NYT: Cum a fost posibil ca Nemtov sa fie ucis cu nerusinare langa zidurile Kremlinului?

Duminica, 01 Martie 2015, ora 09:38
7456 citiri
NYT: Cum a fost posibil ca Nemtov sa fie ucis cu nerusinare langa zidurile Kremlinului?
Foto: Hepta.ro

Boris Nemtov, un lider al opozitiei din Rusia si fost prim-ministru adjunct, a mers vineri seara la un post de radio din Moscova, indemnandu-i pe cetateni sa iasa la un protest fata de politicile promovate de presedintele Vladimir Putin.

Astazi, ar fi trebuit sa aiba loc ceea ce a fost numita "primavara rusa", un mars la care sa se demonstreze impotriva crizei economice profunde din Rusia si impotriva implicarii Moscovei in razboiul din Ucraina, scrie New York Times.

Cel mai proeminent lider al opozitiei din Rusia, Aleksei Navalni, a fost retinut pentru 15 zile. La tanc pentru ca el sa nu poata participa la mars. Nemtov, care era mai in varsta si, pana acum, mai putin influent, a impartit pliante la metrou si a incurajat oamenii sa vina la demonstratie.

Renumit critic al Kremlinului, retinut la metroul din Moscova

Pe urmele lui Nemtov

Dupa emisiunea radio de vineri, cand Nemtov a avertizat ca "prea multe putere in mainile unui singur om va duce la dezastru", politicianul s-a intalnit cu Anna Duritskaia, o tanara din Ucraina, care ii era iubita de trei ani. Au luat cina, apoi s-au plimbat in Piata Rosie.

Chiar inainte de miezul noptii, cand traversau podul spre cartierul istoric din Moscova, unde locuia Nemtov, dintr-o masina alba s-au tras mai multe focuri de arma. Anchetatorii spun ca au fost trase sapte sau opt gloante, dintre care patru in capul, inima, stomacul si ficatul lui Nemtov, omorandu-l pe loc. Locul crimei e vizibil din apartamentul lui Nemtov. Ani de zile, cand s-a uitat pe fereastra, el a vazut locul in care urma sa fie ucis.

Duritskaia a scapat nevatamata si a fost imediat interogata de politie. Nemtov, un barbat masiv, a fost lasat pe trotuar in ploaie, cu camasa trasa pana la barbie.

Cine e frumoasa ucraineanca, martora la asasinatul lui Boris Nemtov (Galerie foto)

Pe retelele de socializare, insa, politicianul liberal a luptat din rasputeri. O stea in ascensiune in epoca Eltin, Nemtov a fost port-drapelul liberalismului occidental. Parea a fi un naiv visator. Dar el era cu adevarat inteligent, spiritual. Parea a fi prietenul tuturor, scrie Julia Ioff, care a locuit la Moscova si l-a intalnit pe Nemtov.

Jurnalista aminteste si cum politicianul rus a fost un puternic critic al lui Putin. Publica in mod constant rapoarte despre viata de lux a presedintelui rus si coruptia din spatele Jocurilor Olimpice de la Soci.

Cum ar putea un astfel de politician proeminent - un fondator al Partidului Solidaritatii - sa fie impuscat cu nerusinare, langa zidurile Kremlinului? "Noi nu am ucis membri ai guvernului", a spus pentru New York Times Gleb Pavlovski, consultant rus care a lucrat pentru Putin.

Ce dezvaluiri despre Rusia pregatea Nemtov inainte sa fie asasinat - anuntul facut de Porosenko

Olga Romanova, activista si prietena apropiata a lui Nemtov, a precizat ca la fata locului exista "mai multe camere de vedere decat boabe intr-o punga de cereale".

Ancheta nu va duce nicaieri

Putin i-a transmis sambata un mesaj de condoleante mamei lui Namtov si a asigurat ca vinovatii vor fi adusi in fata justitiei. Cu toate acestea, putem fi siguri ca ancheta nu va duce nicaieri, se arata in editorialul New York Times.

In cel mai bun caz, va fi gasit cel care a tras si in fata unui judecator va fi adus tapul ispasitor pentru cineva mult mai puternic. Ancheta va fi tergiversata ani de zile, se vor face promisiuni si in final nimeni nu va fi pedepsit. Aceasta este reteta pentru alte asasinate din Rusia, cum ar fi cel al jurnalistei Anna Politkovskaia.

Verdictul unui analist celebru: Putin conduce prin teroare - ori a ordonat, ori a permis uciderea lui Nemtov

La Kremlin, apele sunt deja tulburi. Imediat dupa asasinat, purtatorul de cuvant al lui Putin a numit uciderea lui Nemtov "o provocare". A precizat apoi ca nu exista niciun motiv politic in spatele crimei. LifeNews, o publicatie cu legaturi stranse cu agentii de securitate din Rusia, a sugerat trei teorii posibile, care sunt in curs de investigare: uciderea ar fi fost razbunare pentru fortarea Annei Duritskaia sa faca un avort; uciderea ar fi avut ceva de-a face cu bani pe care Nemtov i-a primit de la aliati din strainatate; ar fi fost o incercare de a discredita Kremlinul. Sambata dupa-amiaza, Comisia de Investigatii a guvernului a emis o declaratie spunand ca se crede ca Nemtov ar fi fost ucis de cineva din propria sa miscare de opozitie, care a vrut sa creeze un martir. S-a sugerat chiar ca vinovati ar putea fi teroristii islamisti, pentru pozitiile lui Nemtov legate de atacul de la Charlie Hebdo.

Liberalii din Moscova nu cred in aceste teorii. "Nu e vorba de o afacere de familie, criminalii sunt profesionisti", a declarat Evghenia Albats, redactor al revistei liberale New Times si apropiat al lui Nemtov. Ilia Iashin, un membru al Partidului Solidaritatii al lui Nemtov, a fost de aceeasi parere: "Este total evident pentru mine ca este o ucidere politica".

Maxim Katz, un alt activist de opozitie, a scris pe Twitter ca, din orice unghi ai privi, Putin este responsabil: "Daca el a ordonat, atunci el e vinovat ca a comandat crima. Si chiar daca nu a facut-o, este vinovat ca a instigat la ura, isterie si furie".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Boris Nemtov impuscat Kremlin, #Boris Nemtov ucis, #Boris Nemtov asasinat Moscova , #asasinat