Sarbatorile Pascale la penitenciar

   

Avand in vedere faptul ca insasi condamnarea la inchisoare constituie o pedeapsa in sine, datorita privarii de libertate, membrii Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala din cadrul Penitenciarului Braila impreuna cu celelalte compartimente implicate si nu in ultimul rand cu sprijinul comunitatii au derulat o serie de activitati socio-educative, moral-religioase specifice acestei perioada in vederea asigurarii persoanelor private de libertate un regim stabil, destinat: reducerii, pe cat posibil, a prejudiciilor cauzate de detentie si a diferentelor intre viata in inchisoare si viata in libertate, astfel incat detinutii sa nu isi piarda respectul de sine sau simtul responsabilitatii personale; sustinerii si dezvoltarii legaturii cu membrii familiei si cu mediul de suport, in interesul lor si al familiei lor; oferirii oportunitatilor pentru detinut in vederea imbunatatirii competentelor sociale si de a-si mari, astfel, sansele lor de reintegrare in societate dupa liberare.
In acest scop, toate resursele curative, educative, morale, spirituale si orice alte resurse necesare pentru adoptarea unor comportamente prosociale, au fost utilizate pentru a satisface necesitatile detinutilor.

"Astfel, s-au desfasurat o serie de activitati specifice Sarbatorilor Pascale. Confectionarea de obiecte decorative sau artizanale specifice Sarbatorilor Pascale in cadrul programului *Sa pregatim intampinarea Sfintelor Sarbatori Pascale* (oua quiling, cosulete impletite din panusi, felicitari quiling). Organizarea unei expozitii la biblioteca detinutilor cu obiectele confectionate de acestia. Realizarea unui pliant, supliment al revistei penitenciare *Incotro*, care cuprinde informari si imagini specifice din calendarul crestin, evidentiata fiind importanta Sarbatorilor Pascale, a obiceiurilor si traditiilor romanesti - distribuirea acestora pe sectiile de detinere. Implicarea unui numar de 6 persoane private de libertate in capania umanitara *Din inima pentru copii* - strangerea de ajutoare banesti pentru cazul Cristina Carp; Organizarea de manifestari religioase sustinute de corul capelei in comunitate la *Parohia Adormirea Maicii Domnului*, unde vor canta alaturi de corul parohiei la *Denia Prohodului Domnului*, din ziua de 22 aprilie; Pelerinaje la lacase de cult, biserici din parohiile Protoeriei Braila. Zilele acestea, a fost vizitata pentru reculegere, biserica Sf. Dumitru din Brailita, activitate ce a fost organizata de preotul unitatii in colaborare cu Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Protoeriei Braila. Pentru persoanele private de libertate care din diferite motive nu beneficiaza de suport financiar din parte familiei, misionarii crestini au pregatit ca in fiecare an pachete cu daruri specifice acestei sarbatori; Asociatia *Adunarea crestina* va sustine un program moral religios specific acestei perioade si va oferi cateva daruri pascale persoanelor private de libertate; Corul Capelei Penitenciarului Braila sub directa coordonarea a Preotului Capelan Danut Bogdan va sustine un recital de muzica religioasa la Caminul de Persoane Varstnice *Sf. Nicolae* Braila; Concurs pe teme religioase la care au participat detinuti si detinute; Difuzarea prin televiziunea cu circuit inchis la camerele de detinere a unor filme documnetare si artistice cu tema biblica; Slujba de Inviere de la Capela Penitenciarului Braila va fi oficiata de catre preotul unitatii Bogdan Danut, slujba la care, alaturi de detinuti, vor participa si misionari crestini, dar va fi transmisa prin televiziunea cu circuit inchis la toate camerele de detinere. Dupa oficierea slujbei fiecare persoana privata de libertate va primi lumina sfanta si pasca.

In zilele de Pasti, detinutii vor beneficia de meniu imbunatatit, conform prevederilor legale din care nu vor lipsi traditionalele oua rosii si cozonacul. De asemenea, conform Legii 275/2006 modificata si completata cu Legea 83/2010, persoanele private de liberate care au dat dovada de o buna conduita si implicare atat in activitatile productive (munca) sau in cadrul activitatilor cultural - educative, pot beneficia de acordarea unor permisii sau invoiri.

La Penitenciarul Braila, la un numar de 656 de persoane private de libertate, in urma intrunirii Comisiei de acordare a recompenselor, au fost propuse spre aprobare de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor un numar de 2 permisii de 48 de ore. Alte 7 persoane private de liberate au intrunit conditiile pentru a beneficia de o invoire de 24 de ore. Desfasurarea acestor activitati are menirea de a crea un climat care sa-i pregateasca pe cei aflati dupa gratii pentru revarsarea luminii sfinte a Invierii in suflet, intr-o atmosfera de impacare sufleteasca. Totodata, se urmareste valorificarea si promovarea traditiilor spirituale, a obiceiurilor populare romanesti si a valorilor moral-crestine in randul persoanelor private de libertate", a declarat Comisar de penitenciare Valeriu Tugui, director Penitenciarul Braila.
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 07:18
Sursa: Arcasu

Articol citit de 350 ori


Arcasu
Cele mai citite stiri
Cateva reguli simple de care trebuie sa tineti cont pentru a nu fi jefuiti cand mergeti la plaja
Hotii sunt mereu in cautare de victime, iar un bun prilej pentru ei de a le gasi este vara, la ...
A venit vacanta de vara. Ce trebuie sa faca copiii pentru a se feri de accidente rutiere, hoti, talhari sau persoane violente
Mult asteptata vacanta de vara aduce pe langa distractie si timp liber petrecut cu familia si ...
Ce pedepse cu inchisoarea risca pescarii care practica pescuitul cu japca, ostia, sulita si tepoaica
Persoanele care practica pescuitul recreativ pot ajunge dupa gratii daca produc, importa, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor