Botosaniul are cea mai mare plantatie de macese din Europa

   

Sulita tinde sa devina comuna recordurilor la nivelul agriculturii judetului Botosani.

Dupa ce aici sa infiintat cea mai mare livada din judet, de peste 150 de hectare, un nou record sa stabilit la Sulita, de data aceasta la nivel national si european.

Omul de afaceri Traian Popa, cel care a investit 3 milioane de euro in cea mai mare livada din Botosani, a infiintat pe dealurile comunei Sulita si cea mai mare plantatie de maces, de data aceasta din Europa.

"Acum avem 70 de hectare, dar vrem sa ajungem si la maces la 150 de hectare. Oricat de slab ar fi un teren pentru alte culturi, pentru maces este bun. Asta puteau sa faca pana acum si scolile, primariile, Directiile Silvice, toti cei care aveau terenuri si nu erau propice pentru alte culturi", a declarat Traian Popa. Acesta a precizat ca a importat puietii de maces deoarece, chiar daca Regia Nationala a Padurilor acorda sprijin celor care planteaza maces pe terenuri degradate, el nu a primit sprijinul alocat de stat din motive pe care nici pana in ziua de astazi nu le stie. Plantatia de maces de la Sulita a fost infiintata acum doi ani, iar peste alti doi ani se va intinde pe 150 de hectare.

Ciobanii au dat iama in macese

Desi ar trebui sa fie la al doilea an de viata si sa intre pe productie, plantatia de la Sulita a suferit de pe urma localnicilor si Traian Popa sustine ca este abia la primul an de productie. "Ciobanii din zona au intrat cu oile si caprele si miau distrus o buna parte din plantatie, in primul an de viata al acesteia. Am fost nevoit sa intervin si sa inlocuiesc distrugerile si sa pun gard, foarte multi kilometri de gard pentru ca nu am avut cu cine ma intelege", a declarat Popa. Acesta a precizat ca a construit zeci de kilometri de gard pentru asi proteja plantatia de maces de nepasarea ciobanilor, investitii care au ridicat costul final. Distrugerile din primul an au facut ca productia din acest an sa fie considerata prima, urmand ca anul viitor sa intre pe o productie normala.

Macesul de la Sulita fac medicamente in Danemarca

In Romania, medicamentele din maces sunt mai putin cunoscute, insa pe plan mondial acestea fac minuni. Traian Popa a invatat despre cultura macesului de la danezii de la Hyben Vital Langeland, care au produs medicamentul minune Lito Zin, 100% natural din maces. "Unul dintre patronii Hyben Vital suferea de artrita si a reusit sa se trateze cu macese. Acum are peste 70 de ani si alearga. Dupa ce sia revenit, a pus bazele acestei afaceri, a inventat medicamentul 100% din maces, fara nimic de natura chimica. Eu am fost in vizita la ei si am vazut ce au facut, iar ei au venit la noi la Sulita acum un an si au vazut ce am facut noi", a declarat Traian Popa.

Acesta a precizat ca, pe langa partenerii din Danemarca, are propuneri de colaborare cu firme de medicamente, macesul fiind sursa de vitamina C.

Vrea sa investeasca pentru procesarea maceselor

Omul de afaceri Traian Popa a declarat ca vrea sa investeasca in dezvoltarea afacerii cu macese, astfel incat Sulita sa atraga sume importante de pe piata internationala a medicamentelor. "Vreau sa fac piure de macese care se comercializeaza la preturi mult mai mari decat macesele ca materie prima. Asta ar insemna sa facem piure si pachete, la fel cum sunt lingourile, care vor fi congelate. Productia pe care o vom obtine de pe intreaga plantatie de maces de la Sulita ne va permite sa fim unul dintre cei mai mari furnizori de maces si piure de macese din Europa", a completat omul de afaceri.

Alina Caliniuc
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 02:01
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 8521 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
BOMBA in dosarul omorului de la Pacea: Elevul isi acuza IUBITA de CRIMA
Vineri, 18 mai 2018, tanarul de 16 ani care este cercetat pentru ca ar fi omorat-o pe Petronela ...
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botosaneni: CINE au fost norocosii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieti la Botosani. In negura trecutului, pe la ...
VIDEO Una dintre cele mai frumoase cantarete are o melodie care ii face sa planga pe romanii plecati la munca in strainatate
Alexandra Plamada Una dintre cele mai frumoase cantarete din tara si-a lansat cea mai noua melodie ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor