Olteanu: Plata salariilor pe card, o solutie dorita de Banca Centrala

Marti, 28 Mai 2013, ora 18:59
2184 citiri
Olteanu: Plata salariilor pe card, o solutie dorita de Banca Centrala
Foto: Arhiva

Obligatia platii salariilor pe card arata ca Romania face parte dintre tarile cele mai constitutionale din Uniunea Europeana.

Adoptarea unei strategii nationale de promovare a platilor salariilor in sectorul public din Romania este o initiativa in deplina concordanta cu obiectivele Bancii Nationale, a afirmat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, marti, la o conferinta pe tema sustinerii platilor cu cardul.

"Utilizarea platilor cu cardul in sectorul public a contribuit la reducerea semnificativa a economiei subterane. Vor aduce beneficii directe fiecaruia dintre cetateni, de operatorii economici, din perspectiva costurilor, a facilitatii accesului la piata, a usurintei de efectuare a platilor si, fara indoiala, vor sprijini efortul permanent pe care institutiile publice, Banca Nationala printre ele, il fac de a combate operatiunile de spalare de bani, de infractionalitate organizata, locala si, mai ales, transfrontaliera.

Avand in vedere toate aceste lucruri privind cu realism catre stadiul actual al functionarii administratiei publice, din acest punct de vedere, care este un stadiu, in cel mai politicos mod spus, incipient in care noi ca si contribuabili avem serioase dificultati de a ne raporta la administratia publica prin mecanisme electronice, facem vizite dese, facem plimbari intense prin sediile administratiei publice care se ocupa cu colectarea de bani, fie ca este vorba de administratii centrale, de administratii locale, va spun clar ca exista un sprijin puternic din partea noastra.

Exista un spriijn in ceea ce priveste instituirea unei reglementari care trebuie facute, bineinteles, in mod inteligent, cu atat mai mult cu cat avem un cadru relativ constrangator", a explicat Olteanu.

Strategia de incurajare a platilor cu cardul are in vedere doua aspecte importante: pe de o parte trebuie tinut cont de constitutionalitatea incasarii salariilor, iar pe de alta, protejarea datelor personale ale indivizilor.

"Suntem cea mai constitutionala tara, poate, din Uniunea Europeana din acest punct de vedere, poate singura. In celelalte tari nu s-a constatat o asemenea neconstitutionalitate. Va asiguram insa ca suntem suficient de inteligenti si de sofisticati ca sa gasim mecanisme prin care incurajam platile prin intermediul cardurilor, prin telefoane inteligente si asa mai departe.

Chiar si in acest cadru care are foarte mare grija, pe deoparte, de constitutionalitatea incasarii salariilor, pe de alta parte de protejarea datelor personale pe care primaria le are deja dar trebuie sa avem foarte multa grija cum ni le comunicam a doua oara. Intelegem aceste constrangeri si vom gasi solutiile tehnice si constitutionale si cu respect fata de datele persoanele ale indivizilor", a precizat Bogdan Olteanu.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#plata salarii card BNR, #plata card economie subterana, #UE Romania plata card, #incasare salarii card Romania, #Olteanu Romania tara constitutionala , #BNR