Ziua Europeana a Muzicii, marcata si la Botosani

   

Sambata de Ziua Europeana a Muzicii, a avut loc evenimentul "Botosaniul muzical". Implementat de Asociatia culturala Vis de Artist, in parteneriat cu Muzeul Judetean Botosani, cu sprijinul Primariei Municipiului Botosani si al Consiliului Local Botosani, proiectul a inclus mai multe activitati, printre care: realizarea desenelor pe tema "Botosaniul muzical", promovarea celor mai frumoase desene pe http://visdeartist.blogspot.ro, realizarea si lansarea publicatiei "Ziua Europeana a Muzicii: Botosani-oras al muzicii si culturii europene", Recitalul Vis de Artist, Intalnirea cu Romeo Cozma.

Volumul mai sus mentionat a fost prefatat si prezentat de catre doamna Loredana Iatesen, lector universitar doctor in cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, care a subliniat faptul ca "Ideea de diversitate a volumului este intarita si de prezenta unor semnatari diferiti, muzicieni, muzeografi, etnografi, preoti, profesori, studenti, autori care, desi apartin mai multor generatii, dovedesc aceeasi capacitate in elaborarea stiintifica si artistica a textelor, prin corelarea reperelor istorice cu cele de stil sau de interpretare, prin forta personala de a sintetiza numeroase informatii, prin trimiterile permanente la sursele citate, la documente si, nu in ultimul rand, prin exprimarea lor sensibila, capabila de a recrea ambianta culturala si muzicala de altadata". Invitat la aceasta actiune a fost si redactorul-sef al cotidianului "Monitorul de Botosani", domnul Catalin Moraru, care a mentionat in discursul sau: "Inca o parte interesanta pentru mine a fost cea cu recuperarea valorilor. Eu cred ca e un demers extraordinar de important. (...) ...acest volum trebuia sa apara neaparat si ar trebui sa si continue".

In cadrul lansarii au luat cuvantul o parte dintre autori: Steliana Baltuta - etnograf, Despina Constantinovici - masteranda a Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, Georgiana Holban - absolventa a Conservatorului iesean, si au fost audiate lucrari semnate de pianista si compozitoarea Didia Saint-Georges; Ave Maria de Franz Schubert, in interpretarea naistei Oana Lianu; fragmente din coralele Ertot uns durch dein Gute de Bach, Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ de Bach-Busoni; un aranjament muzical, realizat de profesorul si compozitorul Ioan Prelipcean, dupa Valse pizzicatto de Georges Boulanger, in interpretarea elevilor de la Liceul de Arta "Stefan Luchian" - Teodora Madalina Rusu, vioara, clasa a VII-a, prof. Catalin Sobachi, si Alin Constantin Chelarescu, pian, clasa a XI-a, prof. Stela Serpeanu.

Evenimentul "Botosaniul muzical" reprezinta a 40-a editie a programului cultural-artistic-educativ "Intalnirea de astazi", pe care Asociatia culturala Vis de Artist il deruleaza din 2008 si pana in prezent. In cadrul lansarii au fost prezentate imagini surprinse in cadrul acestui program, in perioada 2008-2014, si au fost vizualizate cele mai frumoase desene realizate pe tema "Botosaniul muzical". La finalul acestei activitati, reprezentantii Asociatiei culturale Vis de Artist au prezentat sceneta "Ca-ntre surori", de Gabriel Ursu, cu urmatoarea distributie: Manuela Tican, Marta Paladi - surorile, Andreea Prepelita - mama, Ana Maria Podovei - prietena fetelor, Georgiana Jascanu, Anastasia Lipovanu, Andreea Vrinceanu - colegele.

In cursul aceleiasi zile, la Muzeul Judetean Botosani, a avut loc Workshop-ul sustinut de catre Romeo Cozma, compozitor, pianist prezent pe diferite scene din Romania si de peste hotare: Republica Moldova, Italia, Germania, Austria, Franta, Belgia, Suedia, S.U.A., initiatorul si coordonatorul sectiei de jazz si muzica usoara din cadrul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, fondatorul si coordonatorul Clubului de Muzica "Richard Oschanitzky".

La workshop au participat 17 elevi, care au avut posibilitatea sa-l cunoasca pe Romeo Cozma, in calitate de pianist si compozitor, si sa cante alaturi de el atat in cadrul atelierului organizat, cat si in fata publicului. Astfel, cei prezenti la workshop au cantat in prima auditie compozitia "Esara de vis" a lui Romeo Cozma, pe un text semnat de compozitor si de Doina Filipescu, dar si alte melodii propuse de invitat: fie compozitii proprii, precum "Viata e un joc", "Generatia noastra", fie piese de jazz - "Moon river", "Corcovado", "Hello, Dolly", "Sentimental journey". Seara zilei de 21 iunie a debutat cu recitalul Vis de Artist, in cadrul caruia au evoluat voluntarii Ana Maria Gibu si Vlad Calimandriuc, cu un moment de muzica si poezie, solistii vocali Marina Barnea, Alexandra Mihalache, Georgiana Jascanu, Andreea Vrinceanu si Cosmin Mariciuc, la chitara, coordonati de prof. Catalina Constantinovici.

A urmat Intalnirea cu Romeo Cozma, dar si cu invitatii acestuia - vocalista Ilinca Traista si percutionistul Cristian Cozma. Cei trei au fost asaltati la sfarsitul manifestarii de catre spectatorii care au dorit sa obtina autografe sau fotografii cu invitatii.

Romeo Cozma a fost prezent la Botosani pentru prima data in calitate de pianist si compozitor, a vizitat Muzeul de etnografie si Casa memoriala "Nicolae Iorga", s-a plimbat in centrul vechi al orasului si in Parcul "Mihai Eminescu". A apreciat copiii care au participat la workshop si publicul receptiv prezent la Muzeul Judetean, de Ziua Europeana a Muzicii. A sosit in oras inainte de lansarea volumului, pentru a participa si la acest eveniment.

Ziua de 21 iunie a fost declarata "Ziua Muzicii" in Franta incepand cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene, manifestari muzicale avand loc in peste 110 tari. Ziua Europeana a Muzicii promoveaza toate genurile muzicale, precum si variate forme de expresivitate muzicala, asa cum s-a intamplat si in cadrul proiectului "Botosaniul muzical", 21 iunie 2014, Botosani. (Comunicat de presa)
Luni, 23 Iunie 2014, ora 07:49
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
Investitii de 2,5 milioane euro intr-o comuna din Botosani
Comuna Candesti este una dintre unitatile administrativ-teritoriale ale judetului Botosani care a ...
Milioane euro pentru Primaria Botosani
Primarul Catalin Flutur a declarat ca Primaria Botosani a reusit sa atraga 6 milioane de euro care ...
REPORTAJ in bucataria unde se gatesc TONE de ciorbe pentru sute de botosaneni- GALERIE FOTO
In timp ce unii gatesc doar in familie, exista si persoane care gatesc in cantitati industriale. Iar ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor