Ambasadorul britanic in Romania, discutii la Bucuresti despre votul de la Londra

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 20:58
3849 citiri
Ambasadorul britanic in Romania, discutii la Bucuresti despre votul de la Londra
Foto: Digi 24

Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, anunta ca s-a intalnit luni cu ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta in legatura cu "preocuparile" legate de romanii care au incercat sa voteze la Londra.

"M-am intalnit astazi (luni - n.red.) cu Bogdan Stanoevici, ministrul pentru romanii din strainatate, pentru a discuta despre preocuparile legate de romanii care au incercat sa voteze, ieri, la Londra", a scris, pe Twitter, ambasadorul britanic la Bucuresti, Paul Brummell.

Intrevederea a avut loc la solicitarea diplomatului britanic si a avut ca subiect evenimentele de duminica de la sectiile de vot din Marea Britanie.

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

Peste 1.000 romani care nu au putut vota la cele trei sectii de vot de la Londra au protestat, duminica seara, dupa inchiderea urnelor, in fata ambasadei si a sediului ICR, sub supravegherea fortelor de politie.

De cealalta parte, ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a afirmat ca votul a fost ingreunat in Marea Britanie intrucat in birourile electorale ar fi trebuit sa fie sapte membri, insa au existat situatii in care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi asteptau "sute sau o mie de persoane".

El a precizat ca Ambasada Romaniei din Marea Britanie nu are responsabilitati privind derularea operatiunilor de votare in interiorul sectiilor, aceste atributii revenind birourilor electorale.

"In aceste birouri electorale, ambasada are cate un reprezentant, restul pana la sapte sau cati sunt, sunt reprezentanti desemnati de la Bucuresti de partide politice, de alte asociatii. Avem situatii in care desi s-a comunicat o lista cu sapte membri s-au prezentat patru, in momentul in care ai patru, adica jumatate sau ceva mai mult de jumatate din numarul membrilor initial comunicati, evident ca si procesul merge mai incet. S-a solicitat de catre birourile electorale din sectiile de votare la Bucuresti, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor sa fie inlocuiti, sa fie eventual oameni din cadrul ambasadei sau alti voluntari. Raspunsul a fost ca nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au functionat cu patru sau cinci oameni, in conditiile in care cozile afara erau de sute sau o mie de persoane", a declarat Jinga.

Alegeri prezidentiale 2014: Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Galerie foto)

El a mai spus ca s-a cerut si telefonic, si in scris prelungirea procesului de votare, insa raspunsul, primit telefonic, a fost ca legea nu permite acest lucru.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#ambasador britanic intalnire Bogdan Stanoevici, #vot ingreunat romani Londra, #evenimente sectii votare Londra , #ministru delegat