Eveniment la SC ECO SA Braila, Darea in functiune a Statiei de piatra concasata

   

Joi, SC ECO Braila a cunoscut un punct de cotitura in evolutia sa economica si de profitabilitate, prin darea in functiune a Statiei de concasare-sortare de la Cariera de piatra "Derea-Anton-Suluk" de langa Macin.

La eveniment au participat numerosi colaboratori, conducerea SUPAGL, Braicar, Politiei Locale, consilieri municipali, membri ai Consiliului de Administratie, cenzori, reprezentanti ai proiectantului si constructorului, Consiliului Judetean, etc. In cuvantul adresat oaspetilor, dnul ec. sing. Alexandru Micu (Director General al SC ECO SA) a prezentat evolutia economica a societati, multumind dlui Gheorghe Bunea Stancu (presedintele Consiliului Judetean) si dlui Aurel Gabriel Simionescu (primarul Brailei), cenzorilor, ANAF, etc. pentru sprijinul acordat.
Dupa slujba religioasa, oficiata de parintele Daniel de la Biserica Dimitrie cel Nou, au luat cuvantul, subliniind importanta acestui nou inceput: dna viceprimar Doinita Ciocan, primarul orasului Macin, dl. Nicu Topoleanu si dl. Marian Dragomir.
S-a taiat panglica inaugurala, dupa care (spre marele interes al asistentei), a fost pornit uriasul Sfarma Piatra modern (concasorul); proiectat si realizat de SC Rotherm Tg. Neamt.
In conditiile specifice de functionare a oricarui concasor, bucatile mari de stanca au fost transformate/sortate in piatra de lucru, pentru diverse santiere si investitii de infrastructura.
Scurt istoric si importanta statiei
In anul 2009, perimetrul statiei era un loc pustiu, aflat in vecinatatea vechii statii (tot a S.C. ECO); adusa in pragul falimentului, iar dotarea sa (completa) a ajuns la fier vechi. Dar, prin munca spornica si unita, perseverenta si buna organizare, prin investitii de peste 150.000 de euro, SC ECO (condusa, de atunci, de ec. sing. Alexandru Micu) a ajuns sa lucreze pe profit an de an (intre 1,5 si 7 miliarde lei), iar in acest an, numai in 6 luni inregistrandu-se peste 700 milioane lei. Asa se face ca suprafata carierei acopera 20 ha, este bine pusa la punct si dotata, iar beneficiarilor din judetele vecine le sunt oferite 10 sorturi de piatra. Cu acestia sunt incheiate contracte ferme pentru 200.000 tone de piatra.
De exemplu, numai primaria Macin va primi piatra de aici, pe o perioada de 20 de ani.
Revenind la concasor, acesta (impreuna cu ciurul vibrator) are o capacitate de 100 tone/ora si 1000 tone/zi, iar in 22 de zile poate prelucra 22.000 tone de blocuri din piatra de foarte buna calitate (granit); cu posibilitati de a fi chiar si exportata. Vor urma, evident, si alte dotari specifice unei cariere moderne (padocuri, benzi transportoare, statie de spalare, etc.).
Inedit, despre cariera de la Macin
Detaliile ne-au fost oferite de catre dl. ing. Cornel Sandulescu, care a condus in anii din urma si fosta cariera de piatra a Brailei de la Macin. Astfel, ultima detonare a avut loc in anul 1995, pentru reusita operatiunii executandu-se in munte un tunel lung de 105 metri, amestecul exploziv foarte puternic dislocand 150.000 tone de piatra. Unele bucati de stanca erau de marimea unui apartament (fiind sparte apoi cu dinamita), iar suflul exploziei a aruncat granitul pana la cateva sute de metri distanta (pentru securitate maxima, totul a fost inchis pe o raza de 3 km). La o capacitate de 150.000 tone/an, rezerva existenta poate fi exploatata timp de 127 de ani.
Felicitari si mult succes!
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:18
Sursa: Arcasu

Articol citit de 502 ori


Arcasu
Cele mai citite stiri
Si-a ucis colegul, politist la Biroul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, la o partida de vanatoare. "Ce-ai facut, l-ai omorat?!"
Agentul sef principal Iulian Constantin Dobrota a fost condamnat definitiv pentru ucidere din culpa, ...
Hotul care a adormit in locuinta de unde voia sa fure, de beat ce era. A distrus o masina cu ranga ca sa fure cateva pachete cu tigari
Un adolescent de 17 ani este protagonistul unor furturi care frizeaza ridicolul. Tanarul a fost ...
Recomandarile politistilor pentru ca elevii sa nu ajunga victimele unor infractiuni
Pentru ca sarbatorile de iarna bat la usa, iar copiii vor intra intr-o binemeritata vacanta in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor