Basescu muta si castiga: un liberal, premier? (Opinii)

Joi, 17 Martie 2011, ora 09:03
15703 citiri
Basescu muta si castiga: un liberal, premier? (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu prefera mutarile simple care destabilizeaza. Genul de lovitura de biliard care provoaca miscare in toate bilelele de pe masa. PD-L nu e inca decis. O parte din partid vrea un nou premier politic. UDMR la fel. O alta parte din PD-L prefera un tehnocrat. Cum sa ii impaci pe toti?

Un premier tehnocrat-politic e greu de gasit. Politicienii sunt pe la partide, iar tehnocratii pe la BNR. Cu o exceptie. Bogdan Olteanu, viceguvernator peste rezervele de aur ale Romaniei si membru vechi al liberalilor.

E adevarat, intre Basescu si Olteanu nu a fost o relatie de amicitie, pe cand ultimul se afla in functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Olteanu s-a retras discret dupa 2008. A intrat in conflict cu multi colegi de partid, a intrat in dizgratia lui Crin Antonescu via Chiliman-Moisescu si si-a mutat tacut biroul la sediul din Lipscani. Altfel spus, si-a ispasit pedeapsa.

Multe lucruri rele se pot spune despre Olteanu, dar ca a fost un "aranjor" stralucit pe vremea Guvernului Tariceanu e greu de contestat. Cu sprijinul sau, premierul liberal a guvernat tara cu 20% din Parlament.

Olteanu a stiut sa jongleze cu parlamentarii Puterii si Opozitiei doi ani de zile, a trecut cu bine peste cateva motiuni de cenzura, a invatat lectia negocierii de la Nastase si Hrebenciuc, dar s-a dovedit chiar mai abil decat acestia, pentru ca, in cele din urma, PNL s-a mentinut in Executiv patru ani, iar PSD a sfarsit in 2009 in bratele lui Basescu.

Cat despre experienta sa in plan economic, e clar ca a invatat ceva cat a stat langa Isarescu si, in plus, asa cum a stiut sa arunce in aer, e drept, in mod iresponsabil, bugetul de stat in 2008 pentru pomeni electorale, va sti in 2012 ce sa nu mai faca.

Peste toata experienta sa se mai adauga si cateva calitati personale: e tanar, inteligent si foarte dinamic.

Va fi el acceptat de coalitia actuala PD-L-UDMR? Daca ne gandim bine, va fi primit chiar cu bratele deschise. Blaga, iubitorul de liberali si de Tariceanu, va fi primul care ii va strange mana. La UDMR a venit sef un bun prieten si fost coleg al lui Olteanu, Kelemen Hunor. Deci va fi chiar un pic de entuziasm printre pedelisti si unguri.

Partea cea mai interesanta este ca Olteanu poate largi sprijinul parlamentar. Grupul Tariceanu din PNL va fi incantat ca, doar dupa doi ani, sa revina ai lor la guvernare. E adevarat, grupul este fragil. Multi au tradat in timp si s-au dus langa Crin Antonescu, prezentat ca un adevarat campion al sondajelor.

Dar, intre timp, Antonescu a facut multe mutari prin care si-a dezamagit colegii. Vosganian, Saftoiu, Fenechiu ar fi doar cateva nume si lista ar putea continua. In aceste conditii, Olteanu ar fi privit ca o alternativa. In plus, spre deosebire de Antonescu, mai are si ceva de dat liberalilor hamesiti din teritoriu.

PD-L ar trebui sa aiba intelepciunea sa accepte sa imparta farfuria cu un mic grup de la PNL doar si pentru faptul ca o alianta in perspectiva alegerilor din 2012 nu le-ar strica deloc. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca vor guverna cu mai putine emotii in Parlament ultimii doi ani de mandat.

Daca Basescu l-ar nominaliza pe Olteanu premier, USL ar fi istorie, Crin Antonescu s-ar intoarce de unde a venit, Ponta ar ramane cu buza umflata, Blaga n-ar mai carcoti cu tot grupul lui impotriva "tehnocratiei", ungurii s-ar simti mai confortabil cu un vechi amic la Palatul Victoria, iar PD-L si-ar castiga un aliat pentru electoralele din 2012.

O mutare simpla cu efect multiplicat. Ramane doar intrebarea: acum sau in luna mai?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu premier liberal, #premier Bogdan Olteanu , #PNL