi. Un om investit apriori, cu trasaturi pozitive de catre seful sau Mihai Ungureanu: "Bogdan e creativ, e onest, un vechi prieten si reprezinta exact imaginea pe care Romania o poate scoate in exterior in aceste momente".

Asa o fi. Trebuie sa-l credem pe cuvant, mai ales ca portofoliul Finantelor a fost transferat fara "crize de personalitate si orgolii consumate gresit", potrivit proaspatului prim-ministru. Aflam de la stapanul zestrei nationale banesti ca legislatia fiscala a fost in buna parte armonizata si vrerea aplicarii ei corecte va conduce la un mediu concurential mai sanatos.

Suna bine o competitie dreapta ghidata dupa regulile adevarate ale mecanismelor capitalismului veritabil. Acela pe care toate Guvernele succedate de peste 20 de ani se zbat sa-l copieze, neuitand sa-i ataseze amendamente si particularitati pur dambovitene. Adica, mai intai profitabile Inaltei Curti.

Mi-e teama ca dezideratul d.lui finantist nu va iesi din tipare consacrate. Nici nu stiu daca va avea timpul necesar. Nu-l pot crede insa din motiv de o singura propozitie: "Ajungem la 95% absorbtie de fonduri europene, o performanta pentru toate statele nou intrate in UE". O asemenea tinta e uluitoare, similara fiind unui stroc indracit aplicat celui mai stralucitor pur-sange de la finala unei cupe mondiale la hipism.

Numai ca nemiloasa cravasa ar ucide bietul animal inainte de potou. Cum sa poata fi credibil procentajul uimitor propus de catre domnul amintit, cand pana acum Romania are un "zdrobitor" nivel de atragere a banilor comunitari situat in jurul cifrei de 3%? Desigur, ministrul cu pricina nu a precizat numarul anilor avuti in vedere intru realizarea maretului sau ideal.

Mai zice d-sa ca va fi "esentiala eficientizarea cheltuielilor bugetare prin prioritizarea proiectelor si promovarea celor cu rentabilitate mare". Cum ar fi, bunaoara, infrastructura, nu-i asa? Sa luam un exemplu. Autostrada Transilvania. Aceea pe care o inainteaza UDMR drept una din conditiile de a sustine in continuare actuala Putere. Un succinct istoric arata ca ea a inceput acum 8 ani, prin semnarea unui contract de 2,2 miliarde euro pentru construirea a 415 Km.

Insa, portiunea realizata pana in prezent cu finantarea statului abia depaseste cu putin 10% din traseul total. La un tronson de doar 52 Km, in 7 ani, s-au cheltuit pana azi 5,6 miliarde de lei. Mai mult de jumatate din suma fondurilor alocate intregului proiect.

Altceva. Mai nou, Compania Nationala de Drumuri va scoate in martie la licitatie un "imens" segment de 8,7 Km intre Gilau si Nadoselu (Cluj), cu o valoare estimata intre 73 si 80 milioane de euro, fara TVA.

Ceva mai ieftina in pretentii, Agentia Nationala de Cadastru va organiza si ea luna viitoare o licitatie pentru arhivare si conversie in sistem digital a 5 milioane de carti funciare. Lucrarea il va costa pe contribuabil "numai" 50 milioane de euro.

Mai neobrazata mi se pare initiativa Camerei Deputatilor din ultimele zile ale lui 2011. Aceea de a cumpara ingrediente de cofetarie pentru indulcirea traiului de demnitar. In lista apar sute de kilograme de cacao, ciocolata, frisca si cirese confiate pentru prajituri. De urmarit si acest "demers".

De aceea i-a prezis premierul Ungureanu prietenului sau Dragoi o munca grea, sfatuindu-l sa-si ia birou langa al sau, la Palatul Victoria.

Cat mai repede si pana cand?

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Ministerul Finantelor, #Bogdan Dragoi, #Dragoi Finante, #Ungureanu Dragoi , #ministru Finante