Barajele din Botosani, pericol public

   

Peste 42% din lucrarile la barajele de retentie, iazurile de decantare, depozitele de deseuri sau lucrarile hidrotehnice speciale din Botosani si celelalte judete ale Moldovei sunt neautorizate * cele mai multe obiective apartin unor societati aflate in insolventa * probleme sunt si la acumularile din patrimoniul primariilor
Comisia Teritoriala de avizare a documentatiilor de evaluare a stCZrii de sigurantCZ in exploatare a barajelor din categoriile de importanta C si D pentru zona Moldova a analizat documentatiile tehnice de expertiza pentru evaluarea starii de siguranta in exploatare pentru 28 lucrari executate la baraje, iazuri de decantare, depozite de deseuri.

In Registrul National al Barajelor din Romania (REBAR) sunt inventariate 615 de lucrari pentru zona aferenta Comisiei Teritoriale de avizare "Moldova" (baraje de retentie, iazuri de decantare, depozite de deseuri, lucrari hidrotehnice speciale) aflate sub incidenta legislatiei specifice domeniului sigurantei barajelor.

Circa 58,2% din aceste lucrari sunt, in prezent, autorizate din punct de vedere al sigurantei, dar aproape 42% nu au nici un fel de autorizatie!

Administratiile Bazinale de Apa Prut - Barlad si Siret realizeaza permanent controale, prin Inspectiile Bazinale a Apelor, iar in urma acestor actiuni se stabilesc masuri si planuri de conformare. De asemenea, se aplica sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei in vigoare din domeniul sigurantei barajelor si gospodaririi apelor. "Situatia autorizarii s-a ameliorat in special in ultimii doi ani, astfel ca procentul barajelor neautorizate scade semnificativ. Este un fapt imbucurator ca la sedinta de avizare, 50% dintre baraje, adica 14, au fost autorizate pentru prima oara", se arat
a intr-un comunicat al Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad.

Pentru remedierea problemelor a fost propus un plan de masuri pentru 2-3 ani, care sa cuprinda programe de etapizare pentru fiecare acumulare in parte, prin care detinatorii sau administratorii micilor amenajari sa fie obligati sa se conformeze prevederilor legislatiei nationale din domeniul sigurantei barajelor si gospodaririi apelor, atat prin autorizarea barajelor cat si prin realizarea masurilor si lucrarilor de punere in siguranta a barajelor cu deficiente.

Nicolae DRUMEA
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 09:12
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Acesta este un liceu de 3 milioane de euro din Botosani! VIDEO&GALERIE FOTO cum ar urma sa arate cand va fi gata
Primarul Relu Tarzioru a plecat din PNL pentru a trece in randurile social democratilor. Unii l-au ...
Minune electorala: PSD-ul a castigat la Botosani si dupa ce a "ingropat" 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botosani in turul I al scrutinului prezidential ascunde de fapt o prabusire ...
Hunca: "Desi PSD a castigat in Botosani, este un rezultat amar pentru ei. E clar ca oamenii vor altceva"
deputat Mihaela Hunca, Pro Romania Botosani Coordonatorul Pro Romania Botosani, deputatul Mihaela ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor