Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Olteanu: Sa radem cu domnul Pogea!

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 12:22
2422 citiri
Olteanu: Sa radem cu domnul Pogea!
Foto: Ring

Bogdan Olteanu ii demonteaza pe blog argumentele ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, referitoare la impozitul forfetar.

Sub titlul "Sa radem cu dl. Pogea", fostul sef al Camerei Deputatilor explica de ce FMI nu avea cum sa ceara Guvernului introducerea impozitului forfetar.

Olteanu incepe prin a preciza ca nu e usor sa razi cu ministrul Pogea. "L-am cunoscut, am lucrat impreuna la programul de guvernare al Aliantei DA (in 2004), am fost colegi de Guvern (in 2005), si pot sa va spun ca e un om foarte serios. Care se ia in serios pe sine, si isi ia foarte in serios ideile. Din pacate, jumatate din ideile lui sint gresite, iar cealalta jumatate inadecvate momentului".

Revenind cu picioarele pe pamant, Olteanu isi da seama ca "sa razi de ministrul de Finante are o puternica nuanta de haz de necaz, si o alta si mai dureroasa de gaura in buzunar".

Insa luand la examinat relatia lui Pogea cu FMI, liberalul sustine ca Fondul ii suna ministrului "precum muzica astrelor. Si il invoca la toate ocaziile si la toate gaurile pe care ne pune sa ni le dam la curea".

"Finantistul nostru de fonta si otel ne spune ca impozitul forfetar, adica impozitul pe pierderile companiilor, a fost introdus la cererea FMI. (...)

In studiul "Norme de elaborare a legislatiei fiscale" (Tax Law Design and Drafting, volum 1; 1996; Victor Thuronyi, ed.), Capitolul 12, Presumptive Taxation (Impozite forfetare), specialistii FMI conchid ca impozitul minim pe profit, calculat la nivelul veniturilor brute, este inechitabil si distorsioneaza activitatea economica", dezvaluie Olteanu.

Acesta precizeaza ca, potrivit expertilor FMI, "un impozit pe veniturile brute din vanzari este o metoda de taxare deficienta, pentru ca:

- Sistemul implica impozitarea in cascada

- Sistemul este inechitabil

- Sistemul este corelat imprecis cu capacitatea de plata a contribuabilului

- Sistemul este dificil de aplicat in practica si rezulta in aplicarea inechitabila / selectiva

- Sistemul incurajeaza forme noi, mai costisitoare, de evaziune fiscala si evitare a taxelor".

In concluzie, Olteanu spune ca "baietii de la FMI l-au lasat (pe ministrul Pogea - n.red.) sa faca prostii, si nici macar nu-l acopera".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Olteanu radem Pogea, #impozit forfetar FMI, #impozit Pogea , #stiri Bogdan Olteanu