Editie Online: Lucrari pentru amenajarile de irigatii (II)

   

Dintr-un raport prezentat Prefecturii de catre ANIF Braila (Director executiv, dl. ing. Vasile Turcitu), un capitol aparte este destinat lucrarilor menite sa faciliteze/asigure functionarea amenajarilor de irigatii. Astfel, sunt contractate si in curs de finalizare reparatiile la: 12 agregate de pompare, 13 instalatii electrice si 11 hidromecanice, hidroizolatiile de la 8 statii de pompare si 9 constructii hidrotehnice; decolmatarea unor canale de aductiune, prin excavarea a 19.700 mc de pamant si vegetatie.Probleme deosebite: * necesitatea reabilitarii prizelor de apa din judetul Braila, prin decolmatarea niselor si repararea statiilor de baza plutitoare, fara de care nu se poate asigura apa necesara irigarii culturilor agricole. Aceste dotari s-au pus in functiune in anii '60-'70, iar timpul, degradarea fizica si morala si-au lasat amprenta asupra lor. De aceea, au fost promovate o serie de lucrari (investitii) aprobate de Consiliul Tehnic Economic al MADR, privind: * reabilitarea statiei de pompare SPA km 196 Gropeni si a nisei de la km 196 (in suma de 17.174.000 lei), si care deserveste 47.000 ha * reabilitarea statie de repompare SRPA I plus IQ Spiru Haret (19.548.000 lei), un gigant in materie de irigat si care asigura apa pentru 205.000 ha, din care 125.164 ha pentru judetul Braila, iar 79.836 ha pentru judetul Ialomita. Uzura foarte avansata a statiei risca sa nu mai poata functiona cu nici un agregat * reabilitarea statiei plutitoare km 221 I.M. Gheorghiu (cea mai mare statie de profil/irigat din tara) si a nisei de la km 221 (27.965.000 lei).
Vechea poveste a impermeabilizarii canalelor
Nu doar decolmatarea celor peste 3000 km canale de desecare este o prioritate "0" pentru ANIF Braila, dar si vasta retea de canale de aductiune si distributie a apei (peste 1000 km) - in acest ultim caz fiind vorba de pierderile foarte mari de apa datorita fisurilor, tasarilor etc. aparute la canalele magistrale si nu numai. Situatia este cunoscuta la ANIF Bucuresti si MADR, de aici urmand sa fie alocate fonduri cuprinse in Programul de Impermeabilizare la nivel de tara. Oricum pentru judetul Braila a fost aprobata (deocamdat impermeabilizarea canalului CS13 din Terasa Viziru, in valoare de 2.000.000 lei; in cadrul unui Proiect Pilot, pentru asigurarea necesarului de apa al OUAI Benefica II Perisoru, precum si a particularilor din zona Bordei Verde - incercandu-se o noua metoda de impermeabilizare a canalelor. Prin realizarea acestor lucrari se dimniueaza semnificativ pierderea de apa, cu o repercusiune directa a scaderii tarifelor de livrare apei. (Va urma)
Luni, 25 Mai 2015, ora 06:08
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
Au fost identificati autorii jafului in stil mafiot de la Braila. Doi dintre ei au fost plasati sub control judiciar
Angajatul unei societati a fost urmarit si atacat pe strada de mai multe persoane cu cagule pe fata, ...
Panica la o banca din Braila dupa ce un client nemultumit i-a amenintat pe angajati si a distrus mai multe bunuri
Un tanar de 21 de ani este audiat in prezent de politisti dupa ce i-a amenintat pe angajatii unei ...
Adolescentul care a semanat teroare in Braila a fost arestat. Un baiat a fost ranit cu un cutit, iar alti doi tineri au fost batuti
Adolescentul, alaturi de un copil de 10 ani, aborda elevi de la cunoscutul Colegiu National ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor