"Absolventii fara bac" - in somaj

   

Dupa afisarea rezultatele finale de maine de la Bac', elevii braileni care nu au luat examenul mai au o sansa in sesiunea din toamna. Pentru cei care s-au hotarat sa nu mai participe la examen sau pentru elevii care nu vor avea sansa reusitei nici de aceasta data, acestia vor putea sa depuna dosarele pentru obtinerea unui ajutor de somaj.

Suma de care vor beneficia va putea fi acordata timp de sase luni, daca intre timp nu reusesc sa ia diploma de bacalaureat si sa intre la facultate.
Bacalaureatul cu rezultate dezastruoase, din acest an, nu inseamna doar deziluzii pentru zeci de mii de elevi, ci reprezinta o problema financiara suplimentara, neprevazuta la bugetul asigurarilor sociale, in speta la fondul de somaj. Teoretic, este posibil ca un numar foarte mare de someri sa se adauge dintr-o data la listele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca - respectiv la listele Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM).
In sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, examenul a fost sustinut la nivel de tara de catre 212.763 de elevi, conform centralizarii complete a Ministerului Educatiei, publicata pe pagina specializata de internet, Bacalaureat 2011, edu.ro. Dintre acestia, 118.147 (55,53%) nu au reusit sa promoveze probele si au fost declarati respinsi.
Nu mai putin de peste 1.000 sunt elevi braileni care nu au reusit sa obtina media de 6.00 si note de trece la fiecare din probele sustinute la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Statutul lor este in momentul de fata "absolvent de clasa a XII-a, fara diploma de Bacalaureat".
In mod cert, ca in fiecare an, in aceasta perioada randurile somerilor vor putea fi ingrosate indeosebi de cei care sunt absolventii liceelor teoretice, nu vocationale pentru care exista o calificare la vreuna din meserii. Cu toate acestea, exista posibilitatea si pentru cei care au absolvit, fara diploma de Bacalaureat, licee vocationale sa ceara ajutor de somaj. Statistic, daca toti cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de somaj, statul ar fi obligat sa le plateasca o indemnizatie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioada de sase luni. Asta ar insemna un efort bugetar de peste 177 milioane de lei, bani pe care Ministerul Muncii ar trebui sa-i asigure pentru plata absolventilor de liceu fara diploma de Bacalaureat pentru o jumatate de an. La nivel de judet, ar insemna ca suma pe care cei peste 1.000 de elevi care au picat examenul de bacalaureat ar putea-o primi ca ajutor de somaj, in urmatoarele sase luni, s-ar putea ridica la un maxim de 250.000 de lei.
Conform legii, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, orice elev cu varsta de peste 16 de ani se poate inscrie la AJOFM Braila, pentru a fi in evidenta acestei institutii ca persoana care isi cauta un loc de munca. Dosarul de somaj trebuie sa contina urmatoarele acte: actul de identitate (copie si orginal); actul de studii sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie si original); certificat de casatorie sau divort (daca este cazul); certificat de nastere (copie si original); adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea "apt munca" sau "apt munca, dar cu urmatoarele restrictii...".
Automat, absolventul care nu are o calificare intr-o meserie va fi considerat potential muncitor necalificat si va primi o indemnizatie lunara de 250 de lei, timp de sase luni - in total 1.500 de lei. Daca proaspatul somer isi gaseste de munca in acest interval, trebuie sa anunte la AJOFM Braila, dar va continua sa primeasca indemnizatia pana la sfarsitul perioadei de sase luni. Daca cel inregistrat ca somer isi va relua studiile in toamna, in sensul ca reuseste sa ia diploma de Bacalaureat si merge la facultate, atunci de pe data de 1 octombrie 2011, ajutorul de somaj nu se va mai acorda.
Nu beneficiaza de aceste drepturi; absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu; absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani; absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant; absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca; absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.
Joi, 07 Iulie 2011, ora 07:17
Sursa: Arcasu

Articol citit de 513 ori


Arcasu
Cele mai citite stiri
Femeia care i-a oferit mita unui politist chiar in arestul Politiei pentru a-si ajuta concubinul, acuzat de tentativa de omor, a scapat cu o amenda
Ionela Paula Calin, o braileanca anchetata pentru dare de mita dupa ce a incercat sa mituiasca un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor