Liderul opozitiei ruse, impuscat mortal in centrul Moscovei, langa Kremlin - Se temea ca Putin il va ucide

Sambata, 28 Februarie 2015, ora 01:38
20113 citiri
Liderul opozitiei ruse, impuscat mortal in centrul Moscovei, langa Kremlin - Se temea ca Putin il va ucide
Foto: Twitter/Boris Nemtov

Boris Nemtov, fostul vicepremier rus si unul dintre cei mai aprigi si virulenti contestatari ai lui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal vineri seara, in centrul Moscovei, in apropiere de Kremlin.

Politicianul liberal ar fi fost impuscat de patru ori in spate de un barbat care a reusit sa fuga intr-o masina alba, potrivit The Guardian.

Nemtov a fost atacat in timp ce se plimba alaturi de o tanara ucraineana in centrul Moscovei, pe podul Bolsoi Moskvoretki, in apropiere de Kremlin. Identitatea tinerei, care a scapat teafara, nu a fost dezvaluita.

Liderul opozitiei ruse, Aleksei Navalnii, a fost arestat. Peste 130 de sustinatori - retinuti. SUA si UE reactioneaza

Un oficial al Ministerului de Interne a confirmat moartea lui Nemtov. Ulterior, oficiali din politia de la Moscova au anuntat ca la locul crimei au fost trei masini albe, potrivit imaginilor obtinute de la camerele de supraveghere instalate in zona.

Foto: Mashable

Asasinarea fostului vicepremier vine cu o zi inainte de marsul opozitiei, anuntat pentru 1 martie la Moscova.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, a precizat ca liderul rus va supraveghea personal ancheta. Asasinarea lui Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare". Mai mult, liderul de la Kremlin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului sa investigheze uciderea lui Nemtov.

Foto: Mashable

La inceputul acestei luni, Nemtov a acordat un interviu in care a spus ca e "speriat" ca Putin ar incerca sa-l omoare. "Mi-e teama ca Putin ma va ucide", spunea politicianul liberal, pentru o televiziune din Belarus.

Principalul adversar politic al lui Putin, condamnat la cinci ani de inchisoare

In ultimul sau mesaj postat pe Twitter, Nemtov a facut un apel la opozitia dezbinata din Rusia, careia i-a cerut sa se uneasca intr-un mars anti-razboi care era planificat pentru duminica, 1 martie.

Foto: Twitter/ Lida Vasilevskaia

"Daca sustii oprirea razboiului dintre Rusia si Ucraina, daca sustii oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie in Maryino", a scris Nemtov.

Boris Nemtov a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai presedintelui rus, Vladimir Putin. Este unul dintre co-presedintii partidului RPR-PARNAS, fondat inca din 1990. A fost prim-ministru adjunct in cadrul guvernului condus de Boris Eltin in ani 1990, fiind considerat favorit sa-l succeada pe Eltin la conducerea Rusiei.

Reactii de la opozitia rusa

Opozitia rusa reactioneaza si il acuza pe Putin ca are "un ocean de sange pe maini" si spune ca are acum nevoie de protectia societatii civile.

Boris Nemtov, asasinat langa Kremlin, opozitia rusa reactioneaza: Putin are oceane de sange pe maini!

"Dictatorii nu intreaba 'de ce', atunci cand vine vorba sa ia viata unui om, ei intreaba doar 'de ce nu?'. Putin are oceane de sange pe maini deja si este inca acolo", a scris pe Twitter Garry Kasparov, campion la sah si o emblema a opozitiei din Rusia, la fel ca Nemtov.

La randul sau, Mikhail Hodorkovski, fostul oligarh rus care traieste in exil in Elvetia, a comentat moartea lui Nemtov. "L-am iubit! Nesabuit, dar un tip de treaba", a transmis Hodorkovski.

"Sunt socat, dar eu sunt convins ca ticalosii aia vor plati un pret greu", a declarat si co-presedintele partidului RPR-PARNAS, Mihail Kasianov. "Acum, fiecare membru al opozitiei are nevoie de protectie a societatii, ne temem pentru viata noastra", a adaugat acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Boris Nemtsov ucis Moscova, #lider opozitia Rusia impuscat, #Boris Nemtsov impuscat, #adversar Putin asasinat , #asasinat