Bogdan Licu sustine azi interviul ca sa fie prim-adjunct al procurorului general. Apar detalii inedite in declaratiile de avere

Luni, 02 Martie 2020, ora 08:14
7448 citiri
Bogdan Licu sustine azi interviul ca sa fie prim-adjunct al procurorului general. Apar detalii inedite in declaratiile de avere
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul Bogdan Licu (51 de ani), propus de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de prim-adjunct al procurorului general, sustine luni interviul in fata Sectiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Tot luni vor mai sustine interviul si alti doi procurori care candideaza pentru functii de conducere in Parchetul General: Maria Magdalena Militaru - pentru functia de adjunct al procurorului general si Denisa Cristodor - pentru functia de procuror sef al Sectiei urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General.

Marti, pe 3 martie, vor fi intervievati alti candidati:

- Catalin Ranco Pitu - pentru functia de procuror sef al Sectiei parchetelor militare din Parchetul General;

- Madalina Scarlat - pentru functia de adjunct al procurorului sef al DNA;

- Oana Daniela Patu - pentru functia de adjunct al procuror sef al DIICOT.

Avizele Sectiei pentru procurori din CSM vor fi transmite catre Ministerul Justitiei in perioada 9-10 martie. Avizele date de CSM sunt consultative. Ultimul cuvant in numirea acestora il are Klaus Iohannis.

De altfel, cele mai recente numiri la sefia parchetelor - Gabriela Scutea la Parchetul General si Giorgiana Hosu la DIICOT - presedintele Romaniei le-a facut ignorand avizele negative de la CSM.

Cine este Bogdan Licu

Una dintre cele mai mediatizate propuneri facute de Catalin Predoiu este cea a lui Bogdan Licu. Acesta a condus Parchetul General ca interimar dupa pensionarea lui Augustin Lazar, din pozitia de cel de-al doilea adjunct. Bogdan Licu a mai detinut aceasta functie dupa demisia fostului procuror general Tiberiu Nitu.

Iata un articol mai amplu despre cariera magistratului - Detalii nestiute din cariera lui Bogdan Licu, propus de Catalin Predoiu pentru functia de prim adjunct al procurorului general

Mass-media a dezvaluit probleme cu lucrarea acestuia de doctorat, care ar fi plagiata, dar si cu mai multe intitiative pe care le-a avut in calitate de procuror general interimar.

Cum ar fi procesele prin care a incercat sa blocheze iesirea din tara a Sorinei, fata adoptata din Baia de Arama. De altfel, Licu a dat explicatii halucinante despre aceste procese, atunci cand a fost intervievat de comisia de la Ministerul Justitiei.

Declaratiile de avere

Radio Europa Libera dezvaluie ca procurorul Bogdan Licu a consemnat in declaratia de avere din 2014 ca s-a imprumutat cu 300.000 de euro de la omul de afaceri Mircea Tudor, imprumuturi contractate in 2008 si 2011. Banii urmau a fi returnati pana in 2025.

Cinci ani mai tarziu, datoria a scazut la jumatate, la 150.000 de euro. Bogdan Licu este prieten, vecin si a fost nasit de Mircea Tudor.

Averea sotilor Licu este consistenta: un teren in Balotesti - Ilfov, unul in Moroieni-Dambovita si unul in Frasinet-Calarasi. Licu mai detine o casa de 250 metri patrati in Balotesti, 4 apartamente in Bucuresti, fiecare de peste 90 metri patrati.

Datoriile familiei

Sursa: Declaratia de avere din 13 iunie 2019

Povestea nasului Tudor

Mircea Tudor este inventatorul scanerelor pentru camioane si avioane. A semnat mai multe contracte cu diverse institutii de stat unde a livrat aparatura electronica sau asigura mentenanta produselor sale. Potrivit Sicap.ro, numai in ultimii doi ani, acesta a incheiat contracte pentru aparatura de scanare cu aeroporturile din Timisoara, Iasi, Bucuresti si Craiova.

Inclusiv Curtea de Apel Bucuresti a achizitionat aparate de scanat de la MB Telecom Ltd, firma lui Mircea Tudor controlata de o alta societate de-ale sale, inregistrata in Elvetia.

In iunie 2016, Tudor a fost pus sub acuzare de procurorii DNA dupa ce a platit 6 milioane de lei unui intermediar pentru obtinerea unor documente necesare adjudecarii, de catre societatea lui, a unor contracte cu Autoritatea Nationala a Vamilor privind sisteme de securizare. Desi a obtinut contracte cu diverse puncte vamale din tara pentru scanarea camioanelor, doi ani mai tarziu, dosarul a fost clasat de procurori.

Vinde doua apartamente

De trei ani, Licu nu reuseste sa vanda doua apartamente, desi a incasat 250.000 de euro pe ele. In 2017, Licu mentioneaza ca a primit 100.000 de euro de la un anume Bulcak Abdulkair in baza unui antecontract de vanzare-cumparare pentru doua apartamente din Bucuresti, termenul de incheiere a contractului de vanzare-cumparare fiind 1 octombrie 2018. Bulcak Abdulkair era promitent cumparator.

Un an mai tarziu, Licu spune ca a mai incasat 150.000 de euro de la acelasi promitent cumparator pentru aceleasi doua apartamente. In 2019 nu rezulta ca ar mai fi primit bani pentru apartamente, singura mentiune fiind ca termenul tranzactiei a fost prelungit pana in 1 octombrie 2019 printr-un act aditional, mai scrie Europa Libera.

Sursa: Declaratia de avere din 13 iunie 2019

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Bogdan Licu procuror general, #Bogdan Licu CSM, #Bogdan Licu plagiat, #Bogdan Licu Mircea Tudor , #procuror general