Olteanu si Vacaroiu cer PE o explicatie pentru criticile aduse Parlamentului de CE

Marti, 16 Septembrie 2008, ora 16:45
1926 citiri
Olteanu si Vacaroiu cer PE o explicatie pentru criticile aduse Parlamentului de CE

Presedintii celor doua Camere, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, i-au adresat o scrisoare presedintelui PE, Hans-Gert Poettering, prin care solicita un punct de vedere al Legislativului european fata de "afirmatiile defaimatoare" la adresa Parlamentului Romaniei continute in raportul CE pe justitie.

In scrisoarea adresata presedintelui PE, presedintii celor doua Camere se plang ca, desi Parlamentul este criticat in raportul CE ca blocheaza lupta impotriva coruptiei, acesta nu a fost niciodata consultat si nu i s-a cerut un punct de vedere asupra situatiei din justitie.

"Intrucat in raportul comisiei se fac mai multe referiri critice la adresa Parlamentului Romaniei, pentru noi este anormal ca prima institutie fundamentala a statului de drept sa nu fi fost consultata. In nici o faza de elaborare a raportului nu s-a discutat cu conducerile Senatului si Camerei Deputatilor pentru cunoasterea punctelor de vedere ale acestora. Consideram ca o asemenea procedura este de neinteles din partea unei institutii europene care pretinde evaluari obiective si proclama norme democratice", scriu Olteanu si Vacaroiu.

Cei doi presedinti ai Parlamentului il mai informeaza pe Poettering ca "la nivelul parlamentului Romaniei se inregistreaza o mare si fireasca nemultumire precum si perceptia ca unele surse de informare ale comisiei au fost lispite de obiectivitate".

Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu isi arata apoi nemultumirea ca executivul UE "isi permite - contrar prevederilor Tratatului constitutiv - sa critice un parlament national" si ca nu a adus nici dovezi concrete tangibile in sprijnul asertiunii ca Parlamentul ar reprezenta o frana in lupta impotriva coruptiei.

"Datoria Comsiei era aceea de a evalua in mod obiectiv demersurile autoritatilor executive romanesti pentru continuarea reformei sistemului judiciar si accelerarea luptei impotriva coruptiei, si nu decredibilizarea Parlamentului national", mai scriu cei doi, argumentand ca in cei trei ani si jumatate din actuala legislatura Parlamentul Romaniei nu a avut nici o interventie in actul de justitie.

Mai mult, presedintii celor doua Camere ii spun lui Poettering ca parlamentarii romani au avut toata disponibilitatea in a rezolva cu celeritate solicitarile procurorilor legate de avizarea urmaririi penale a unor fosti ministri.

"Dosarele intocmite de DNA prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale a unor parlamentari contineau mii de pagini, procurorilor anchetatori le-au trebuit trei ani sa intocmeasca respectivele dosare, iar comisiile juridice ale celor doua camere dispuneau de cateva zile. Cu toate acestea, comisiile juridice au lucrat intens, iar Senatul si Camera Deputatilor s-au intalnit in sedinte extraordinare in perioada vacantei de vara pentru a dezbate si decide asupra trimiterii in instanta", se mai arata in scrisoarea celor doi oficiali.

In plus, Parlamentul a demonstrat prin legislatia adoptata un angajament neechivoc fata de eradicarea coruptiei, inclusiv a coruptiei la nivel inalt, arata in continuare Olteanu si Vacaroiu, precizand ca nu Parlamentul este responsabil pentru evolutia luptei impotriva coruptiei, pentru 'sentinte judecatoresti indulgente si inconsecvente' (citate continute de raportul CE, n.r) pentru 'absenta unor condamnari ferme si disuasive', ci Guvernul are toate competentele in eradicarea coruptiei.

"Nu putem ascunde ca in randul multor cetateni decizia CE privind continuarea procesului de monitorizare a Romaniei a produs anumite frustrari. Acest fapt creeaza sentimentul ca Romania ar fi un stat de rangul doi in UE", mai scriu Olteanu si Vacaroiu, solicitandu-i lui Poettering la finalul scrisorii un punct de vedere al PE, "cel putin in ceea ce priveste afirmatiile defaimatoare la adresa Parlamentului Romaniei".

Totodata, cei doi presedinti ai Parlamentului il roaga pe Poettering sa aduca la cunostinta grupurilor politice si a comisiilor permanente interesare din Parlamentul European punctul de vedere al Parlamentului Romaniei privind raportul din 23 iulie 2008 al CE cu privire la progresele inregistrate in mecanismul de cooperare si verificare.

Raportul pe justitie adoptat la 23 iulie de Comisia Europeana critica politizarea de catre Parlament a cazurilor de coruptie la nivel inalt si cerea acestuia un "consens fara echivoc" in sustinerea luptei anticoruptie. Era in schimb apreciat "parcursul pozitiv" al DNA in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.

Dupa redactarea raportului, Traian Basescu a solicitat organizarea, in prima decada a lunii august, a unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru avizarea dosarelor fostilor sau actualilor ministri-parlamentari cercetati de procurori si spune ca o decizie in acest sens ar fi o dovada de responsabilitate fata de cetateni si UE.

In solicitare, presedintele invoca restantele indicate de Raportul de monitorizare al UE. Basescu aminteste ca nu este total eliminat riscul activarii clauzei de salvgardare si ca una dintre cauzele deciziei de a continua monitorizarea pe domeniul justitiei este si "blocarea de catre Parlament a unor anchete care privesc inalti demnitari".

In august, Camera Deputatilor a respins cererea de urmarire penala a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, in timp ce Senatul a luat o alta decizie, avizand favorabil incepera urmaririi penale in cazurile Codrut Seres si Paul Pacuraru. Saptamana trecuta, comisia juridica a Camerei Deputatilor a trimis inapoi la Parchet alte doua dosare ale lui Adrian Nastase, dosarul Zambaccian si "matusa Tamara", invocand nulitatea probelor ajunse la Parlament, deci lipsa informatiilor suficiente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Nu a existat "nicio abatere profesională" care să fi determinat decesul a 20 de pacienţi, în perioada 4-7 aprilie, reiese din raportul comisiei interne de analiză a Spitalului Clinic de...
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
#Bogdan Olteanu, #Nicolae Vacaroiu, #PE, #scrisoare, #explicatie, #raport, #CE, #Hans Gert Poettering , #stiri Bogdan Olteanu