CPECA Braila la ora bilantului

   

Vineri la Prefectura Braila, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila si-a prezentat bilantul de activitate pentru anul care a trecut.Astfel, dupa o scurta introducere in care CPECA Braila si-a prezentat principalele linii de activitate, si care sunt reducerea cererii de droguri materializata prin proiectele de prevenire; reducerea ofertei de droguri - analiza indicatorilor relevanti ai fenomenului; asigurarea serviciilor de asistenta a consumatorilor de droguri, au fost detaliate actiunile intreprinse pentru fiecare dintre aceste masuri.Reducerea cererii de droguri

In cadrul acestui capitol, parte integranta a SNA, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a desfasurat urmatoarele activitati/proiecte/programe/campanii de prevenire:

Prevenire in scoala

Campania locala de prevenire "Dependenti de libertate" a fost realizata in colaborare cu institutii de invatamant liceale din municipiul Braila.
Proiectul local de prevenire "Departe de tentatia drogurilor" a fost realizat in parteneriat cu institutii de invatamant de gimnaziu si liceu din Braila si cu Serviciul Public de Asistenta Medicala si Administrare a Creselor.
Proiectul local de prevenire "Adolescenta fara dependenta" a fost realizat in parteneriat cu institutii de invatamant gimnaziale din judetul Braila, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie - Filiala Braila si scolile cu clasele I-VIII "Ion Bancila", Chiscani, si "Mihu Dragomir".
Campania locala de informare antiinfractionala si antivictimala "impreuna impotriva delicventei" si proiectul local "O copilarie curata", ambele initiate de Inspectoratul de Politie al Judetului Braila - Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii si scolile cu clasele I-VIII "Mihai Viteazul" si "Vlaicu Voda" au fost realizate in colaborare cu CPECA Braila.
Proiectul local de prevenire "Capcanele adolescentei", initiat de Grupul scolar "Anghel Saligny", Grupul scolar "Gh. K. Constantinescu", Liceul Teoretic "Panait Cerna", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", Grupul scolar Industrial "George Valsan" din orasul Faurei, judetul Braila, Colegiul Tehnic "C. D. Nenitescu", Inspectoratul Judetean de Politie, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala a fost realizat in colaborare cu CPECA Braila.
Proiectul local de prevenire "Fii informat, fii puternic!" a fost realizat in parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean Braila.
Proiectul local de prevenire "in concurenta pentru independenta" a fost realizat in parteneriat cu scolile cu clasele I-VIII "Radu Tudoran" si "Vasile Alecsandri".
Activitati de prevenire in contextul Zilei Mondiale fara Tutun.
Proiectul local de prevenire "Drogul intre adevar si iluzie" a fost realizat in parteneriat cu unitati de invatamant de gimnaziu si liceu din Braila.
Activitati de prevenire in contextul Saptamanii Prevenirii Criminalitatii. Activitatile desfasurate au vizat informarea, educarea si constientizarea pe tema efectelor consumului de alcool, tutun si SNPP si au participat elevi din cadrul Grupului scolar Industrial Insuratei, Fundatiei "Surorile Clarise ale Sf. Sacrament" si din cadrul Penitenciarului pentru Minori si Tineri Tichilesti.
Proiectul local de prevenire "Adolescenta fara dependenta" - editia a II-a a fost realizat in parteneriat cu institutii de invatamant de gimnaziu din Braila, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie - Filiala Braila
Proiectul national "Mesajul meu antidrog" - editia a VIII-a, a fost implementat pe parcursul anului scolar 2010-2011 si a avut castigatori la faza nationala: Locul I, sectiunea "proiect de petrecere a timpului liber" - gimnaziu, Locul II, sectiunea "slogan" - liceu, Locul III, sectiunea "proiect de petrecere a timpului liber" - liceu.

Prevenire in familie

Proiectul local de prevenire "Refuza drogurile, alege viata!" a fost realizat in parteneriat cu Cabinete Medicale Individuale.
Prevenire in comunitate
Proiectul local de prevenire "Tutunul si alcoolul droguri care ucid" a fost realizat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. .
Proiectul local de prevenire "Drogurile - intre lege si faradelege!" a fost realizat in parteneriat cu Fundatia "Surorile Clarise ale Sf. Sacrament, Asociatia "Diaconia" - Caminul Sperantei, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Braila.
Proiectul local de prevenire "si tu ai o sansa" a fost realizat in parteneriat cu Penitenciarul Braila.
Proiectul local de prevenire "Dependenta nu face diferenta" a fost realizat in parteneriat cu UM 02039F
Proiectul national de prevenire "Fred Goes Net-Interventii timpurii pentru consumatorii de droguri" a fost realizat in parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Braila
Proiectul local de prevenire "Ajuta-i pe ceilalti si lasa-te ajutat" a fost realizat in parteneriat cu Primaria municipiului Braila - Compartimentul de indrumare a Asociatiilor de Proprietari si Relatii cu Publicul si cu Politia Locala.
Campaniile nationale cu implementare la nivel local: "Alternative" si "Absentul", traduse prin sustinerea de activitati specifice, de conferinte de presa si prin rularea spoturilor aferente la televiziunilor locale.
Participarea unui specialist din partea centrului la implementarea campaniei estivale de reducere a riscurilor asociate consumului din localitatea Vama Veche.

Reducerea ofertei de droguri

Reducerea ofertei de droguri reprezinta, alaturi de reducerea cererii de droguri si acordarea asistentei integrate a consumatorilor de droguri, una din principalele directii de interventie a A.N.A. in acest sens, CPECA Braila a efectuat demersuri catre institutiile abilitate in combaterea fenomenului stricto sensu in scopul evidentierii principalelor aspecte privind reducerea ofertei de droguri. Astfel: total cauze instrumentate de catre DIICOT la nivel teritorial privind infractiuni savarsite la Legea 143/2000 si Legea 300/2002 in intervalul ianuarie-noiembrie 2011 - 133; total cauze solutionate ianuarie-noiembrie 2011 - 21; cauze solutionate prin SUP si NUP ianuarie-noiembrie 2011 - 19; total persoane cercetate in cauzele solutionate ianuarie-noiembrie 2011 - 3; total persoane trimise in judecata ianuarie-noiembrie 2011 - 2; total arestati dintre persoanele trimise in judecata in intervalul ianuarie-noiembrie 2011 - 0; total minori dintre persoanele trimise in judecata in intervalul ianuarie-noiembrie 2011 - 0; numar persoane incluse in asistenta in intervalul ianuarie-noiembrie 2011 - 0; total persoane aflate in executarea pedepsei in Penitenciare: 23; total minori aflati in executarea pedepsei - 4; total persoane eliberate conditionat 1; total infractiuni comise in penitenciare - 0; total capturi de droguri efectuate in randul detinutilor in cadrul penitenciarelor - 0; total capturi de heroina realizate in penitenciare - 0.
Dan MUNTEANU
Views1
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 13:23
Sursa: Braila.net

Braila.net
Cele mai citite stiri
Panica la o banca din Braila dupa ce un client nemultumit i-a amenintat pe angajati si a distrus mai multe bunuri
Un tanar de 21 de ani este audiat in prezent de politisti dupa ce i-a amenintat pe angajatii unei ...
Prima femeie din Braila care primeste ordin de restrictie. Ea este acuzata de iubitul acesteia ca il bate frecvent
Parintii barbatului, unde locuiesc nabadaiosii concubini, au confirmat ca tanara ii batea si pe ei. ...
Isterie la Braila din cauza fricii de coronavirus. "Sa nu se mai aduca nimic din China!"
Mai multi braileni au reclamat autoritatilor ca o fabrica de corpuri de iluminat deschisa intr-un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor