PS Calinic Botosaneanul: Parintele Iulian Sauciuc s-a grabit sa ciocneasca oul Invierii cu Dumnezeu

   

Joi, 18 aprilie, parintele Iulian Sauciuc a trecut la cele vesnice, pe un pat de spital in urma unui accident rutier, care s-a produs marti, 16 aprilie. Sa-i pastram amintirea sa cu totii ca pe o candela frumoasa, aprinsa, luminoasa, care ne va insoti ori de cate ori vom reveni in arealul sfantului asezamant, sub streasina caruia si-a ales locul de vesnica odihna.Parintele Iulian Sauciuc s-a nascut la 20 iulie 1983, ca primul copil al familiei Adelina si Mircea Sauciuc. Au fost doi copii la parinti, Iulian si Ecaterina, care s-a nascut noua ani mai tarziu.

Pruncul Iulian a fost botezat in credinta ortodoxa in biserica cu hramul Sfintii Arhangheli "Mihail si Gavriil" din localitatea Cordun-Flamanzi, de parintele Dumitru Becllecciu.
Dupa absolvirea clasei a VIII-a la scoala generala din Flamanzi, influentat fiind de cei doi unchi ai sai, arhimandritul Benedict, staretul Manastirii Neamt, si monahul Antonie, dar si de parintii lui, care de mic il purtau pe la toate manastirile din Moldova Sfantului Voievod Stefan cel Mare, in perioada 1998-2004 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Botosani.
Dupa examenul de bacalaureat, in ziua Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, la 26 septembrie 2004, s-a casatorit cu domnisoara Ionela-Mirela Iftimi, din municipiul Botosani, pe care a cunoscut-o inca din anul I de seminar, cununia lor fiind oficiata de parintele Gheorghe Grigoras in Biserica Rossetti din Botosani, avand ca nasi de cununie pe Cristina Mihaela si Constantin Pataca, preotul Parohiei "Sfintii Trei Ierarhi" - Balcescu II.
Dupa primirea Tainei Sfintei Cununii, la 14 noiembrie 2004, in ziua Sfantului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, a fost hirotonit diacon la Manastirea Neamt, iar la 21 noiembrie 2004, la Intrarea in biserica a Maicii Domnului, a fost hirotonit preot in Catedrala Mitropolitana din Iasi, pe seama Parohiei "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" si "Cuviosul Gherasim de la Iordan" din localitatea Buda, comuna Cosula, Protopopiatul Botosani, ctitoria parintelui arhimandrit Gherasim Curaciuc de la Manastirea Putna; ambele hirotonii au fost savarsite de catre Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Inca de la numirea sa ca preot in aceasta parohie, a coordonat activitatile pastoral-misionare si pe cele administrativ-gospodaresti intr-un mod exemplar. Asa se si explica faptul ca, doi ani mai tarziu de la numirea sa ca paroh, la 2 iulie 2006, cand Biserica il praznuieste liturgic pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, s-a facut sfintirea bisericii, prilej cu care i s-a acordat rangul de iconom stavrofor.
Intre anii 2004-2006, intrucat nu a reusit sa ia examenul de admitere la teologie, concurenta la acea data fiind destul de mare, a urmat cursurile Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, pe care le-a intrerupt in anul 2006, odata cu intrarea la Facultatea de Teologie "Dumitru Staniloae" din Iasi, fiind declarat licentiat in teologie patru ani mai tarziu, in 2010, cu lucrarea: "Practici necanonice si neliturgice legate de inmormantare si de pomenirea celor adormiti din zona Botosani", sustinuta la catedra de Liturgica sub indrumarea distinsului dascal pr. prof. univ. dr. Viorel Sava.
In anul 2010, in ziua Sfantului Proroc Elisei, la 14 iunie, dupa insistente rugaciuni la Preamilostivul Dumnezeu, s-a nascut Antonia, primul copil al familiei Ionela si Iulian Sauciuc, iar trei ani mai tarziu, in 2013, in ziua Sfantului Cuvios Antonie de la Iezerul Valcii, a venit pe lume si Teodora.
Si cand toate se credeau asezate in firescul lor, moartea a stricat echilibrul si armonia unei familii implinite.
Vestea plecarii din lumea aceasta a parintelui Iulian Sauciuc a venit pentru noi toti pe nepregatite, foarte repede; s-a despartit de cei dragi ai sai, de noi si de lumea in care a trait, a slujit si s-a jertfit, intr-un mod neasteptat.
Din pacate, am pierdut un slujitor jertfelnic, devotat, daruit total misiunii sale preotesti, care, impreuna cu fratiile voastre, a trudit mult la construirea casei de praznuire (2008-2010), la construirea troitei amplasate aproape de intrarea principala (2015), la construirea, respectiv confectionarea gardului imprejmuitor la care ostenea in prezent, si nu in ultimul rand, la strangerea de fonduri pentru achizitionarea terenului din vecinatatea sfantului locas (2016). Intentiona sa construiasca, impreuna cu parintele arhim. Gherasim, o noua biserica mai incapatoare, numai ca dorinta lui a ramas un vis neimplinit.
Insa, dincolo de aceste activitati edilitare, parintele Iulian s-a implicat si in multe activitati educationale, culturale si sociale.
Educational, sfintia sa, la inceputul fiecarui an scolar, cumpara rechizite scolare, imbracaminte si incaltaminte copiilor proveniti din familii cu posibilitati materiale precare, prevenind, astfel, in parohia sa abandonul scolar.
Mai mult, dintre cei amintiti, alegea zece copii saraci, dar buni la invatatura, carora, cu implicarea directa a parintelui Efrem de la Episcopia Bisericii Ortodoxe Romane a Italiei, le oferea cate o bursa lunara in bani.
Social, sfintia sa, ajutat fiind si de sotia sa, asistent social de profesie, sustinea un numar de treizeci de persoane cu probleme majore de sanatate, fara familii, pe care ii aducea la slujbele bisericii, mai ales la hramuri sau denii si pe care ii ospata in trapeza parohiei alaturi de ceilalti enoriasi, incercand astfel sa-i integreze in societate.
Cultural, sfintia sa a infiintat o biblioteca compusa din cateva sute de volume, donate de cateva familii de medici, la care in prezent au acces toti copiii din comunitate.
Mai mult, formase un cor de copii pe care ii invata sa cante pricesne pascale, prohodul, colinde, iar cu cei mai talentati realiza serbarea de Craciun, unde toti cei prezenti - copii, tineri si batrani - primeau daruri.
De asemenea, organiza pelerinaje in Sfantul Munte Athos si, respectiv, in Esara Sfanta, la Ierusalim.
Parintele Iulian a fost, ca om, un om cumsecade, un om bun si cuminte, un om harnic si ascultator, un om rabdator, un om duhovnicesc, un familist prin excelenta care si-a iubit parintii, sotia si copiii cu o patima de indragostit; era un om pe care niciodata nu l-am auzit sa fi spus ceva rau despre fratii sai intru slujire.
Ca preot, era nelipsit de la biserica. Era un foarte bun slujitor. Randuiala slujbelor aici era una manastireasca. A slujit Sfanta Liturghie, nu doar in duminici si sarbatori, ci si atunci cand era solicitat si a sfintit viata credinciosilor prin Sfintele Taine si ierurgii; a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu, aratandu-le credinciosilor calea spre Imparatia cerurilor. In cei cincisprezece ani de slujire preoteasca s-a jertfit mult pentru credinciosii din aceasta parohie si mult I-a daruit lui Dumnezeu din sanatatea sa pentru biserica in care ne aflam.
Nu cred ca aceasta parohie va mai fi beneficiara atator slujbe ca in timpul slujirii parintelui Iulian. El, atunci cand nu era timpul slujbelor, punea cate o caseta cu diferite cantari bisericesti. Transformase locul acesta intru-n loc cu totul special.
Plecarea parintelui dintre noi lasa un mare gol, in primul rand pentru familia sa, pentru credinciosii sai, cu care si-a impartit si bucuriile, dar si necazurile, dar si pentru toti cei care l-au cunoscut de aproape si de departe. Insa, nu se poate Inviere fara Cruce.
A murit joi, 18 aprilie, la ora 19:15, pe un pat de spital in urma unui accident rutier, care s-a produs marti, 16 aprilie, la ora 18:30. In aceste momente nu se cuvine sa-i facem proces de intentie, ci, mai degraba, sa-i pastram amintirea sa cu totii ca pe o candela frumoasa, aprinsa, luminoasa, care ne va insoti ori de cate ori vom reveni in arealul acestui sfant asezamant, sub streasina caruia parintele Iulian si-a ales locul de vesnica odihna; si, desi este o slujba de inmormantare savarsita in prima zi din Saptamana Sfintelor Patimiri, prin credinta parintelui Iulian, aceeasi ca si a noastra a tuturor, ea s-a convertit intr-o slujba de inviere, incheindu-se cu cantarea de biruinta a Invierii: "Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din morminte viata daruindu-le"; adevar pe care l-a marturisit pana la sfarsitul vietii sale.
Iubitii mei, va asigur ca prezenta voastra aici, familie, preoti si credinciosi, rude de aproape si de departe, intr-un cuvant a celor care ati umplut astazi biserica si curtea ca la o slujba de hram sau ca la una de Inviere - vai cata bucurie avea parintele acesta atunci cand la hramurile parohiei biserica era neincapatoare! - este pentru sufletul parintelui Iulian prilej de mangaiere, de impacare si de despartire implinita.
Cuvant de mangaiere si nadejde in purtarea de grija a Preamilostivului Dumnezeu aduc si din partea Parintelui Mitropolit Teofan familiei indoliate si bunilor credinciosi ai acestei parohii.
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze in ceata slujitorilor Sai!

aEuro Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar Al Arhiepiscopiei Iasilor
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 11:02
Sursa: Stiri Botosani

Stiri Botosani
Cele mai citite stiri
VIDEO cu jaful de la Brico Depot! Cuplul surprins de camere, dat in urmarire generala - GALERIE FOTO
Reprezentantii magazinului Brico Depot au reusit sa extraga in timp record imaginile cu barbatul si ...
TREI blocuri noi construite la Botosani cu priveliste superba - FOTOGALERIE
Un investitor privat si-a expus intentia la Primarie pentru a construi un ansamblu de spatii ...
Cine este noul prefect al judetului Botosani si ce avere (n)-are!
Colbu Valentin Alexandru este fost ofiter in cadrul Ministerului Apararii Nationale in perioada 1990 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor