Teatrul scolar - premii de elita

   

* S-au oferit 88 de premii si mentiuni, dar brailenii au luat insa numai patru premii
Recent in Sala Mare a teatrului sute de copii, profesori, parinti si bunici au venit dornici sa urmareasca premierea celor mai buni participanti la cea de-a XIII-a editie a Festivalului de teatru scolar "I. L. Caragiale".
Programul artistic a inceput cu un tanar foarte talentat, Theodor Florescu, de la Bacau, care a interpretat monologul "Randuiala casei mele", de A. P. Cehov, sub coordonarea prof. Ionel Tanasa, dupa care au intrat in scena copiii extraordinari de la Scoala de teatru gestual "Masca" din Bucuresti. Ei au prezentat un fragment din spectacolul "Un tren", o adaptare dupa "I. L. Caragiale", sub indrumarea profesoarei Laura Dumitrascu Duica.
Impresionant a fost si monologul "Am ales teatrul", un colaj de fragmente din cartea autobiografica a actritei brailence Maria Filotti, prezentat de Mihaela Furnica, eleva in clasa a XII-a, la Colegiul "Edmond Nicolau". Ea a fost coordonata de profesoara Teodora Turcoianu. A urcat apoi pe scena unul dintre cei mai tineri concurenti, Cezar Dima, de la Palatul Copiilor din Constanta, indrumat de profesoara Daniela Cristoiu, care a recitat cu mult aplomb poezia lui Gellu Naum, "Apolodor din Labrador".
Catinca Miruna Hantiu, de la Scoala "Sf. Martiri Brancoveni" Constanta, a interpretat un monolog despre teatru de Aurel Storin, apoi au urcat pe scena elevii trupei de teatru "Protna" de la Liceul Teoretic "Ioan Slavici" din Panciu.
Brailenii au luat doar patru premii
S-au acordat 88 de premii si mentiuni, adica, practic, premii au primit toti cei care au venit, ca in fiecare an. In plus, au primit diplome pentru promovarea artei teatrale in invatamant toate cele 12 scoli participante.
Marele Premiu l-a obtinut Trupa "Protna" din Panciu, care a jucat in stil comedia dell arte spectacolul "Printesa si Porcarul", de Dumitru Solomon.
Apoi s-au mai acordat premii pe grupe de varsta si pe sectiunile: spectacol, sceneta, monolog si poezie.
La clasele I - IV, sectiunea "spectacol", premiul I l-au obtinut trupa "Neghinita" din Bacau si trupa "Piticot" de la Galati.
La "sceneta" s-a remarcat Scoala de Arte "Vespasian Lungu", elevii prezentand "Iezii, lupii, purcelusii si Scufita Karatista", pentru care au obtinut premiul I.
La sectiunea "monolog" Premiul I l-a luat Theodor Florescu, membru al trupei "Neghinita" din Bacau, iar Premiul I pentru originalitatea interpretarii l-a luat Cezar Dima de la Palatul Copiilor Constanta.
La sectiunea "poezie" Premiul I a mers catre eleva Maria Dinulescu de la Palatul Copiilor Braila.
La clasele de gimnaziu, cu Premiul I au fost recompensati: Scoala de teatru gestual "Masca" din Bucuresti, pentru spectacolul "Un tren", o adaptare dupa Caragiale; Colegiul National de Arte "Regina Maria" Constanta, pentru sceneta "Cerere in casatorie", de Cehov; Scoala "Ion Bancila" Braila, pentru sceneta "Revolta povestilor", o adaptare dupa Sanziana Popescu; Catinca Miruna Hantiu de la Scoala "Sf. Martiri Brancoveni" din Constanta pentru monologul "Teatrul", de Aurel Storin; Ana Maria Ason de la Scoala de Arte "Vespasian Lungu" Braila, pentru monologul "Trezirea", de Lisa Jane Smith; Maria David de la Clubul Copiilor Navodari, pentru poezia "Dusmancele", de George Cosbuc.
La categoria liceenilor, Premiul I au luat: Biblioteca "G. T. Kirileanu" din Piatra Neamt pentru spectacolul "Fabula rasa", dupa Viktor Siveditis; Liceul "Slavici" din Panciu, pentru sceneta "Tara asta, tine la tine, ma!", de Matei Visniec; Iris Tiron si Cristi Conachi de la Liceul "Slavici", din Panciu, pentru monologurile "Eu sunt un copil urat" de Vera Ioan, respectiv "Omul care traieste pe trotuar", de Matei Visniec.
Juriul a fost format din actritele: Catalina Nedelea, Florica Popa, Simona Gurgu, secretarul literar al Teatrului "Maria Filotti" - Daniel Buglea, Iuliana Blanaru, profesor la Liceul de Arta "Hariclea Darclee", si coordonatorul festivalului, Anca Cismaru, regizor artistic.
Premiile au constat in sisteme mp3, carti si obiecte de artizanat.
Marti, 25 Iunie 2013, ora 07:19
Sursa: Arcasu

Articol citit de 395 ori


Arcasu
Cele mai citite stiri
Cine este seicul care ofera 200 de milioane de euro pentru Insula Mare a Brailei. Miza: 56.000 de hectare de teren arabil de cea mai buna calitate
Compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, proprietate a seicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, ...
Perchezitii la mai multi sateni suspectati de braconaj. De la domiciliile acestora au fost ridicate mai multe plase de pescuit
Trei braileni, cu varsta cuprinsa intre 41 si 43 de ani, sunt acuzati de producere, import, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor