13 martie: Aniversarea pe care Stela Covaci nu a mai avut putere sa o atinga!

   

Hartuita de comunistii de ieri si de azi, a plecat din viata ca si cum ar protesta impotriva imposturii si impotriva nedreptatilor. A plecat din viata obosita, ignorata, uitata de lumea pentru care a luptat si a facut puscarie. S-a stins din viata in dimineata zilei de 22 octombrie 2015, la varsta de 80 de ani, in urma unui infarct.
Scriitoarea Stela Covaci, nascuta la Radauti-Prut, in judetul Botosani, a fost membra a Uniunii Scriitorilor Romani si a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

S-a nascut pe 13 martie 1935, la Radauti-Prut, in judetul Botosani, intr-o familie de oameni vrednici si muncitori. Mama Eleonora (nascuta Rascanu) era brodeza. Tatal, Pantelimon Pogorilovschi, era un inginer agronom din Lipcani (Hotinul Basarabiei). Era sora lui Ion Pogorilovschi (nascut pe 18 februarie 1938, a plecat la Domnul pe 6 iulie 2009), doctor in filosofie, un eminent scriitor si critic literar, un excelent exeget al lui Brancusi. Stela Covaci a urmat cursurile Liceului "Regina Maria" din Dorohoi, in perioada 1950-1954, continuand apoi studiile la Facultatea de Filologie din Bucuresti, sectia Literatura si Critica Literara. Nu a finalizat cursurile universitare. In ultimul an (14 martie 1958) a fost arestata si condamnata de comunisti, fiind acuzata de delict de uneltire contra ordinii sociale, alaturi de alti studenti apropiati poetului Nicolae Labis.

Cutremurator este ca in lotul de studenti arestati atunci se aflau mai multi botosaneni. Este vorba despre Stela Covaci, Florin Constantin Pavlovici si Alexandru Zub.

Despre proces vorbeste Constanta Corbea, la randul ei fosta studenta, a carei copilarie se petrecuse in cumplite lipsuri materiale in satul Concesti, judetul Botosani. La tribuna celor care ii judecau pe "dusmanii poporului", nimeni altul decat... Ion Iliescu!

Iata un fragment din insemnarile Constantei Corbea: "A venit randul facultatii mele la marea "epurare". Au fost chemati rand pe rand la tribuna multi studenti, alaturi de cativa universitari, "judecati" si condamnati ca dusmani ai poporului roman. La tribuna se aflau: ministrul invatamantului Athanasie Joja, rectorul Jean Livescu, zbirul Florian Danalache, ministru al transporturilor intr-o vreme si presedintele UASR, Ion Iliescu. A venit randul meu la tribuna si, sub lumina reflectoarelor, am trait cea mai cumplita spaima din viata. Se simula un fel de proces, dar fara aparator, iar acuzatorul meu a fost chiar Otto Shechter, care a spus ca sunt periculoasa, l-am citat pe Nicolae Iorga intr-o teza (deci citesc carti interzise). Un prieten al meu, un consatean, Florin Constantin Pavlovici, de o inteligenta iesita din comun, student la Ziaristica, a stat 5 ani la Jilava si prin alte parti pentru ca a spus ca nu-i place romanul "Radacinile sunt amare", de Zaharia Stancu. Alexandru Zub, azi academician, cunoscut de mine pe vremea cand eram eleva la Dorohoi, alaturi de alti 3 colegi, a fost condamnat la inchisoare pentru ca a organizat sarbatorirea a 500 de ani de la inaltarea pe tronul Moldovei a lui Stefan cel Mare. Stela Pogorilovschi (Stela Covaci), o colega de la Dorohoi, studenta la Ziaristica, i-a spus unei "prietene" ceva impotriva regimului. A fost tradata si condamnata la inchisoare. A fost atat de mult afectata psihic, incat nu si-a mai revenit; traieste acum dintr-o pensie mizera de detinut politic, in timp ce "prietena" care i-a schimbat destinul o duce azi foarte bine si apare la televizor".

Persecutiile nu s-au oprit nici dupa inchisoare. Avea 23 de ani si trebuia sa raporteze la Securitate unde se afla in orice moment, altfel fiind amenintata din nou cu inchisoarea. Pentru ca nu a mai fost primita la facultate, Stela Covaci s-a intors in satul natal, la Radauti Prut.

"M-au aruncat in strada in luna august, pe 29, in hainele de iarna in care am fost arestata. Aveam 23 de ani. M-au eliberat in august ca sa nu gasesc colegi studenti pe strazi, era vacanta pentru ei. A doua zi m-am dus la facultate, sa scot o copie dupa foaia matricola. Femeile de la secretariat stiau de mine (eram un caz celebru), se uitau la mine ca la Lazar care a inviat din morti. Am inteles ca nu o sa scap de securisti toata viata cand, de dupa usile rotative ale facultatii a aparut o silueta care m-a prins si a soptit: "daca te mai prind pe aici iti rup picioarele!". Dupa acea zi teribila am ajuns la gazda mea, apoi m-am indreptat spre mama, in satul Radauti-Prut. I-am spus ca sunt tanara, ca vreau sa ma reabilitez, iar singura formula era sa vin la munca de jos", spune Stela Covaci intrun interviu acordat revistei de cultura Hyperion. Stelei Covaci i se refuza reabilitarea si continuarea studiilor dupa eliberare. Lucreaza ca muncitoare sau functionara la diverse unitati de productie din Capitala sau colaboratoare (creatoare - moda) in cadrul Fondului Plastic (1959-1989). Astfel, in speranta ca va fi reabilitata, a acceptat sa lucreze in fabrica, unde a fost trimisa pentru a "invata de la clasa muncitoare regulile de viata". A muncit, s-a si calificat. Cu toate acestea, nu a fost reabilitata. Mai mult, a fost urmarita pas cu pas, zi si noapte.

"Mi se pare revoltator", continua Stela Covaci, "sa nu ma intrebe nimeni cum a fost, cand am atatea documente, cand stiu atatea lucruri. Sunt in viata! Dupa Revolutie multi si-au aratat adevarata fata... Sunt dispusa oricand sa fac dezvaluiri, dar sa fie facute si sustinute!". Se casatoreste cu Aurel Covaci, poet si remarcabil traducator (din 14 limbi straine), cu care are doi copii, Laura - artist plastic consacrat si Andrei - muzicolog, romancier apreciat. Publica, alaturi de Cezar Ivanescu, volumul "Timpul asasinilor",Editura Libra, 1997, iar in anul 2003 cartea "Ceasul utopiei"(poezii), la Editura Axa. In anul 2006 apare lucrarea "Persecutia. Miscarea studenteasca anticomunista Bucuresti - Iasi (1956-1958)", Editura Vremea, iar in 2011, la Editura Tracus Arte, "Noptile de cosmar ale poetului Nicolae Labis".
Duminica, 13 Martie 2016, ora 09:32
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
Cand ai permis si viata e o joaca: Cu trei prieteni in masina, s-a dat peste cap si a aterizat pe cupola!
Au obtinut permisul de conducere si prind curaj pe sosele, fara sa se gandeasca la faptul ca pun in ...
SOCANT: Fetita din judetul Iasi, abuzata de propriile rude!
o fetita le cere autoritatilor sa o scoata din familie, pentru "a nu mai fi b atuta" * aceasta le-a ...
Bursa zvonurilor: McDonald's ar fi gasit la Botosani locatia perfecta pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp in municipiul resedinta de judet circula o serie de informatii neoficiale privitoare la ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor