Cresc salariile! Fiecare roman trebuie sa castige cel putin 2.500 de lei ca sa traiasca decent! Legea a fost trimisa la presedinte pentru promulgare!

   

In cel mai scurt timp, in Romania, stabilirea salariului minim se va face in functie de valoarea reactualizata anual a unui cos minim pentru un trai decent. Valoarea este stabilita prin lege si se ridica la 2.500 de lei, pentru un adult, si peste 6.700 de lei, pentru o familie cu doi copii.Deputatii au votat ca Institutul National de Statistica sa actualizeze anual aceste cheltuieli si sa se tina seama de ele pentru calculul salariului minim pe economie!
Legea are la baza un studiu facut anul de trecut de un grup de experti de la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si fundatia FES, care arata ca un adult care locuieste singur la oras si munceste are nevoie de 2.552 de lei pe luna pentru un trai decent. Cheltuielile pentru un cuplu ajung la 4.146 de lei, si daca au un copil 5.551 de lei, in timp ce o familie cu doi copii de varsta scolara ar avea nevoie de 6.762 de lei lunar.
Cea mai mare parte a cosului, adica mai bine de jumatate din total, reprezinta cheltuielile pentru mancare si cele pentru locuinta, adica rata sau chirie, facturi si intretinere. Se adauga apoi imbracamintea si incaltamintea, produsele de uz casnic si de igiena, medicamente sau tratamente medicale si transportul. De mentionat aici ca cercetarea nu include si o masina, considerata de multi mai degraba un lux, decat o necesitate!
Un trai considerat decent include o iesire pe luna la cafenea, o vacanta modesta pe an si chiar un mic fond de rezerva.
In prezent, Romania are practic o populatie care supravietuieste si nu care traieste. 85% din contractele de munca au valori mai mici decat valoarea cosului pentru o singura persoana.
Noua lege spune ca Institutul National de Statistica ar trebui sa actualizeze anual valoarea cosului minim de consum, de care ar urma sa se tina cont in calculul salariului minim pe economie.
"Valoarea unui salariu minim ar trebui sa fie undeva la 2.500 de lei, si aceasta lege nu stabileste o obligativitate pentru Guvern, dar stabileste un lucru f important: in momentul in care ne gandim sa marim salariul minim sa o facem bazat pe niste studii stiintifice si nu pe promisiuni politice, nu din pix, inainte campaniei electorale", a explicat initiatorul legii, Adrian Dohotaru.
Legea a fost votata de deputati, camera decizionala si a fost trimisa la presedinte, pentru promulgare!
Joi, 17 Octombrie 2019, ora 11:53
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
Omul cu care PNL ar putea sa scoata judetul Botosani de sub dominarea PSD, ignorat total de liberali
SURSA foto: www.darabaneni.ro Liberalii botosaneni au reusit sa se claseze la pe unul dintre ...
Doua noi puncte fixe de control rovinieta in judetul Botosani
Incepand de maine, 15.11.2019, vor fi puse in functiune pe reteaua de drumuri nationale si ...
Hunca: "Desi PSD a castigat in Botosani, este un rezultat amar pentru ei. E clar ca oamenii vor altceva"
deputat Mihaela Hunca, Pro Romania Botosani Coordonatorul Pro Romania Botosani, deputatul Mihaela ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor