Noua fabrica Bosch din Blaj, o investitie de 50 de milioane de euro

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 14:39
2553 citiri
Noua fabrica Bosch din Blaj, o investitie de 50 de milioane de euro
Foto: Romania Insider

O investitie de 50 de milioane de euro a fost inaugurata sambata in municipiul Blaj, noua fabrica fiind cea de a treia construita de concernul german Bosch in orasul din Alba, dupa cele ridicate in 2007 si 2009.

La ceremonie au fost prezenti ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim, oficialitati judetene si locale.

Cea mai importanta investitie din ultimii ani din judetul Alba, fabrica va asigura pentru inceput 320 de locuri de munca, potrivit angajamentului-contract semnat anul trecut de Bosch cu Ministerul Finantelor, urmand ca pana in 2017 numarul angajatilor sa creasca la aproape o mie.

Ministerul Finantelor a aprobat, in primavara anului trecut, solicitarea pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor straini, respectiv o subventie de 13,4 milioane de euro.

In celelalte doua unitati Bosch Rexroth din Blaj, investitii de 30 de milioane de euro, unde se produce tehnologie liniara folosita in ingineria mecanica, lucreaza in prezent circa 570 de persoane.

In noua unitate se vor fabrica senzori de turatie pentru sistemele de control al sasiului.

Bosch a achizitionat in vara lui 2011, contra sumei de 1,2 milioane de euro, fara TVA, o suprafata de sapte hectare pentru construirea a doua noi fabrici, teren aflat in imediata apropiere a celor 23 de hectare pe care concernul le detinea deja. Lucrarile la noua unitate au demarat in martie 2012.

2.000 de locuri de munca

Investitia de la Blaj nu este singura realizata de concernul german, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, in acest an in Romania.

Grupul Bosch va inaugura in trimestrul al IV-lea in Cluj-Napoca, pe o suprafata de 38.000 de metri patrati, un nou centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de comanda pentru autovehicule. Pana la sfarsitul anului sunt prevazute aici investitii de 77 de milioane de euro.

In cadrul fabricii din Cluj vor lucra peste 300 de oameni in domeniul productiei si dezvoltarii, peste jumatate dintre acestia fiind deja angajati si efectuand in prezent un stagiu de pregatire in unul din centrele Bosch din afara tarii.

La inceputul anului 2013, compania, lider in furnizarea de tehnologii si servicii, avea in Romania 1.400 de angajati. Dezvoltarea activitatilor locale de productie, de la Blaj si Cluj-Napoca, va contribui insa la cresterea acestui numar pana la finele anului, astfel ca Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajati.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#fabrica Bosch Romania, #fabrica Bosch Blaj, #investitii Bosch Romania , #stiri Bosch
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Reindustrializarea Romaniei a devenit o atributie a firmelor germane