Editie Online: Judetul Braila: "Number one" in Romania, la obtinerea de seminte pentru agricultura

   

Iar acest lucru se intampla de ani si ani de zile, datorita profesionalismului si exigentei personalului ITCSMS Braila (director executiv, dna ing. Cristina Dinca), sprijinului/indrumarii din partea APCSMS "Danubiu" (presedinte, dna ing. Siica Daniilescu), iar nu in ultimul rand, traditiei si performantelor producatorilor de seminte din judetul nostru. Acestia stiu bine ca numai din alegerea celor mai bune soiuri si hibrizi (obtinuti in statiunile de cercetari agricole) se poate realiza un spor de 10-20% /hectar. Evident, semintele certificate de catre ITCSMS sunt mai rezistente la boli si daunatori, au o calitate, germinatie si productivitate sporite, iar impreuna cu tehnologiile adecvate conduc si la scaderea consumului de erbicide. Mai mult, prin parametrii riguros respectati si optimi, poate fi precalculata cu precizie densitatea necesara la semanat - ajungandu-se sa se discute de numarul de seminte incorporate in sol. Odata certificate, semintele sunt inregistrate in Catalogul Oficial al Soiurilor controlate in timpul productiei agronomice si in uzinele de conditionare, pentru garantarea puritatii genetice si varietale. Soiurile se testeaza in conditiile pedoclimatice ale Romaniei, iar inscrierea lor in Catalogul National Oficial si/sau Catalogul UE este urmata de certificarea semintelor de-a lungul procesului de multiplicare, din camp.Sintetizand activitatea si raspunderea deosebita a ITCSMS, acesta efectueaza controlul, certificarea identitatii si a calitatii semintelor, dar si inregistrarea, supravegherea, monitorizarea si acreditarea agentilor economici furnizori de seminte si material saditor. In toate etapele: producere, prelucrare si depozitare. Fara a se omite si modul ambalare/sigilare si etichetare, documentele care atesta calitatea si germinatia, adeverintele de transport etc. a semintelor. Inspectiile efectuate in teren, indiferent de starea vremii si distantele de parcurs (per pedes) se finalizeaza cu decizii diferite: Admis, Admis sub rezerva sau Respins. Nu de alta, dar semintele obtinute in judetul Braila ajung in diferite zone ale tarii, dar, in buna parte, si la export!.
O precizare: in anul 2014, in Baraganul brailean au fost 317 agenti economici inregistrati pentru producere, prelucrare si comercializare seminte si material saditor; cu 319 puncte de lucru si pentru care s-au eliberat 542 autorizatii. In acest an au fost eliberate un numar de 11 autorizatii noi si s-au retras 32. Deci, sita exigentei este mereu foarte deasa!
Ce spun situatiile statistice...
Prezentate intr-o maniera moderna si sugestiva, la ultima sedinta a Colegiului Prefectural, de catre dna director executiv, ing. Cristina Dinca, acestea evidentiaza activitatea si rezultatele ITCSMS Braila. Astfel, in 2014, suprafata destinata obtinerii de seminte a fost de peste 20.000 de hectare si 688 parcele pe care s-au cultivat 13 specii de culturi. Cele mai mari suprafete: * grau - 3159 ha; * orz 6r - 1265 ha; orz 2r - 524 ha * total paioase - 5124 ha * porumb - 13.817 ha * soia - 337 ha * floarea soarelui - 675 ha.
* Productiile obtinute de marii si diferitii operatori economici, la cultura de porumb au fost bune si foarte bune. De pe 13.817 ha s-a obtinut o cantitate totala de 64.748 to boabe, cu o productie medie de 4212 kg/hectar. La cerealele paioase, s-a inscris la multiplicare o suprafata de 3678 ha, cu o productie estimativa de 20.200 tone de samanta; ce se va recolta in 2015.
* In judetul Braila exista 15 statii performante de procesare a semintelor, din care 5 pentru porumb, doua pentru floarea soarelui si 8 pentru cereale paioase.
Cantitatile de seminte certificate final
Este vorba de un total de 31.925 to si 1295 loturi. Cele mai mari cantitati s-au inregistrat la grau, orz, porumb, triticale, soia, floarea soarelului si mazare.
Aminteam de exigenta: daca la paioase nu au fost cantitati necertificate, la porumb si floarea soarelui s-au inregistrat 6752 si respectiv 2585 tone necertificate. Cat priveste stocurile de seminte, cantitatea este de 2992 tone.
ITCSMS Braila a procedat si la reambalari de seminte (intre ianuarie 2014 - aprilie 2015), pentru 412 tone de porumb, floarea soarelui si rapita. Tot in aceeasi perioada au avut loc si recertificari (pentru 1471 tone), cele mai mari cantitati fiind la porumb (1079 tone) si floarea soarelui (265 tone).
* Datorita germinatiei necorespunzatoare, 345,61 tone de seminte au fost retrase, cantitatile cele mai mari fiind la mazare furajera, porumb si ovaz negru. Situatie datorata si conditiilor climatice extreme.
* Munca din laborator, la ITCSMS Braila, este si ea una desfasurata zi de zi si cu mare raspundere. Aici s-au efectuat 9248 analize, din care: 1594 pentru puritatea semintelor, 2308 - germinatie, 1548 - umiditate, 2304 - stare sanitara si 1539 - MMB (masa la mia de boabe).
Sa ne mandrim, asadar, cu activitatea ITCSM Braila si sa-i felicitam pe oamenii de aici!
Vineri, 22 Mai 2015, ora 06:08
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
24 de braileni intorsi din Italia s-au autoizolat la domiciliu
* informarea a fost facuta de Directia de Sanatate Publica Braila * niciunul nu prezinta ...
Milostenie pentru detinutii din penitenciare
* ierarhul Dunarii de Jos i-a indemnat pe clerici si pe credinciosi sa-i ajute pe saraci, bolnavi, ...
Lefurile plafonate din Primarie
* consilierii municipali au aprobat, recent, salariile angajatilor din aparatul propriu al Primariei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor