Boris Johnson, mai optimist cu privire la Brexit: negocierile ar putea dura pana in ultimul minut inainte de 31 octombrie

Luni, 26 August 2019, ora 21:36
3602 citiri
Boris Johnson, mai optimist cu privire la Brexit: negocierile ar putea dura pana in ultimul minut inainte de 31 octombrie
Foto: Facebook Arhiva Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat luni, la finalul summitului G7 de la Biarritz (sud-vestul Frantei), putin mai optimist cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord asupra viitoarei iesiri a Regatului Unit din Uniunea Europeana, transmit AFP si Reuters.

''Sunt putin mai optimist'', a spus Johnson, dupa ce s-a intalnit cu diversi lideri la Biarritz.

''Va fi dificil. Exista un dezacord profund'' intre Londra si UE, a recunoscut seful executivului britanic.

El s-a declarat pregatit pentru negocieri cu Uniunea Europeana privind Brexitul chiar daca acestea ar dura pana in ultimul minut inainte de expirarea datei de 31 octombrie, subliniind ca, daca este necesar, va lua decizia de a parasi blocul comunitar fara un acord.

Pe de alta parte, Boris Johnson a declarat ca nu doreste incheierea rapida a unui acord comercial cu SUA, daca acesta nu va maximiza oportunitatile pentru tara sa. El a asigurat de asemenea ca presedintele american Donald Trump nu a pus presiuni asupra lui privind compania chineza Huawei, pe care liderul de la Casa Alba o doreste exclusa din contractele privind retelele 5G.

Vorbind la randul sau despre discutiile avute cu Boris Johnson, presedintele american s-a referit la simpatia care exista intre ei. ''De aproape sase ani il astept sa devina prim-ministru. I-am spus: ''de ce ti-a trebuit atat de mult timp? '', a declarat Trump la conferinta de presa ulterioara summitului.

Boris Johnson s-a angajat sa scoata Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an, chiar daca Londra si Bruxellesul nu incheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de Uniunea Europeana si fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergenta este asa-numita ''plasa de siguranta'', clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice intre Republica Irlanda - tara membra a Uniunii Europene - si provincia britanica Irlanda de Nord. Boris Johnson a cerut din nou si la acest summit eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranta'', solicitare respinsa de UE.

De asemenea, intre Londra si Bruxelles exista opinii diferite si in legatura cu piata unica europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Boris Johnson Brexit optimist , #premier Marea Britanie
Comentarii
Poza GWEILO
GWEILO
rank 5
Un chilotzar Ruso-Turc
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Brexit: negocierile ar putea dura pana in ultimul minut inainte de