Marex a obtinut premiul BERD pentru sectorul alimentar

   

Marex Braila se afla printre cele 10 companii romanesti premiate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru investitii in diferite sectoare economice, care au avut in prim-plan eficienta energetica.Institutia europeana a selectionat cele mai bune 10 proiecte finantate prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF), derulate in sectoare economice precum agricultura, industria alimentara, siderurgie si industria tipografica.
Pentru sectorul alimentar, castigatoare a fost desemnata compania Marex SA, Braila, care va instala un sistem de cogenerare folosind imprumutul de 2,25 milioane euro obtinut de la OTP Bank.
Premiul pentru eficienta energetica in agricultura si industria forestiera a revenit S.C. Avicola Gaesti S.A. pentru utilizarea imprumutului EEFF in valoare de 1,1 milioane euro obtinut de la CEC Bank pentru inlocuirea sistemului de furajare, inlocuirea sistemului de microclimat, introducerea unui sistem de iluminat cu consum redus de energie si inlocuirea sistemelor pentru colectarea oualor. Odata cu aceasta investitie, consumul unitar de energie a scazut cu 63%.
Premiul pentru eficienta energetica in industria hartiei si a ambalajelor a fost inmanat firmei Flexo Graphic SRL din Filipestii de Padure, jud. Prahova. Compania a utilizat un credit EEFF de 1,9 milioane euro din partea BRD pentru modernizarea liniei de tiparire.
In domeniul prelucrarii metalului, a fost premiata societatea Mecanica Sighetu SA din Sighetu Marmatiei, Maramures. Compania a folosit imprumutul EEFF in valoare de 1,6 milioane euro obtinut de la Banca Transilvania pentru inlocuirea masinii de fabricat suruburi, modernizarea cuptorului de tratament termic, modernizarea procesului de zincare, inlocuirea unei prese hidraulice si a masinilor actuale de filetare, frezare, mortezare si rectificare cu unele automatizate.
Premii EEFF au mai fost acordate pentru: Comalat SRL, Nanov, Alexandria (credit de 257.900 euro de la BCR), Conf Binale Impex SRL, Focsani, Vrancea (utilizarea unui credit de 123.000 euro de la BCR), Olanesti Riviera S.A. din Olaensti, jud. Valcea (imprumut EEFF de 663.000 euro din partea CEC Bank), S.C. Port Bazinul Nou S.A., Galati (utilizare credit EEFF in valoare de 309.000 euro de la Raiffeisen Bank).
Premiul EEFF pentru 'Promovarea investitiilor in eficienta energetica' a fost acordat celor sase banci participante in program: BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Totodata, trofeul EEFF Award for Sustainable Energy a revenit Rotec Buzau pentru utilizarea unui credit EEFF de la BCR de 413.000 euro pentru inlocuirea liniei de fabricatie piese forjate.
Potrivit BERD Romania, companiile romanesti au utilizat 58 milioane de euro pentru 80 de investitii, in cadrul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF).
Prin intermediul acestor proiecte, se estimeaza economisirea a 880 GWh pe an, ceea ce reprezinta echivalentul a jumatate din consumul anual casnic de energie al municipiului Bucuresti, sau al unui oras cu 1,4 milioane de gospodarii. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la 300.000 tone de CO2/an sau echivalentul emisiilor a circa 200.000 de autovehicule. Programul EEFF a fost lansat in ianuarie 2008 cu scopul de a reduce intensitatea energetica a Romaniei, fiind sustinut de cele sase banci locale partenere.
BERD, in colaborare cu Comisia Europeana, a lansat recent o noua facilitate de finantare in valoare de 60 milioane euro - Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM-uri /RoSEFF/. Noua linie de finantare va fi dedicata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii in intervalul 2012-2014 si va fi derulata prin intermediul bancilor locale partenere.
Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la un milion de euro, beneficiind de un grant de pana la 15% din partea UE, dar si de consultanta tehnica gratuita finantata cu fonduri europene. In cadrul RoSEFF, primul imprumut, in valoare de 20 milioane euro, a fost semnat de BERD cu BCR.
Incepand din 2006, odata cu lansarea initiativei privind investitiile in energia durabila, BERD a investit peste 468 milioane euro in proiecte de eficienta energetica in Romania, a caror valoare de investitie este de aproximativ 1,8 miliarde euro.
De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 5,5 miliarde euro in diferite sectoare din economie, care au atras investitii suplimentare de inca 8,5 miliarde euro.
BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei in statele din Europa Centrala pana in Asia Centrala. (A.S.)
Views25
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 15:46
Sursa: Braila.net

Braila.net
Cele mai citite stiri
24 de braileni intorsi din Italia s-au autoizolat la domiciliu
* informarea a fost facuta de Directia de Sanatate Publica Braila * niciunul nu prezinta ...
Milostenie pentru detinutii din penitenciare
* ierarhul Dunarii de Jos i-a indemnat pe clerici si pe credinciosi sa-i ajute pe saraci, bolnavi, ...
Lefurile plafonate din Primarie
* consilierii municipali au aprobat, recent, salariile angajatilor din aparatul propriu al Primariei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor