Centru pentru copiii nedoriti de mame

   

In perioada 1990-2012, Centrul de Statistica si Informatica in Sanatatea Publica din cadrul Ministerului Sanatatii a raportat 7.668.489 de avorturi. Un preot din judetul Botosani a decis sa ogere o sansa copiilor pe care mamele nu i-au dorit si a deschis in satul Oneaga un adapost pentru 56 de suflete salvate de la avort sau ramase orfane.

Proiectul face parte dintr-un program social mai amplu de salvarea a copiilor, intitulat "Impreuna pentru viata" si este initiat de Fundatia Nektarios, in parteneriat cu Asociatia "Salveaza o inima". Scopul campaniei este strangerea de fonduri pentru ridicarea Asezamantului Social-Educational "Sfantul Efrem cel Nou" din satul Oneaga, comuna Cristesti, judetul Botosani. Astfel, initiatorul campaniei doreste sa le ofere o casa si un programul educational copiilor care au fost parasiti de parinti, salvati de la avort sau ramasi orfani.

Bani pentru constructie

In cadrul Centrului social-educational, cu o suprafata construita de 1.400 mp, vor functiona o gradinita cu programul normal, o biblioteca universala cu acces liber, un centru de zi, un atelier de practica profesionala pentru tineri si un centru de promovare si consultanta in domeniul agricol. Pana la ora actuala, s-a construit subsolul, cu ajutorul satenilor din Oneaga si al catorva sponsori. Pentru finalizarea intregului asezamant mai este nevoie de peste 400.000 de euro.

Odata construit, centrul nu va mai avea nevoie de fonduri suplimentare pentru functionare deoarece initiatorii proiectului au implementat deja un plan pentru autosustinerea economica a asezamantului.

Sperante pentru bolnavii de cancer din zona Moldovei

Autosustinere economica

Fundatia Nektarios are in vedere infiintarea unei ferme agricole, patru sere, patru depozite (8.000 mp), un atelier mestesugaresc universal, crescatorie de pasari, prisaca, o plantatie de salcie (5ha), pentru asigurarea lemnului necesar pentru foc si construirea unui centru de informare turistica si a unei tabere de recreere, pentru activitati cultural-educative, schimburi de experienta, simpozioane, tabere de lucru si voluntariat. "Din statistici vedem ca din 1990 rata avorturilor a depasit o treime din numarul total al populatiei actuale. Suntem convinsi ca acesti copii nu ar fi murit daca ar fi existat un program social-educational la nivel national. Proiectul de la Oneaga este printre putinele din tara. Inedit prin faptul ca ne dorim fonduri doar pentru construirea lui, nu si pentru sustinerea lui economica", declara preotul Stefan Radu Musteata, presedintele Fundatiei Nektarios.

Alina CALINIUC

Persoanele si companiile, care vor sa ajute la construirea asezamantului, pot dona materiale de constructie sau bani, in conturile RO98CECEBT01C1EURO590832 (Euro) si RO84CECEBT0130RON0590831 (Ron)
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 06:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 413 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Angajat al Vamii Radauti-Prut, ranit in accident rutier
Accidentul a avut loc in satul Podriga, judetul Botosani * trei persoane au ajuns la spital * cauza ...
S-a redeschis Parcul Industrial: Sase firme functioneaza deja acolo. Se poarta discutii cu investitori din China. Facilitati in premiera in Romania
Veste uriasa pentru mediul de afaceri si pentru tot judetul. Parcul Industrial Botosani - singurul ...
Botosaneanca disperata in fata spitalului, a ramas fara portofel la medic: Macar de mi-ar da actele
Tot mai multi botosaneni raman fara diverse bunuri intr-o clipa de neatentie. Hotii se pare ca sunt ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor