De ce a fost asasinat Boris Nemtov si cine i-a fost calaul

Sambata, 28 Februarie 2015, ora 11:24
16430 citiri
De ce a fost asasinat Boris Nemtov si cine i-a fost calaul
Foto: Hepta.ro

Putin dupa miezul noptii, in noaptea de vineri spre sambata, liderul opozitiei ruse Boris Nemtov, in varsta de 55 de ani, a fost impuscat mortal in timp ce se plimba chiar pe langa zidurile Kremlinului.

O masina a trecut pe langa el, focuri de arma au fost auzite in noapte si Nemtov a fost ucis de patru gloante trase in spate. Trupul sau neinsufletit a zacut pe trotuar in timp ce politia, jurnalisti si colegi de opozitie au ajuns la fata locului.

Ultimul asasinat de acest fel care a avut loc la Moscova a fost cel al lui Stanislav Markelov, un avocat care s-a dedicat apararii drepturilor omului. El a fost ucis impreuna cu jurnalista Anastasia Baburova in fata unei statii de metrou in 2009.

Liderul opozitiei ruse, impuscat mortal in centrul Moscovei, langa Kremlin - Se temea ca Putin il va ucide

Deci au trecut 6 ani de cand astfel de oameni au fost asasinati in Moscova, remarca Joshua Yaffa, intr-o analiza in The New Yorker in care sunt punctate mai multe momente din viata lui Nemtov care ar fi putut duce la asasinarea sa.

In anii 1990, Nemtov era printre tinerii straluciti care doreau reforma. El a inaintat rapid in cariera in timpul presedintelui rus Boris Eltin. Cand Putin a venit la putere, Nemtov nu s-a putut integra in noua politica promovata de acesta si a fost scos din Parlamentul rus in 2003.

A continuat insa activitatea politica, infiintand diverse partide si miscari de opozitie.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin, opozitia rusa reactioneaza: Putin are oceane de sange pe maini!

Desi era cunoscut pentru energia si dedicatia sa, nu a reusit niciodata sa obtina o popularitate vasta ca politician. A candidat in 2009 pentru postul de primar in Soci, insa a pierdut. Partidul infiintat de el, R.P.R.-PARNAS, o formatiune liberala ce se opune modelului promovat de Putin de centralizare a puterii, nu a reusit sa obtina cele 5 procente necesare pentru a intra in Duma de Stat.

Cu toate acestea, insa, Nemtov a ramas una dintre cele mai puternice voci ale opozitiei, fiind auzit la aproape orice demonstratie care a avut loc la finalul lui 2011 si inceputul lui 2012.

El a publicat de asemenea o serie de rapoarte care scoteau la lumina coruptia din administratia lui Putin. De exemplu, raportul sau din 2013 referitor la fraudele comise in timpul pregatirilor Olimpiadei de la Soci au fost citate si dezbatute pe larg de presa din intreaga lume.

Boris Nemtov, asasinat: Kremlinul explica de ce nu avea motiv sa il omoare

Dupa sfarsitul sau brutal de vineri noapte, prietenul sau de o viata si aliatul de nadejde Ilia Iasin a dezvaluit ca Nemtov pregatea un nou raport in care aducea dovezi clare a participarii active a Rusiei in razboiul din Ucraina. Raportul va fi insa publicat post-mortem.

Totodata, Nemtov pregatea un mars anti-Kremlin programat pentru aceasta duminica, pe 1 martie. Ba chiar cu cateva ore inainte sa fie asasinat, el facuse apel, intr-un interviu radio, ca oamenii sa vina la demonstratie intr-un numar cat mai mare. Totodata, in interviu el a criticat dur politica economica a lui Putin si a vorbit despre implicarea Rusiei in razboiul din Ucraina.

Cu toate acestea, dupa cum a spus-o Kremlinul, dar si Nemtov insusi in urma cu putin timp intr-un interviu pentru Financial Times, "acum 3 ani eram o opozitie, acum nu suntem mai mult decat bieti dizidenti".

Deci de ce a fost ucis? Fara a sti cine a dat ordinul, putem intelege aceasta crima intr-o singura nota: politica promovata de actuala putere a permis ca acest lucru sa se intample.

In ultimul an, dinainte de episodul anexarii Crimeii si a razboiului din estul Ucrainei, conducerea Rusiei a promovat un limbaj mult mai dur si doctrinar. Daca in prima decada a "domniei" lui Putin opozantii sai erau catalogati drept "ciudati" si "idioti", acum ei erau aratati cu degetul drept "dusmani ai neamului".

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin: Mesajul dur al lui Obama pentru Putin

In discursul triumfal de dupa anexarea Crimeii, Putin a avertizat ca "mai multi tradatori de tara" vor sa provoace dezbinarea patriei. Chiar daca nu a dat nume, oamenii l-au regasit pe Nemtov in acest discurs avand in vedere ca atatia ani a fost imaginea luptei impotriva lui Putin si a politicii promovate de Kremlin.

Insa apoi s-a trecut si la aratat cu degetul. Ba chiar un poster gigant cu fata lui Nemtov pe el a fost atarnat pe peretii principalei librarii din Moscova. Imaginea lui Nemtov era insotita de mesajul "sunt straini printre noi".

Mai mult, Nemtov a fost tinta lui Dimitri Kiseliov, cunoscut drept unul dintre "cei mai propagandisti" moderatori de la televiziunile ruse care la un moment a avertizat ca "Rusia poate transforma SUA in cenusa radioactiva".

Intr-un interviu acordat de Nemtov cu doar doua saptamani in urma acesta spunea ca se teme ca Putin ar putea cere uciderea sa, insa "nu chiar atat de mult".

In orele care au urmat tragediei Vladimir Rizhkov, co-fondator al R.P.R.-PARNAS, a spus postului de radio "Ecoul Moscovei", acelasi unde Nemtov chemase oamenii in strada cu doar cateva minute inainte sa fie asasinat, ca vinovata pentru tragedie este atmosfera de ura care a fost artificial creata de cei de la putere si simpatizantii lor.

Toate aceste lucruri si multe altele pot inseamna ca oricine crede in Putin ar fi putut fi calaul lui Nemtov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Boris Nemtov asasinat Putin, #Boris Nemtov impuscat mortal Kremlin, #motive asasinat Boris Nemtov , #asasinat