Ziua Mondiala a Zonelor Umede

   

* Lunca Dunarii are nevoie de masuri urgent de conservareLuni, in intreaga lume s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Zonelor Umede, urmare a semnarii Conventiei Ramsar in anul 1971, un tratat interguvernamental care asigura cadrul de actiune la nivel national si international, in vederea conservarii si utilizarii rationale a zonelor umede si a resurselor acestora. Romania a aderat la Conventie in ianuarie 1991, iar pana in momentul de fata ne bucuram de 19 situri Ramsar. Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, WWF-Romania reaminteste importanta conservarii zonelor umede.
Zonele umede se gasesc pretutindeni in apropierea raurilor si luncilor inundabile temporar sau permanent. Acestea sunt recunoscute ca surse importante de apa potabila, hrana si casa pentru peste 100 000 de specii de plante si animale la nivel mondial. In ciuda faptului ca acopera doar 3% din suprafata Pamantului, zonele umede stocheaza 30% din totalul de carbon, dublu fata de paduri. De asemenea, acestea joaca un rol important in fata inundatiilor, lucrand sub forma unui burete ce absoarbe surplusul de apa rezultata in urma ploilor torentiale sau a dezghetarii zapezii primavara.
Cu toate acestea, zonele umede sunt catalogate adesea drept zone inutile, folositoare in alte scopuri, cum ar fi agricultura sau drept zone de pasunat. Conform Raportului Planeta Vie, realizat de WWF, in ultimii 100 de ani s-a pierdut 64% din totalul zonelor umede la nivel mondial. Principalele cauze sunt desecarea si schimbarea destinatiei terenurilor, lucrarile de infrastructura si amenajarile cu diguri si baraje, respectiv poluarea.
De 10 ani, WWF-Romania desfasoara proiecte de refacere si conservare a zonelor umede din lungul Dunarii, precum proiectul Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a luncii Dunarii.
"Sustinem renaturarea zonelor desecate, gestionarea inteleapta a zonelor umede existente, realizarea unor politici care sa ia in considerare serviciile de mediu pe care le ofera aceste zone si schimbarea obiceiurilor de consum prin actiuni de constientizare si educatie.
Conservarea si refacerea zonelor umede, in special a luncilor inundabile, trebuie sa devina o prioritate pentru societatea romanesca. Prin programele derulate in lungul Dunarii, WWF a demonstrat cum refacerea zonelor umede poate aduce beneficii comunitatilor locale. Trei zone de reconstructie ecologica a luncii Dunarii, insumand aproximativ 3.000 ha (la Confluenta Olt-Dunare, Mahmudia si Garla Mare), au fost sau sunt in curs de renaturare prin efortul sustinut de parteneriate ale WWF si comunitatilor locale. Ne dorim ca tot mai multe autoritati, companii, comunitati sa inteleaga si sa sprijine initiativele pentru refacerea si mentinerea luncilor inundabile, pentru beneficiul oamenilor si al naturii", a declarat Cristian Tetelea, coordonator proiecte bazinul Dunarii, WWF-Romania.
Proiectul derulat de WWF, Guvernare participativa activa pentru dezvoltare durabila prin reconstructia ecologica a luncii Dunarii, se bazeaza pe ideea renaturarii luncii Dunarii, propice pentru dezvoltarea socio-economica a comunitatilor locale, aducand totodata beneficii autoritatilor locale sau proprietarilor de terenuri agricole din incintele indiguite din lungul Dunarii. Acesta este finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 150.000 euro si se va finaliza in aprilie 2016.
Despre WWF (World Wide Fund for Nature):
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.
Marti, 03 Februarie 2015, ora 06:07
Sursa: Arcasu

Arcasu
Cele mai citite stiri
VIDEO Ce a patit o femeie care a ignorat masura izolarii voluntare si a plecat la cumparaturi
Personalul medical a obligat-o pe femeie sa imbrace un costum de protectie, aceasta fiind ...
Revolta medicilor de la fostul Spital 3
* autoritatile locale au propus ca pacientii COVID-19 in stare grava sa fie tratati in pavilionul B ...
Doua noi cazuri de infectare cu coronavirus in judetul Braila. Numarul bolnavilor cu COVID-19 a crescut la sase
Doi batrani, sot si sotie, au fost diagnosticati cu COVID-19, fiind contacti ai celor doua persoane ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor