Presa de azi: Liberalii ataca nationalizarea

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 07:05
2365 citiri
Presa de azi: Liberalii ataca nationalizarea

Nationalizarea lui Voiculescu, contestata la Curte, titreaza Evenimentul Zilei in editia de luni. Liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile aduse de parlament la Legea caselor nationalizate, initiate de PC, a anuntat, duminica, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu.

El a acuzat Alianta PSD+PC ca vrea sa desfiinteze proprietatea privata si a sustinut ca noua lege va avea ca efect "mii de procese pe care Romania le va pierde la CEDO", iar Guvernul Romaniei va trebui sa plateasca din banii contribuabililor.

Gestul liberalilor nu ii va bucura decat pe "mafiotii imobiliari, teparii imobiliari", a replicat Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC.

Proprietarii, salvati! Legea caselor nationalizate va fi contestata la CCR, este titlul din Gardianul. Coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a anuntat ca liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile aduse de Parlament la Legea caselor nationalizate, initiate de conservatori.

"PSD se reintoarce la obiceiurile din 1990 si lupta impotriva proprietatii. Ultima lege privitoare la nationalizarea caselor este o dovada clara ca PSD nu mai recunoaste proprietatea privata, ca PSD ii batjocoreste pe proprietari, ca PSD face politica sociala demagogica impotriva intereselor romanilor si ale Romaniei.

Vom avea mii de procese pe care Romania le va pierde la CEDO si Guvernul si bugetul Romaniei vor trebui sa plateasca acesti bani din banii contribuabililor. Vom avea, de asemenea, din nou, o majora incalcare a drepturilor omului", a spus Olteanu.

Legea prevede ca nu se restituie in natura, ci doar in echivalent, imobilele care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii 112/1995. De asemenea, nu se restituie in natura terenurile aferente imobilelor care au fost instrainate, tot in baza Legii 112.

Legea mai prevede ca persoanele care au primit despagubiri in baza Legii 112 pot solicita restituirea in natura numai daca imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a noii legi, si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita, acualizata conform cu indicele de inflatie.

In cazul in care imobilul a fost vandut in baza Legii 112, proprietarul initial are dreptul numai la masuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piata corespunzatoare stabilita potrivit standardelor internationale de evaluare.

Modificarile la legea caselor nationalizate, contestate de PNL la CC, consemneaza si Gandul. Liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile aduse de Parlament la Legea caselor nationalizate, initiate de conservatori.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa, de coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu.

Olteanu a acuzat Alianta PSD+PC ca vrea sa desfiinteze proprietatea privata. El a anuntat ca, din acest motiv, liberalii vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile aduse Legii caselor nationalizate.

Din Ziua aflam ca Liberalii ataca nationalizarea. La cateva zile dupa ce controversatul proiect de modificare a Legii caselor nationalizate a trecut in Camera Deputatilor datorita voturilor PSD, PC si PRM, liberalii au decis sa ia masuri si sa atace la Curtea Constitutionala (CC) decizia Legislativului.

Este pentru a doua oara in decurs de numai cateva zile cand liberalii declara ca se vor adresa Curtii pentru anularea unei legi initiate de conservatori si cu care nu sunt de acord, dupa ce au anuntat atacarea legii privind marirea salariilor profesorilor cu 50%.

Coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a constatat, intr-o conferinta de presa, ca social-democratii se intorc la vechile obiceiuri si lupta impotriva proprietatii.

"Ultima lege privitoare la nationalizarea caselor este o dovada clara ca PSD nu mai recunoaste proprietatea privata, ca PSD ii batjocoreste pe proprietari, ca PSD face politica sociala demagogica impotriva intereselor romanilor si ale Romaniei", a sustinut liderul liberal.

In opinia sa, Romania se va confrunta cu mii de procese la CEDO, pe care le va pierde cu siguranta, despagubirile urmand a fi platite din Bugetul Statului. Olteanu si-a exprimat speranta ca liberalii vor putea aduce suficiente argumente in fata Curtii pentru ca aceasta sa nu intre niciodata in aplicare.

Saptamana trecuta, imediat dupa votul din Camera Deputatilor, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu avertizase in privinta "lungului sir de procese" ce aveau sa urmeze adoptarii legii. El a afirmat atunci ca exista "mecanisme" prin care se poate impiedica punerea in aplicare a acesteia, Legislativul luand, in opinia sa, o decizie iresponsabila.

"Cat timp lasam Parlamentul sa abordeze astfel de probleme, vor fi surprize foarte neplacute. Punerea in discutie a dreptului la proprietate era un lucru la care Parlamentul nu ar fi trebuit sa aiba astfel de derapaje", a spus Tariceanu.

Si Cotidianul scrie ca PNL contesta la Curtea Constitutionala nationalizarea caselor propusa de Voiculescu.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala modificarile legii caselor nationalizate, potrivit carora imobilele nu mai pot fi restituite in natura daca au fost cumparate cu buna-credinta.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercuri Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#PNL, #atacare, #CCR, #lege, #case, #nationalizate, #PC , #PNL