Bogdan Olteanu vrea sa mentina judecatorii in birourile electorale

Joi, 03 Iulie 2008, ora 16:53
870 citiri
Bogdan Olteanu vrea sa mentina judecatorii in birourile electorale

Bogdan Olteanu sustine ca mentinerea judecatorilor in cadrul birourilor electorale este necesara si in cazul alegerilor parlamentare din toamna si precizeaza ca va incerca, prin parghii institutionale, sa convinga CSM de nevoia continuarii acestui sistem.

"Inteleg preocuparea CSM, dar mi se pare ca renuntarea la participarea judecatorilor la aceste birouri electorale ar produce consecinte mult mai grave decat usurarea pe care le-ar aduce domniilor lor. Si o sa incerc si prin parghii institutionale sa fac un apel al CSM sa mai inghita odata aceasta galusca pentru anul 2008, pentru alegerile parlamentare", a declarat joi presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la lansarea raportului APD "Reguli si nereguli in alegerile locale 2008", informeaza NewsIn.

Liberalul s-a declarat "extrem de ingrijorat" de perspectiva ca judecatorii sa nu mai conduca Biroul Electoral Central, mai ales ca, a sustinut Bogdan Olteanu, vor exista permanent acuzatii daca din aceasta institutie vor face parte reprezentanti ai administratei publice sau ai altor profesii.

Liderul PNL crede ca, pentru alegerile parlamentare din toamna, actualul sistem ar trebui mentinut, deoarece si-a dovedit "o oarecare functionare echilibrata", iar o dezbatere publica privind modificarea componentei BEC ar putea fi demarata si peste patru ani.

In ceea ce priveste trasarea colegiilor uninominale, Bogdan Olteanu a declarat ca se va lua o decize pur administrativa la nivelul Executivului, daca propunerile de harti nu vor fi inaintate la Bucuresti, si va fi o hotarare "care cu siguranta nu va ferici pe nimeni".

"Ar fi bine sa se poata stabili hartile de judet prin consens", a spus liberalul.

Legislatia electorala ar putea fi modificata prin ordonante de urgenta care sa cuprinda o serie de decizii ale BEC de interpretare a Legii alegerilor locale, a anuntat la randul sau vicepresedintele AEP, Marian Muhulet.

Oficialul AEP a mai declarat ca institutia pe care o reprezinta va demara un program de monitorizare a pregatirii presedintilor birourilor electorale.

Participant la dezbateri, democrat-liberalul Valentin Iliescu a anuntat ca intentioneaza sa se retraga din viata politica, insa o decizie in acest sens va fi luata dupa ce Comisia de Cod Electoral, al carei membru este, isi va finaliza trasarea colegiilor uninominale.

Valentin Iliescu a precizat ca-si va face cunoscuta intentia inclusiv la sedinta Colegiului Director al PD-L.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Bogdan Olteanu, #judecatori, #Birou Electoral Central, #mentinuti, #alegeri, #parlamentare , #stiri Bogdan Olteanu